▅ Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει να αντλήσει έσοδα από ποσά που βρίσκονται σε καταθετικούς λογαριασμούς σε αδράνεια
▅ Στην Ιταλία εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λογαριασμών ανέρχεται σε περίπου 500.000 και είναι τοποθετημένα περισσότερα από 10 δισ. ευρώ
▅ Στην Ελλάδα τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι τέτοιο μέτρο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, καθώς στη χώρα μας ισχύει αυστηρό καθεστώς προστασίας
«Β όμβα» Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε χιλιάδες καταθέτες στην Ιταλία με βασικό στόχο την ενίσχυση της δημοτικότητάς του, αλλά και τη στήριξη των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας με μια κίνηση που ταράζει όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα της χώρας του αλλά και όλων των ευρωπαϊκών κρατών, σκοπεύει να αντλήσει έσοδα για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για την ενίσχυση πολιτών που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας με τα ποσά που βρίσκονται σε χιλιάδες καταθετικούς λογαριασμούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε πλήρη αδράνεια. Ελληνικοί τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι μια τέτοια πολιτική απόφαση είναι δείγμα λαϊκισμού και ότι για να εφαρμοστεί ένα τόσο σοβαρό μέτρο θα πρέπει πρώτα να γίνουν σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία.
Μάλιστα οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι η ιδέα Μπερλουσκόνι είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, καθώς στη χώρα μας ισχύει αυστηρό καθεστώς προστασίας των λεγόμενων «κοιμώμενων» λογαριασμών.
Επειδή ακριβώς είναι δεκάδες χιλιάδες οι ξεχασμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε ηλικιωμένους ή πρόσωπα που έχουν «φύγει» από τη ζωή, οι τράπεζες «κλειδώνουν» τους συγκεκριμένους λογαριασμούς και απαιτούν στοιχεία ταυτότητας από τυχόν συνδικαιούχους ή δικαστική εντολή για να ανοιχθούν από τους κληρονόμους τους, καθώς θέλουν να αποφύγουν παράνομη είσπραξη των ποσών, τα οποία είναι ανυπολόγιστα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις που κληρονόμοι δεν γνώριζαν αν τα συγγενικά τους πρόσωπα είχαν αφήσει λεφτά σε τράπεζες, με δικαστική απόφαση ζητούν από τα πιστωτικά ιδρύματα να τους ενημερώσουν αν διατηρούσαν κάποιον καταθετικό λογαριασμό. Ακόμη και στην περίπτωση που δεν εμφανιστεί για δεκαετίες ένα συγγενικό πρόσωπο ή άλλος δικαιούχος, οι λογαριασμοί παραμένουν «κλειδωμένοι», εκτός και αν πρόκειται για μικροποσά (μερικά ευρώ) τα οποία ούτως ή άλλως δεν τοκίζονται. Στην Ιταλία εκτιμάται ότι ο αριθμός των τραπεζικών λογαριασμών οι οποίοι δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή τα τελευταία 10 χρόνια ανέρχεται σε περίπου 500.000 και σε αυτούς είναι τοποθετημένα περισσότερα από 10 δισ. ευρώ. Στους λογαριασμούς αυτούς δεν έχει γίνει καμία κατάθεση ή ανάληψη την τελευταία δεκαετία, ουδείς επισκέφθηκε κάποιο τραπεζικό κατάστημα για να ζητήσει ενημέρωση ούτε έγινε κάποια αίτηση προκειμένου να εκδοθεί κάρτα ανάληψης μετρητών από Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (ΑΤΜ) ή κάποια άλλη τραπεζική εργασία. Μάλιστα, σε μία μόνο τράπεζα της Ιταλίας, την Ιntesa Sanpaolo, η οποία είναι μια από τις μεγαλύτερες της Ιταλίας, οι «κοιμώμενοι» λογαριασμοί ξεπερνούν τις 80.000.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αφού πρώτα πραγματοποίησε αλλεπάλληλες συζητήσεις με αρμόδιους φορείς, αποφάσισε τελικά τα ποσά των καταθετικών λογαριασμών που βρίσκονται σε «χειμερία νάρκη» να γεμίσουν τα ταμεία του κράτους και στη συνέχεια να διοχετευθούν σε πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να καλύψουν βασικές οικονομικές ανάγκες. Ομως, ο ιταλός πρωθυπουργός θα δώσει την ευκαιρία σε όσους διαθέτουν αυτούς τους λογαριασμούς να τους «σώσουν». Πώς θα γίνει αυτό; Πολύ απλά, θα πρέπει να απευθυνθούν ως τα τέλη του τρέχοντος μήνα στην τράπεζα που διατηρούν τον «κοιμώμενο» καταθετικό λογαριασμό ή να αποστείλουν κατεπείγουσα συστημένη επιστολή στον τραπεζικό οργανισμό στον οποίο διατηρούν λογαριασμό ως το τέλος του έτους. Οσοι δεν ακολουθήσουν την παραπάνω διαδικασία θα χάσουν ολόκληρο το ποσό που διατηρείται σήμερα στον καταθετικό λογαριασμό τους, ανεξαρτήτως ύψους. Τραπεζικοί κύκλοι της Ιταλίας εκτιμούν ότι τα ποσά αυτά μπορεί και να ξεπερνούν συνολικά τα 15 δισ. ευρώ.
Στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας θα χρησιμοποιήσει τις καταθέσεις αυτές για να αποζημιώσει πολίτες που έχασαν τα χρήματά τους έπειτα από πτωχεύσεις μεγάλων ομίλων, όπως είναι για παράδειγμα της Ρarmalat. Επίσης, τα ποσά αυτά προορίζονται για να αυξηθεί ο αριθμός των μονιμοποιήσεων των έκτακτων δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και για να στηριχθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Μέρος των χρημάτων που βρίσκονται στους συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς θα δοθεί σαν «μπόνους αλληλεγγύης» στους ηλικιωμένους με κοινωνικές συντάξεις με τη μορφή μιας μαγνητικής κάρτας η οποία θα είναι «φορτωμένη» με τετρακόσια ευρώ ετησίως και την οποία οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν για να αγοράζουν τρόφιμα και να πληρώνουν μέρος των λογαριασμών του ρεύματος και του τηλεφώνου.
Η εν λόγω πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι βρίσκει όμως αντίθετους τους εκπροσώπους των ενώσεων καταναλωτών, καθώς ο κ. Π.Μαστρανότι, πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Αduc, τονίζει ότι «οι τράπεζες και τα ταχυδρομικά ταμιευτήρια θα έπρεπε,βάσει νόμου, να στείλουν έγγραφη ειδοποίηση στον κάθε πελάτη τους.Δεν είναι αρκετές οι ανακοινώσεις στο Ιnternet και τα δελτία Τύπου.Και αυτό διότι πολλοί ηλικιωμένοι δεν γνωρίζουν τα μυστικά του Ιnternet και σπάνια διαβάζουν τις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων».
Ο Μπερλουσκόνι μοιράζει ξένα λεφτά
▅ Ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι σκοπεύει να αντλήσει έσοδα από ποσά που βρίσκονται σε καταθετικούς λογαριασμούς σε αδράνεια ▅ Στην Ιταλία εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λογαριασμών ανέρχεται σε περίπου 500.000 και είναι τοποθετημένα περισσότερα από 10 δισ. ευρώ ▅ Στην Ελλάδα τραπεζικοί κύκλοι θεωρούν ότι τέτοιο μέτρο είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, καθώς […]
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.