ΤΡΙΠΟΛΗ Δεκαοκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, οι δέκα στρατιώτες, και άλλοι 46 τραυματίστηκαν από σφοδρότατη έκρηξη βόμβας σε πολυσύχναστο δρόμο της Τρίπολης στον Βόρειο Λίβανο. Η βόμβα εξερράγη κοντά σε ένα λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν και στρατιώτες που βρίσκονταν σε άδεια. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, χρησιμοποιήθηκαν 20 κιλά εκρηκτικής ύλης.

Πολιτικά το «τάιμινγκ» είναι κρίσιμο: μόλις το προηγούμενο 24ωρο είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Λιβάνου, στην οποία συμμετέχουν τόσο οι δυνάμεις που στηρίζουν τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό Φουάντ Σινιόρα όσο και η οργάνωση των φιλοϊρανών σιιτών μουσουλμάνων Χεζμπολάχ.

Οι πρώτες υποψίες στρέφονται κατά της- σουνιτικής- Αλ Κάιντα, αλλά ως αργά χθες κανένας δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό. «Ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούν από εκείνους που στοχεύουν την κοινωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν λίγο προτού αναχωρήσει για τη γειτονική Συρία, όπου πραγματοποιεί από χθες μεγάλης σημασίας επίσημη επίσκεψη.

Ηταν η πιο αιματηρή «τυφλή» τρομοκρατική ενέργεια των τελευταίων τριών ετών. Αρκετοί αξιωματούχοι θεωρούν δράστες κάποιους ένθερμους οπαδούς της Αλ Κάιντα οι οποίοι επέλεξαν τη στιγμή για να πάρουν εκδίκηση για την περυσινή επίθεση του λιβανέζικου στρατού (αρχηγός του οποίου ήταν τότε ο σημερινός πρόεδρος Σουλεϊμάν με τον βαθμό στρατηγού) στο στρατόπεδο παλαιστίνιων προσφύγων Ναρ ελ Μπαρέντ. Στις μάχες εκείνες, που κράτησαν έναν μήνα, είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, με αποτέλεσμα η οργάνωση παλαιστινίων προσφύγων «Ισλαμική Φατάχ» να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το στρατόπεδο. Εκτοτε η εξτρεμιστική αυτή οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές μικροεπιθέσεις εναντίον στρατιωτών.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Ταρέκ Μίτρι δεν θέλησε να κάνει εικασίες για πιθανούς δράστες. «Υπάρχουν πολλές ερμηνείες,ερμηνείες πολιτικές» είπε με νόημα, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση «καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να προφυλάξει τον λαό από ανάλογες ενέργειες».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξένων ανταποκριτών στον Λίβανο, στόχος της εγκληματικής αυτής ενέργειας ήταν η επίσκεψη του προέδρου στη Συρία, μια κίνηση που αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών. Τους τελευταίους μήνες η Τρίπολη έχει γίνει θέατρο βίαιης αντιπαράθεσης ανάμεσα στην πλειονότητα των σουνιτών οι οποίοι δεν θέλουν τη συμφιλίωση με τη Συρία και τους αλαουίτες, παρακλάδι των σιιτών που έχουν διασυνδέσεις με τη Χεζμπολάχ.

Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν έχει προγραμματίσει συνομιλίες με τον σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Ασαντ, με σκοπό να σπάσει ο πάγος ανάμεσα στις δύο χώρες, οι οποίες έχουν διακόψει κάθε συνεννόηση από το 2005, μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ Χαρίρι. Πολλοί Λιβανέζοι θεωρούν τη Συρία υπεύθυνη για τον θάνατο του Χαρίρι, κατηγορία την οποία η Δαμασκός απορρίπτει.

Το μακελειό στην Τρίπολη προκαλεί νέα αναστάτωση, την ώρα που άρχιζαν να ηρεμούν κάπως τα πνεύματα, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε την Τρίτη η υπό τον κ. Σινιόρα νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας, στην οποία μετέχουν και τα δύο «μέτωπα», δηλαδή οι πνέοντες μένεα κατά της Συρίας, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των δυτικών δυνάμεων και των αραβικών κυβερνήσεων, όπου υπερτερούν οι σουνίτες, και οι υπό την ηγεσία των Χεζμπολάχ πολιτικοί σχηματισμοί της αντιπολίτευσης, οι οποίοι στηρίζονται από τη Συρία και το Ιράν.