▅ Στόχος η αποστολή διεθνούς δύναμης στα δύο de facto πια προσαρτημένα «ρωσικά Κοσσυφοπέδια» Νότια Οσετία και Αμπχαζία
▅ Ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στον φιλοδυτικό πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι…
▅…και αξίωσε από τη Μόσχα να αποσύρει όλα της τα στρατεύματα από τη γεωργιανή επικράτεια ώστε τα αμερικανικά πλοία να προσεγγίσουν απρόσκοπτα τη χώρα
Στις Βρυξέλλες «μεταφέρεται» πλέον ο πόλεμος του Καυκάσου, καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιμένουν στη στήριξη της στρατιωτικά ηττημένης Γεωργίας και κλιμακώνουν τις πιέσεις τους προς τη Ρωσία. Στόχος τους είναι να επιβάλουν την αποστολή διεθνούς δύναμης στα δύο de facto πια προσαρτημένα «ρωσικά Κοσσυφοπέδια»: τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία. Προοπτική την οποία το Κρεμλίνο απορρίπτει.
ΗΠΑ και ΕΕ φοβούνται τα χειρότερα, μετά τη ρωσική επέλαση. Ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε την ανησυχία του ότι η Ρωσία «ενδεχομένως παραβιάζει την εκεχειρία στην περιοχή» , ενώ επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στον φιλοδυτικό πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, με τον οποίο είχε και νέα τηλεφωνική επικοινωνία. Ανακοίνωσε επίσης ότι αποστέλλει εσπευσμένα στο Παρίσι- και κατόπιν στην Τιφλίδα- την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.
Το ενδιαφέρον των δηλώσεων Μπους ήταν όμως αλλού. Οπως είπε, διέταξε ήδη τον υπουργό Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς και το Πεντάγωνο « να αναλάβουν την προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γεωργία» και αξίωσε από τη Μόσχα να αποσύρει όλα της τα στρατεύματα από τη γεωργιανή επικράτεια ώστε τα αμερικανικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη να προσεγγίσουν απρόσκοπτα τη χώρα.
Αμέσως ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αντρέι Νεστερένκο δήλωσε ότι η αποστολή αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή «δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος» για την αποστολή βοήθειας και διευκρίνισε πως η χώρα του «είναι έτοιμη για διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ» για την εξεύρεση άλλων μεθόδων ανθρωπιστικής υποστήριξης.
Στις Βρυξέλλες, οι «27» υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υιοθέτησαν, με συνοπτικές διαδικασίες, την πρόταση του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ για αποστολή ευρωπαίων παρατηρητών στον Καύκασο, με μοναδικό όρο τη λήψη έγκρισης από τα Ηνωμένα Εθνη- όπου όμως ελλοχεύει το ρωσικό, και ίσως το κινεζικό βέτο. «Είμαστε αποφασισμένοι να στείλουμε παρατηρητές στη Γεωργία» δήλωσε ο κ. Κουσνέρ, αποφεύγοντας προσεκτικά να κάνει λόγο για ένοπλη δύναμη.
Σε πιο σκληρή γραμμή κινήθηκε το Λονδίνο. Ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν συνεχίσει τις «παγωμένες» από πέρυσι συνομιλίες, με τη Ρωσία για την επέκταση της οικονομικής και όχι μόνο συνεργασίας τους.
Την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες, κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ, οι υπουργοί Εξωτερικών των μελών του ΝΑΤΟ για «να εξετάσουν τις σχέσεις της Συμμαχίας με τη Ρωσία». Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας, την οποία ζητεί η Μόσχα, δεν φαίνεται να προωθείται.
Οι φανατικά αντιρώσοι πρόεδροι της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας και ο πρωθυπουργός της Λετονίας δεν δίστασαν χθες- αμέσως μετά την επιστροφή τους στη Βαρσοβία από την Τιφλίδα- να επικρίνουν το ειρηνευτικό σχέδιο του γάλλου προεδρεύοντος της ΕΕ Νικολά Σαρκοζί « επειδή δεν κάνει μνεία στην εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας». Αξίωσαν δε, την άμεση χορήγηση στη Γεωργία του καθεστώτος χώρας υποψήφιας προς ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Αίσθηση πάντως προκαλούν οι (ανώνυμες) δηλώσεις υψηλόβαθμου γάλλου αξιωματούχου στο Reuters. «Ο Σαακασβίλι ήταν τρελός που πήγε και βομβάρδισε μια πόλη μέσα στη νύχτα. Επαιξε και έχασε… Οι Γεωργιανοί έπεσαν στην παγίδα:νόμιζαν ότι ο Πούτιν δεν θα αντιδρούσε εν μέσω των Ολυμπιακών. Τώρα οι ΗΠΑ είναι σε πολύ δύσκολη θέση» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «ο ΟΗΕ είναι διχασμένος και ο ΟΑΣΕ πολύ αδύναμος» για να παρέμβουν αποτελεσματικά. Μαζί του φαίνεται να συμφωνούν και οι αναλύσεις των περισσότερων μεγάλων ευρωπαϊκών εφημερίδων, που κριτικάρουν μεν τη «δυσανάλογη αντίδραση» της Ρωσίας, αλλά κατακεραυνώνουν ως παράλογη την επιθετική στρατηγική Σαακασβίλι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν όμως και οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, ο οποίος δήλωσε ότι ήταν λάθος του Σαακασβίλι να επιτεθεί στην πρωτεύουσα της Ν. Οσετίας, και ότι ο νέος Ψυχρός Πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ δεν άρχισε τώρα, αλλά από τότε που η Ουάσιγκτον αποφάσισε να εγκαταστήσει την αντιπυραυλική της ασπίδα στην Ανατολική Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε χθες τη Μόσχα, και σήμερα μεταβαίνει στην Τιφλίδα, με αποκλειστικό, όπως φαίνεται, θέμα συζήτησης την έντονη ανησυχία της Αγκυρας για τη μελλοντική ασφάλεια του στρατηγικής σημασίας πετρελαιαγωγού Μπακού- Τσεϊχάν.
ΗΠΑ και ΕΕ φοβούνται τα χειρότερα
▅ Στόχος η αποστολή διεθνούς δύναμης στα δύο de facto πια προσαρτημένα «ρωσικά Κοσσυφοπέδια» Νότια Οσετία και Αμπχαζία ▅ Ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στον φιλοδυτικό πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι... ▅...και αξίωσε από τη Μόσχα να αποσύρει όλα της τα στρατεύματα από τη γεωργιανή επικράτεια ώστε τα αμερικανικά πλοία να προσεγγίσουν απρόσκοπτα τη χώρα
▅ Στόχος η αποστολή διεθνούς δύναμης στα δύο de facto πια προσαρτημένα «ρωσικά Κοσσυφοπέδια» Νότια Οσετία και Αμπχαζία ▅ Ο πρόεδρος Μπους επανέλαβε την πλήρη στήριξή του στον φιλοδυτικό πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι... ▅...και αξίωσε από τη Μόσχα να αποσύρει όλα της τα στρατεύματα από τη γεωργιανή επικράτεια ώστε τα αμερικανικά πλοία να προσεγγίσουν απρόσκοπτα τη χώρα
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.