▅ Οι δυσκολίες που συναντά στην οικονομική πολιτική αναγκάζουν τον Κ. Καραμανλή να προτάξει κυρίως θεσμικές πρωτοβουλίες όπως ο «Καποδίστριας ΙΙ»
▅ Από το Μαξίμου δίνουν έμφαση στο κράτος και στο πολιτικό σύστημα, ενώ παρά τις αντιδράσεις της «λαϊκής Δεξιάς» προτάσσονται και οι ιδιωτικοποιήσεις
▅ Οσον αφορά τις παροχές αυτές θα εξαντληθούν στο επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί σε δύο δόσεις σε ανέργους και συνταξιούχους
«Aν υποσχεθώ κάτι εδώ,στη ΔΕΘ,και δεν το πράξω μέχρι να ξανάρθω,τότε δεν θα ξανάρθω ποτέ» είχε πει με μια δόση υπερβολής το φθινόπωρο του 2003 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής , επικρίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις δεσμεύσεις που δεν τήρησε ο τότε αντίπαλός του κ. Κ.Σημίτης . Η εφετινή ΔΕΘ δεν είναι όπως οι άλλες και φαίνεται ότι μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στον κ. Καραμανλή. Ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε αρκετά κατά την περυσινή εμφάνισή του αλλά αρκετά δεν έγιναν. Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, τα έργα δεν έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και τα τοπικά «γαλάζια» στελέχη είναι ανάστατα καθώς διαπιστώνουν ότι ο απολογισμός είναι πενιχρός. Υπό αυτές τις συνθήκες το επικοινωνιακό επιτελείο αναζητεί ένα επικοινωνιακό τέχνασμα-εφεύρημα ή ένα έξυπνο σλόγκαν για να αλλάξει το κλίμα, αν και εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός, που θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου την προσεχή Δευτέρα για τις πρώτες συσκέψεις εν όψει ΔΕΘ, αναμένει τις εισηγήσεις των υπουργών του. Η πρωθυπουργική επιστροφή, μετά τις ολιγοήμερες οικογενειακές διακοπές, θα σημάνει και την αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις εν όψει ΔΕΘ.

Η επιλογή να παραμείνει ο κ. Καραμανλής στη Θεσσαλονίκη λιγότερο από κάθε άλλη χρονιά και να περικοπεί το πρόγραμμα στην τελετή εγκαινίων αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος. Ο κεντρικός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι ουσιαστικά να προετοιμαστεί προκειμένου να χαράξει την άμυνά του για τους δύσκολους μήνες που έρχονται. Αυτό θα επιχειρηθεί με την παρουσία του στη ΔΕΘ, η οποία όμως θα είναι από τις πιο δύσκολες αποστολές του. Η περίοδος χάριτος που απολάμβανε άλλες χρονιές πέρασε ανεπιστρεπτί. Ανοχή δεν υπάρχει ούτε από τους πιο φανατικούς υποστηρικτές του «καραμανλισμού», καθώς ο ιός της αμφισβήτησης κυριαρχεί και στην τοπική ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός- ο οποίος θα αντιμετωπίσει διαδηλώσεις, όπως κάθε χρόνο άλλωστε ο εκάστοτε πρόεδρος της κυβερνήσεως- δεν έχει να ανακοινώσει και πάρα πολλά στη ΔΕΘ. Οι δυσκολίες που συναντά στην οικονομική πολιτική και στα προβλήματα που υπάρχουν τον ωθούν να εμφανιστεί με «θεσμικό μανδύα» και θα προτάξει- όπως έχει συζητήσει και με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλο – κυρίως θεσμικές πρωτοβουλίες όπως η διοικητική μεταρρύθμιση, δηλαδή ο «Καποδίστριας ΙΙ», και η αλλαγή του πλαισίου για το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα». Ουσιαστικά από το Μέγαρο Μαξίμου δίνουν έμφαση στο κράτος, στην κοινωνική συνοχή και στο πολιτικό σύστημα, ενώ παρά τις εσωκομματικές αντιδράσεις της «λαϊκής Δεξιάς» προτάσσονται και οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.

Από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες δεν θα λείψουν και οι αναφορές του κ. Καραμανλή σε λήψη μέτρων για την κοινωνική συνοχή και θα πραγματοποιηθούν εξαγγελίες για περιορισμένες παροχές μόνο σε όσους βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική θέση. Στο πακέτο που θα περιγραφεί, όπως έχει συμφωνήσει με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφη , ο οποίος προετοιμάζει τα νέα φορολογικά μέτρα, θα περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση για την ενεργοποίηση του περίφημου «ταμείου κατά της φτώχειας» που θα εξαντληθεί στο επίδομα θέρμανσης το οποίο θα διανεμηθεί ανά δύο δόσεις σε αυστηρά επιλεγμένες κοινωνικές ομάδες, ανέργους, δικαιούχους του ΕΚΑΣ και συνταξιούχους. Οι αναφορές του όμως στην οικονομία θα εκφράζουν την απόφασή του να μη χαλαρώσει την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιχειρεί η κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις πρωτοβουλίες του υπουργού Μεταφορών κ. Κ.Χατζηδάκη και ειδικά στην προσπάθεια που θα αρχίσει να καταβάλλεται για την τελευταία απόπειρα ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής. Επίσης θα προβληθεί η προσπάθεια εξυγίανσης του ΟΣΕ και ο κ. Καραμανλής θα επικεντρωθεί στη ρήξη με το κατεστημένο και τα οργανωμένα συμφέροντα. Στον εκπαιδευτικό τομέα θα επιμείνει στη ρύθμιση για τα κολέγια, στο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και θα δώσει το «πράσινο φως» στον υπουργό Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη για περαιτέρω αλλαγές στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Θα προβεί σε αρκετές αναφορές προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, που θεωρείται η «ατμομηχανή» της κυβέρνησης, και θα επικεντρωθεί στις κινήσεις του υπουργού κ. Γ.Σουφλιά για το Κτηματολόγιο, την επιτάχυνση των έργων, ειδικά για την ολοκλήρωση της Εγνατίας, το πέταλο του Μαλιακού, την Ιονία οδό και τη διαδρομή Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος- Τσακώνα.