Και οι 18 εθνικές ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν χθες πτώση

Ημέρα δεν άρχισε καλά για τα χρηματιστήρια αξιών χθες, καθώς τα πρώτα που άνοιξαν, τα ασιατικά, είχαν να χειριστούν τα νέα της ιαπωνικής κάμψης, στο β΄ τρίμηνο, ίσως και ύφεσης, καθώς καθοδηγήθηκε όχι πλέον από μια «απλή» κρίση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά από την παγκόσμια επιβράδυνση της λεγόμενης «πραγματικής οικονομίας». Στο χαμηλότερο σημείο τους των τελευταίων δύο χρόνων έπεσαν έτσι τα ασιατικά χρηματιστήρια, έστω και αν υπήρξαν και εξαιρέσεις: για παράδειγμα ο κινεζικός δείκτης CSΙ 300 βάλθηκε να ανέβει. Μόνο που είναι ο δείκτης που έχει ήδη καταγράψει τη χειρότερη επίδοση εφέτος παγκοσμίως!

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ήταν πιο συνεκτικά- στην πτώση. Και οι 18 εθνικές ευρωπαϊκές αγορές κατέγραψαν πτώση. Είναι αλήθεια ότι τα κίνητρά τους δεν είναι μόνο η οικονομική επιβράδυνση. Είναι και η πλέον συνηθισμένη αναγγελία πρόσθετων απωλειών του χρηματοπιστωτικού τομέα, κυρίως των τραπεζών, που στα προβλήματα των subprimes και της πιστωτικής ασφυξίας έχουν πλέον να προβλέψουν και τις απώλειες από την ίδια την οικονομική επιβράδυνση.

Αλλωστε οι άμεσες απώλειες από την πιστωτική κρίση, δηλαδή οι διαγραφές και απομειώσεις, ανέβηκαν πάλι, κατά νέα εκτίμηση του Βloomberg, σε κάπου 500 δισ. δολάρια.

Είναι αλήθεια ότι οι απώλειες κερδοφορίας αφορούν κυρίως τον πιστωτικό τομέα, ενώ η μείωση της κερδοφορίας του μη χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να είναι πολύ μικρότερη. Στις εταιρείες του αμερικανικού δείκτη S&Ρ 500, για παράδειγμα, η συνολική επιβρά δυνση των κερδών είναι μόνο 23%, σύμφωνα με το Βloomberg, ενώ επίσης φαίνεται ότι η πραγματικότητα αποδεικνύεται ενίοτε καλύτερη των υποθέσεων: στις έξι από τις 10 βιομηχανίες του δείκτη, η κερδοφορία αποδείχθηκε ανώτερη των εκτιμήσεων.

Η de facto αυτή απαισιοδοξία επιβεβαιώνεται και από άλλες έρευνες, όπως του δείκτη χρηματιστηριακής εμπιστοσύνης που, με την εξαίρεση της Βραζιλίας, είναι παντού αρνητικός, αλλά αποκτά και υλική βάση. Ετσι, δεν ήταν η ιαπωνική συρρίκνωση που προκάλεσε την πτώση των αμερικανικών χρηματιστηρίων χθες: ήταν κυρίως η είδηση της υποχώρησης των λιανικών πωλήσεων για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.

Ακόμη και τα χιλιόμετρα που κάνουν οδικώς οι Αμερικανοί μειώθηκαν κατά 4,7% τον Ιούνιο. Ομως το τελευταίο αποδίδεται εν μέρει στις υψηλές τιμές του πετρελαίου, που προκάλεσε την πιο σαφή μείωση ζήτησης πετρελαίου των ΗΠΑ, στο α΄ εξάμηνο, στα τελευταία 26 χρόνια.

Γεγονός που δεν εμπόδισε πάντως τις τιμές του πετρελαίου να ανακάμψουν χθες, όταν διαπιστώθηκε ότι όχι μόνο η ζήτηση, αλλά και τα αποθέματα της Αμερικής περιορίστηκαν.