12 τρισ. δολάρια έχουν χάσει μέσα σε ένα χρόνο οι τράπεζες και οι επενδυτικές εταιρείες
Μ πορεί τα ασιατικά χρηματιστήρια να συνέχισαν την πτώση που προκάλεσε η προχθεσινή είδηση της συρρικνούμενης ιαπωνικής οικονομίας, με τον ΜSCΙ Αsia Ρacific στο Τόκιο να χάνει για τρίτη ημέρα, φθάνοντας στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2006. Ωστόσο τα ευρωπαϊκά φάνηκαν να ενθουσιάζονται επειδή η ευρωπαϊκή συρρίκνωση μπορεί να ήταν και ελαφρώς μικρότερη της αναμενομένης.
Ακόμη περισσότερο που ο πληθωρισμός της ευρωζώνης στην αναθεωρημένη χθεσινή έκδοση της Εurostat για τον Ιούλιο δείχνει μια πολύ σχετική αποκλιμάκωση, κατά 0,2 μονάδες, με τον ετήσιο πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 4,0% έναντι της αρχικής εκτίμησης για 4,1%.
Ετσι, για πρώτη φορά έπειτα από τρεις ημέρες οι Ευρωπαίοι παρασύρθηκαν αρχικά από την ευφορία των εταιρειών μετάλλων, ορυχείων και ενέργειας, οι οποίες φάνηκαν να στηρίζονται από την ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων τους.
Με το πετρέλαιο να ανακάμπτει ελαφρά από προχθές και με τα άλλα εμπορεύματα (χρυσός, χαλκός, ασήμι) επίσης να ακολουθούν για δεύτερη διαδοχική ημέρα, οι εταιρείες επίσης τονώθηκαν. Ούτως ή άλλως, όμως, είχαν το περιθώριο καθώς οι μετοχές ενέργειας και ορυχείων είχαν γνωρίσει τις μεγαλύτερες μειώσεις τον τελευταίο μήνα στον δείκτη Stoxx 600 ακολουθώντας τις τιμές αντίστοιχων εμπορευμάτων (πετρελαίου, χαλκού και χρυσού).
Ωστόσο είχαν άδικο να ξεκινήσουν τόσο ενθουσιωδώς- και γι΄ αυτό κατέρρευσαν στη συνέχεια. Διότι η Ευρώπη, μετά την Ιαπωνία (και αντίθετα από την Αμερική!), αποδείχθηκε επίσης σε κάμψη το β΄ τρίμηνο, που εί ναι η πρώτη συρρίκνωση μετά την εισαγωγή του ευρώ, σχεδόν πριν από μία δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εurostat, η ευρωζώνη είδε τη συνολική της παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,2% το β΄ τρίμηνο και μάλιστα όχι από τις υποτιθέμενα πιο αδύναμες- λόγω στεγαστικών- οικονομίες της. Οχι μόνο η Βρετανία (0,2%), αλλά και η Ισπανία (0,1%) κατάφερε, έστω οριακά, να έχει θετικό πρόσημο. Είναι το ίδιο το κέντρο που υποφέρει: για την Ιταλία (-0,3%) ήταν ήδη γνωστό και για τη Γερμανία επίσης (-0,5%), όμως απροσδόκητα προστέθηκε και η Γαλλία με-0,3%. Το καλό νέο ήταν απλώς ότι η κάμψη της Γερμανίας δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο προβλεπόταν, καθώς αναλυτές και δημοσιογράφοι είχαν φτάσει να προδικάσουν έως και μία μονάδα συρρίκνωσης.
Αλλά η ανάλυση της γερμανικής κάμψης που δίνει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Στατιστικών κρύβει επίσης εκπλήξεις.
Διότι ναι μεν η κάμψη προήλθε κυρίως «από μείωση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών και από πιο αδύναμες επενδύσεις», ενώ το εξωτερικό εμπόριο είχε «θετική» συμβολή, ωστόσο η «θετική» αυτή συμβολή δεν προήλθε από τις εξαγωγές αλλά από μείωση των εισαγωγών- γεγονός που δεν προδικάζει κάτι καλό ούτε για τη Γερμανία ούτε για τους εταίρους της. Για τους επενδυτές αξιών, όχι μόνο της Ευρώπης, που έχουν ήδη διαγράψει περίπου 12 τρισ. δολάρια παγκοσμίως από την αποτίμηση των χαρτοφυλακίων τους την τελευταία χρονιά, το ερώτημα είναι πάντα η μελλοντική τους απόδοση.
Και όπως το συμπύκνωσε ο Αντρέας Ρις, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Μarkets & Ιnvestment του Μονάχου: «Θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερα.Δεν βλέπουμε σενάριο διάλυσης, αλλά δεν περιμένουμε και ανάκαμψη στο επόμενο εξάμηνο» . Σε κλίμα επενδυτικής απαισιοδοξίας ένα λιγότερο κακό νέο παίρνει διαστάσεις καλής είδησης.