ΑΓΚΥΡΑ. Σε διαγραφή της βουλευτού Εντίμπε Σοζέν προχώρησε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Τουρκία λόγω του ότι παρουσίασε νομοσχέδιο που προέβλεπε την ίδρυση τζαμιού σε κάθε τουρκικό σχολείο. Συγκεκριμένα το κείμενο πρότεινε «να κατασκευαστεί ένας χώρος προσευχής για τους μαθητές κάθε θρησκεύματος» ενώ επέβαλλε τη θέσπιση αυστηρότερων μέτρων κατά αυτών που κατέχουν και διακινούν πορνογραφικό υλικό στα σχολεία. «Το σχέδιο αυτό ήταν μια πρωτοβουλία της κυρίας Σοζέν.Το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την προστασία των νέων δεν είναι σύμφωνο με το πρόγραμμα του κόμματος και απορρίφθηκε από τα αρμόδια όργανα του κόμματός μας» έλεγε η ανακοίνωση που εξέδωσε το κόμμα του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.

Το ζήτημα της ανέγερσης χώρων λατρείας μέσα σε εκπαιδευτικά ιδρύματα αποτελεί μείζον ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ των υποστηρικτών του κοσμικού κράτους και των συντηρητικών μουσουλμάνων. Στην παρούσα χρονική συγκυρία το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτέλεσε την καταλληλότερη αφορμή για την αντιπολίτευση να κατηγορήσει το ΑΚΡ για ύπαρξη «κρυφής ατζέντας» κατά της κοσμικότητας του κράτους. Από την άλλη πλευρά βεβαίως υπήρξε και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον τούρκο πρωθυπουργό να αποδείξει ότι έλαβε το μήνυμα μετά την πρόσφατη ετυμηγορία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Οι τούρκοι δικαστές απέφυγαν να λάβουν μια απόφαση που θα εξωθούσε τη σύγκρουση κεμαλιστών- ισλαμιστών στα άκρα, κατέστησαν όμως σαφές με την ισορροπημένη απόφασή τους ότι τα ζητήματα που άπτονται της θρησκείας θα πρέπει στο εξής να προσεγγίζονται με περισσότερη λεπτότητα.

«Η απόφαση (σ.σ.: για απόρριψη του εν λόγω νομοσχεδίου) καταδεικνύει ότι το κόμμα πήρε στα σοβαρά τη δικαστική κρίση» σχολίασε ο Γουίλιαμ Χέιλ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Οπως εκτιμά ο ίδιος, πιθανή απόφαση για ανασχηματισμό της κυβέρνησης το φθινόπωρο θα κάνει ακόμη πιο φανερή την αποφασιστικότητα του Ερντογάν για ένα νέο ξεκίνημα. Ηδη ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν «φωτογραφίσει» ως υποψηφίους δύο υψηλόβαθμα στελέχη που είχαν στο παρελθόν εκφράσει «παρεξηγήσιμες» απόψεις σχετικά με θρησκευτικά ζητήματα.