Τ ην άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού Αιγαίου κ. Αρ.Παυλίδη για αναθέσεις δρομολογίων στις άγονες γραμμές είχε ζητήσει τον Οκτώβριο του 2006 από τη Βουλή ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου. Γ.Οικονόμου! Η άρση ασυλίας του κ. Παυλίδη είχε ζητηθεί ύστερα από καταγγελίες δημάρχων αλλά και επιχειρηματιών ότι προωθούσε τα συμφέροντα συγκεκριμένων εταιρειών στη δρομολόγηση πλοίων στις άγονες γραμμές των Δωδεκανήσων. Ωστόσο το αίτημά του δεν είχε ικανοποιηθεί από τη Βουλή.

Το αίτημα του δικαστικού λειτουργού της Ρόδου στο Κοινοβούλιο δημιουργεί καινούργια δεδομένα στην υπόθεση της δίωξης για κακουργηματική εκβίαση, από τον εισαγγελέα Εφετών κ. Ισίδωρο Ντογιάκο, του κ. Π.Ζαχαρίου, στενού συνεργάτη του κ. Παυλίδη. Και αυτό γιατί οι δύο υποθέσεις φαίνεται να συνδέονται άμεσα. Ο πρώην διευθυντής του γραφείου του κ. Παυλίδη διώκεται γιατί είχε ζητήσει εκβιαστικά περίπου 1 εκατ. ευρώ- το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα με την έρευνα της Εισαγγελίας Ρόδου – από τον εφοπλιστή κ. Φ. Μανούση προκειμένου το υπουργείο Αιγαίου να του εξασφαλίσει «καλύτερη μεταχείριση» στη δρομολόγηση των πλοίων του πάλι στις άγονες γραμμές!

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη διάρκεια της πρώτης δικαστικής έρευνας, το 2006, είχε κληθεί από τον εισαγγελέα της Ρόδου προκειμένου να βοηθήσει και ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, βουλευτής Δωδεκανήσων της Νέας Δημοκρατίας κ. Αν.Καραμάριος . Ο κ. Καραμάριος είχε ενημερωθεί από τον κ. Μανούση για την εκβίασή του από το γραφείο του υπουργού Αιγαίου, πάλι για τα πλοία της άγονης γραμμής.

Εναυσμα της δικαστικής έρευνας από την Εισαγγελία της Ρόδου ήταν οι καταγγελίες του δημάρχου Τήλου κ. Αν.Αλιφέρη αλλά και επιχειρηματιών ότι υπήρξαν μεθοδεύσεις και παρασκηνιακές συνεννοήσεις προκειμένου να υπάρξει φωτογραφική διαδικασία ανάθεσης των επιδοτούμενων άγονων γραμμών. Από την πολύμηνη έρευνα του εισαγγελέα Ρόδου κ. Οικονόμου είχε διαπιστωθεί ότι οι επιλογές του υπουργείου Αιγαίου ήταν παράτυπες, ενώ ταυτόχρονα έβλαπταν τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου. Μάλιστα, όπως δήλωσε στο «Βήμα» ένας από τους θιγόμενους επιχειρηματίες, «εγώ είχα αγοράσει δύο καταμαράν για να τα βάλω στις γραμμές αυτές. Υπηρεσιακοί παράγοντες μού ζητούσαν τότε παράτυπες συνεννοήσεις με το συνθηματικό “πότε θα ταΐσουμε τις δύο αγελαδίτσες”. Οι “αγελαδίτσες” ήταν τα καταμαράν μου…».

Οταν δημοσιοποιήθηκε το αίτημα άρσης ασυλίας του κ. Παυλίδη- τον Οκτώβριο του 2006-ο ίδιος ο υπουργός Αιγαίου είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία ανέφερε: «Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω αυτές τις αναφορές εντός ή εκτός του Κοινοβουλίου και χωρίς την άρση της ασυλίας μου.Ανησυχία ουδεμία».

Μάλιστα ο κ. Παυλίδης στην τότε ανακοίνωσή του αναφερόταν και στην πρόσκληση του κ. Καραμάριου στο γραφείο του εισαγγελέα Ρόδου προκειμένου να ασχοληθεί με το θέμα- όπως αναφερόταν και σε δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου- και η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στην οποία προήδρευε. Ο τότε υπουργός Αιγαίου είχε ζητήσει εμμέσως από τον κ. Καραμάριο να μην… ασχοληθεί με την υπόθεση των άγονων γραμμών γιατί η Επιτροπή της Βουλής είναι αναρμόδια!

Επιπλέον διαπιστώνεται ότι για την «υπόθεση Ζαχαρίου» κατέθεσε στον εισαγγελέα Εφετών κ. Ντογιάκο και ο πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Κ. Ζαχαράκης , με τον οποίο ο κ. Μανούσης είχε πολυετή γνωριμία. Ο κ. Ζαχαράκης κατέθεσε ότι γνώριζε τις σχετικές καταγγελίες του κ. Μανούση. «Το Βήμα» επικοινώνησε χθες το μεσημέρι με τον κ. Ζαχαράκη, ο οποίος δεν διέψευσε τη σχετική πληροφορία αλλά υπογράμμισε ότι «δεν θέλει να προχωρήσει σε καμία δήλωση».