Ανοδο παρουσίασε στην ευρωζώνη ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή

Πτωτική τάση σημειώνεται στον πληθωρισμό για τον μήνα Αύγουστο, ενώ για τους επόμενους τέσσερις μήνες (Σεπτέμβριο- Δεκέμβριο) αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση, εφόσον βεβαίως δεν σημειωθεί αύξηση στις τιμές του πετρελαίου. Η υποχώρηση του πληθωρισμού τον Αύγουστο οφείλεται στην υποχώρηση των τιμών των οπωροκηπευτικών και στις εκπτώσεις τέλους εποχής, αλλά κυρίως στην κάμψη της ζήτησης στην αγορά. Σύμφωνα με τα μη επεξεργασμένα στοιχεία που συνέλεξε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ), ο πληθωρισμός τον Αύγουστο θα διαμορφωθεί στο 4,7% έναντι του 4,9% που ήταν τον προηγούμενο μήνα, τον Ιούλιο. Το 4,9% διατηρήθηκε για τρεις συνεχείς μήνες (Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο) και απετέλεσε ρεκόρ δεκαετίας. Τόσο το υπουργείο Οικονομίας όσο και η ΕΣΥΕ ανησυχούσαν για τον ενδεχόμενο να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στα ίδια επίπεδα ή και να καταγραφεί στο 5%, αλλά ευτυχώς για όλους οι ανησυχίες αυτές δεν επαληθεύθηκαν. Το ζητούμενο είναι τώρα να μη σημειωθούν νέες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου που θα πυροδοτήσουν νέες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως «ντόμινο».

Τον Ιούλιο η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ είχε αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο πληθωρισμός άμεσα με 0,1% χωρίς να ληφθούν υπόψη οι έμμεσες επιπτώσεις. Νέα αύξηση δεν αναμένεται να γίνει, ενώ σύμφωνα με την ΕΣΥΕ καταγράφεται και συγκράτηση των τιμών στα σουπερμάρκετ που «ισοφάρισαν» την αύξηση από τη ΔΕΗ. Ωστόσο ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα για το 2008 «κοντά στο 4%», έναντι πρόβλεψης του υπουργείου Οικονομίας για 3,5%. Η πρόβλεψη αυτή (Απριλίου) έχει ξεπεραστεί και, κατά συνέπεια, θα αναθεωρηθεί εν όψει και της κατάρτισης του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2009.

Οσον αφορά τον πληθωρισμό στην ΕΕ, στις ΗΠΑ (περίπου 5%), στην Κίνα και στην ΕΕ, τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι ευχάριστα. Ειδικά στην ευρωζώνη το α΄ εξάμηνο του 2008 ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), ο οποίος χρησιμοποιείται για διεθνείς συγκρίσεις, ήταν τον μήνα Ιούνιο ίσος με 4% στην ευρωζώνη και 4,3% στην ΕΕ των «27».

Στην ευρωζώνη, σε πέντε χώρες-μέλη, ο πληθωρισμός ξεπέρασε το 5%. Στην Ισπανία είναι 5,1%, στο Βέλγιο 5,8%, στη Σλοβενία 6,8%, στην Κύπρο 5,2% και στο Λουξεμβούργο 5,3%. Αλλά και γενικότερα στην ΕΕ ο πληθωρισμός έχει πάρει την ανιούσα. Στην Τσεχία και στην Ουγγαρία ο πληθωρισμός «έτρεχε» τον περασμένο Ιούνιο με 6,6%, στην Εσθονία με 11,5%, στη Λετονία με 17,5% και στη Λιθουανία με 12,7%. Στην ΕΕ των «27» ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,3%. Φυσικά υπάρχουν και χώρες-μέλη με πληθωρισμό χαμηλότερο από εκείνον της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα η Γερμανία και η Πορτογαλία (με 3,4%) και η Ολλανδία (2,3%). Τέλος, ιδιαιτερότητα παρουσιάζει ο πληθωρισμός στη Βρετανία. Παρ΄ ότι η χώρα αυτή παράγει πετρέλαιο, τον Ιούνιο ο πληθωρισμός έφθασε το 3,8%, που αποτελεί ρεκόρ δεκαετιών.