Η κρατική τράπεζα βρίσκεται στο απυρόβλητο της πιστωτικής κρίσης

Αλλαγή στον παγκόσμιο χάρτη των τραπεζών έφερε- μεταξύ άλλων…η πιστωτική κρίση. Η Ιndustrial & Commercial Βank of China (ΙCΒC) ανακοίνωσε χθες για το πρώτο εξάμηνο του έτους κέρδη-ρεκόρ ύψους 64,5 δισ. γουάν (9,42 δισ. δολάρια). Με την επίδοση αυτή ξεπέρασε την ΗSΒC Ηoldings- πρόκειται για την πλησιέστερη ανταγωνίστριά της, που ανακοίνωσε κέρδη 7,72 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο- και έγινε η μεγαλύτερη σε κερδοφορία τράπεζα στον πλανήτη. Σημειωτέον ότι, αν η ΗSΒC έχει συγκριτικά μικρή έκθεση στην πιστωτική κρίση- προσώρας έχει ανακοινώσει διαγραφές αξιών μόνο 6 δισ. δολαρίων (η Citigroup έχει διαγραφές 47 δισ. δολαρίων, η Μerrill Lynch διαγραφές 46 δισ.

δολαρίων και η UΒS 42 δισ. δολαρίων), η ΙCΒC έχει μηδενική έκθεση. Γιατί η (υπό απόλυτο κρατικό έλεγχο βεβαίως…) Βιομηχανική και Εμπορική Τράπεζα της Κίνας είχε την τύχη να εστιάσει τις δραστηριότητές της στην εσωτερική αγορά, αποφεύγοντας έτσι τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης. Σημειωτέον ότι η ΙCΒC είναι η μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως και σε χρηματιστηριακή αξία, έχοντας ξεπεράσει από πέρυσι τη Citigroup.

Συγκεκριμένα, η εδρεύουσα στο Πεκίνο τράπεζα ανακοίνωσε χθες αύξηση της κερδοφορίας της κατά 57% το τρίμηνο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2008 σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με ανταπόκριση του Βloomberg από την κινεζική πρωτεύουσα, ο πρόεδρος της ΙCΒC Ζιανγκ Ζιανκίνγκ πιστώνεται την επιτυχία της τράπεζας, καθώς έχει καταφέρει να διπλασιάσει την κερδοφορία της από το 2005 που διορίστηκε στο αξίωμά του. Την τελευταία τριετία η αύξηση του ενεργητικού της ΙCΒC ξεπερνά το 10% ετησίως χάρη στην υψηλή ζήτηση που σημειώνεται στην Κίνα κυρίως για επιχειρηματικά δάνεια και δευτερευόντως για private banking, που ανθεί χάρη στην κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ευκατάστατων Κινέζων.

«Τα αποτελέσματα της ΙCΒC αντανακλούν την οικονομική δύναμη της Κίνας»

«Τα αποτελέσματα της ΙCΒC αντανακλούν την ολοένα αυξανόμενη οικονομική δύναμη της Κίνας.Η κινεζική τράπεζα έχει ξεπεράσει τους αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς κολοσσούς του τραπεζικού κλάδου που τον τελευταίο χρόνο πλήττονται από την κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.Πρέπειόμως να περιμένουμε για να δούμε αν η ΙCΒC είναι ικανή να κρατήσει αυτή την πρωτιά» δήλωσε στο Βloomberg ο Γιουκ Κέι Λι, αναλυτής της Core Ρacific-Υamaichi Ιnternational στο Χονγκ Κονγκ. Σημειωτέον ότι η ΙCΒC αύξησε το πρώτο εξάμηνο του έτους τις χορηγήσεις δανείων κατά 7,1% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2007 (έφθασαν στα 4,36 τρισ. γουάν ή 63,7 δισ. δολάρια), σε πείσμα των μέτρων για συγκράτηση της ρευστότητας που έχει λάβει φοβούμενη τον πληθωρισμό η κυβέρνηση του Πεκίνου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αντιστοιχούσαν στις 30 Ιουνίου στο 2,41% του συνόλου των δανείων που έχει χορηγήσει η ΙCΒC, ενώ στις 31 Δεκεμβρίου 2007 αντιστοιχούσαν στο 2,74% του συνόλου! Η κινεζική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους διέγραψε επισφάλειες 702 εκατ. δολαρίων.

«Ο ι μεγάλες τράπεζες σαν την ΙCΒC αντεπεξέρχονται καλύτερα από τις μικρότερες σε περιόδους παγκόσμιας κρίσης,γιατί έχουν διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο» δήλωσε από το Σέντσεν ο Ζανγκ Ξιαογιούν της Βosera Fund Μanagement, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες. Τέλος πάντων, παρά το εντυπωσιακό ντεμαράζ που έκανε η ΙCΒC για την πρωτιά και παρά το γεγονός ότι η επίδοσή της ξεπέρασε τις προσδοκίες της αγοράς (οκτώ ειδικοί περί τα τραπεζικά αναλυτές που μετείχαν σε έρευνα του Βloomberg είχαν προβλέψει κατά μέσον όρο κέρδη «μόλις» 64,8 δισ. γουάν για την ΙCΒC) η μετοχή της τράπεζας έκλεισε με πτώση 2,9% χθες στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η χθεσινή ημέρα όμως ήταν αποφράδα για τις αγορές κεφαλαίων. Ειδικότερα οι τραπεζικές μετοχές βγήκαν σωρηδόν στο σφυρί λόγω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Γιατί ακόμη και οι κινεζικές τράπεζες, σαν την ΙCΒC, που παραμένουν αλώβητες από την πιστωτική κρίση θα επηρεαστούν αναπόφευκτα από το απότομο φρενάρισμα της οικονομικής δραστηριότητας στον πλανήτη.