«Η κρίση θα διαρκέσει και το δεύτερο εξάμηνο του 2009»

Η πιστωτική κρίση έχει βυθίσει τις ΗΠΑ στην ύφεση, ενώ απειλεί τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Αυτό εκτιμά ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κένεθ Ρογκόφ. «Τα χειρότερα για τις ΗΠΑ δεν έχουν έλθει ακόμη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρογκόφ. Μιλώντας χθες στη Σιγκαπούρη ο διάσημος οικονομολόγος εξήγησε ότι «ο χρηματοπιστωτικός κλάδος πρέπει να συρρικνωθεί.Και δεν γνωρίζω πώς μπορεί να γίνει αυτό αν δεν κλείσουν μία ή δύο μεσαίου μεγέθους και μία ή δύο μικρού μεγέθους τράπεζες». Λίγο νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει ότι ο Ρογκόφ προέβλεψε το κλείσιμο ενός «τραπεζικού κολοσσού». Οσο για τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες χορήγησης στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, τις υπό κρατικό έλεγχο Fannie Μae και Freddie Μac οι οποίες έχουν χάσει από την αρχή του έτους πάνω από το 80% της χρηματιστηριακής τους αξίας, ο Ρογκόφ εκτιμά ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να τις εθνικοποιήσει!

«ΗFannie Μae και η Freddie Μac έπρεπε να έχουν ήδη κλείσει εδώ και 10 χρόνια.Πρέπει να εθνικοποιηθούν το συντομότερο,γιατί οι μέτοχοί τους θα χάσουν όλα τα χρήματά τους.Οσο για τα ομόλογα,η κυβέρνηση πρέπει να σπεύσει να εγγυηθεί για αυτά επειδή απλούστατα οι ΗΠΑ έχουν πείσει τους πάντες ότι οι επενδύσεις τους στα ομόλογα είναι εγγυημένες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο αμερικανός καθηγητής. Η μετοχή της Fannie Μae έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 χρόνων χθες, ενώ σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε και η μετοχή της Freddie Μac, με απώλειες που έφθασαν στο 25%η τιμή της έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 1991. Η πιστωτική κρίση έχει στοιχίσει στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο πάνω από 500 δισ. δολάρια και επίσης την κατάρρευση 26 τραπεζών από την αρχή του έτους. Ειδικότερα, οι αμερικανικές τράπεζες τον Ιούλιο κατέσχεσαν τριπλάσιο αριθμό οικιών σε σύγκριση με τις κατασχέσεις του Ιουλίου του 2007.

«Απαιτείται άνοδος των επιτοκίων, αλλά η Fed δεν το τολμά»

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η χρεοκοπία της πέμπτης σε τζίρο χρηματιστηριακής εταιρείας των ΗΠΑ, της Βear Stearns, που πουλήθηκε με κυβερνητική παρέμβαση στην JΡ Μorgan Chase αντί 2,2 δισ. δολαρίων- πρόκειται για τίμημα κατά 90% χαμηλότερο από την κεφαλαιοποίηση που είχε η Βear Stearns την εβδομάδα που είχε προηγηθεί της συμφωνίας πώλησής της. Την 1η Αυγούστου χρεοκόπησε και η (κάποτε δεύτερη σε ενεργητικό) ανεξάρτητη εταιρεία χορήγησης στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ ΙndyΜac Βancorp. Χρεοκόπησε μόλις τρεις εβδομάδες αφότου εξαγοράστηκε από τη Federal Deposit Ιnsurance Corp. Ο Ρογκόφ, ο οποίος παρέσχε τις υπηρεσίες του στο ΔΝΤ τη διετία 2001-2003, εκτιμά ότι η πιστωτική κρίση θα επιδεινωθεί και ότι «θα γίνουμε μάρτυρες της κατάρρευσης ενός τουλάχιστον εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών της χώρας» .

Ε ίναι όμως απαραίτητη η αιματοχυσία; «Ο μόνος τρόπος για να ορθοποδήσει το σύστημα είναι να αφήσουμε ορισμένες εταιρείες να καταρρεύσουν.Δεν μπορείς να διατηρείς ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που είτε θα εμφανίζει υπέρογκα κέρδη είτε θα διατηρείται στη ζωή με κυβερνητικές ενέσεις ρευστότητας» τόνισε ο Ρογκόφ. Τέλος, ο διάσημος οικονομολόγος, που έχει καταγραφεί ως επιστημονικός και ιδεολογικός αντίπαλος του νομπελίστα Τζόζεφ Στίγκλιτς, εκτίμησε ότι «η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται ήδη σε ύφεση» και «δεν θα ξεπεράσει την κρίση πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2009». Προέβλεψε γρηγορότερη ανάκαμψη στην Ευρώπη και στην Ασία και επίσης κλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ εξαιτίας της διατήρησης του βασικού επιτοκίου του δολαρίου στο 2% από τη Fed. Είπε χαρακτηριστικά ο Ρογκόφ: «Τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά.Πρέπει να αντιληφθούμε ότι,αν η νομισματική πολιτική παραμείνει ως έχει,θα οδηγηθούμε σε υψηλότερο πληθωρισμό.Η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια,αλλά δεν νομίζω ότι θα το πράξουν οι τραπεζίτες γιατί είναι ήδη πολύ αγχωμένοι με την κατάσταση της οικονομίας».