Φιλόδοξη εκκίνηση με αδύναμο τέλος έδωσε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας παρατείνοντας την αβεβαιότητα, όταν την ίδια στιγμή το επενδυτικό κλίμα παρέμενε θετικό στην Ευρώπη.

Το αποτέλεσμα για τον γενικό δείκτη ήταν να συμπληρώσει την 7η αρνητική στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις, χωρίς να επωφεληθεί από την ευνοϊκή διεθνή συγκυρία.

Η ανοδική αντίδραση στην έναρξη της συνεδρίασης ώθησε τον γενικό δείκτη στο υψηλό των 3.384

μονάδων με κέρδη 1,51%, τα οποία προήλθαν κυρίως από την αρχική ανάκαμψη του τραπεζικού δείκτη κατά 2,64% που αντέδρασε στις ισχυρές πιέσεις της Παρασκευής όπου ο κλαδικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 4,09%. Ωστόσο η αδυναμία αρκετών τίτλων του κλάδου που άρχισαν να δέχονται πιέσεις σχετικά νωρίς (Τράπεζα Πειραιώς, ΕFG Εurobank, Μarfin ΡΒ και Τράπεζα Κύπρου), σε συνδυασμό με την αρνητική εικόνα του ΟΤΕ, περιόρισαν τα κέρδη του γενικού δείκτη, ο οποίος ωστόσο διατήρησε τις δυνάμεις του γύρω στην περιοχή των 3.345

μονάδων ως και μία ώρα πριν από τη λήξη της συνεδρίασης συμβαδίζοντας με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και εμφανίζοντας άνοδο της τάξεως του 30%. Καθώς εντάθηκαν οι ρευστοποιήσεις στο τελευταίο ημίωρο, ο γενικός δείκτης πέρασε σε αρνητικό έδαφος μόλις στο τελευταίο λεπτό και οι συναλλαγές στη διάρκεια των δημοπρασιών επιδείνωσαν την εικόνα του με αποτέλεσμα να κλείσει στο χαμηλό της ημέρας, στις 3.327,91 μονάδες, με απώλειες 0,19%.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης και υπό το βάρος των δημοπρασιών πέρασε σε αρνητικό πρόσημο και ο δείκτης FΤSΕ20 που υποχώρησε οριακά, κατά 0,10%. Αντίθετα, ο δείκτης FΤSΕ40 διατήρησε τη θετική εικόνα του κλείνοντας κατά 0,12% υψηλότερα, ύστερα από αρκετές εναλλαγές προσήμων, ενώ ο δείκτης FΤSΕ80 πέρασε από νωρίς σε αρνητικό έδαφος και έκλεισε με απώλειες 0,37%.

Στην εβδομάδα της κορύφωσης των θερινών διακοπών η επιβράδυνση των συναλλακτικών ρυθμών θεωρείται αναμενόμενη και η συρρίκνωση του αμιγούς τζίρου στα 1.123,6 εκατ. ευρώ δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Οι συναλλαγές σε πακέτα ανήλθαν στα 15 εκατ. ευρώ, τα σημαντικότερα εκ των οποίων αφορούσαν τις μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, ΔΕΗ και Σιδενόρ. Παρά τη θετική εικόνα του γενικού δείκτη στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, οι καθοδικές μετοχές ξεπερνούσαν τις ανοδικές, ενώ η επιδείνωση του κλίματος στο τέλος τούς έδωσε σαφέστερο προβάδισμα και η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 91 ανοδικές, 127 καθοδικές και 111 αμετάβλητες μετοχές, εκ των οποίων οι 70 διήνυσαν τη συνεδρίαση χωρίς καμία πράξη.

Μετοχές
Εθνική Τράπεζα: Η ανοδική τάση της μετοχής συνέβαλε στη θετική εικόνα του γενικού δείκτη ως το τέλος, όπου και η ίδια περιόρισε εν μέρει τα αρχικά κέρδη της και έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας των 30,50 ευρώ με άνοδο 0,99%.

ΟΤΕ: Επιστροφή στα επίπεδα τιμών του Μαρτίου 2005 για τον τίτλο, που αποτέλεσε και την αιτία του αρνητικού προσήμου για τον γενικό δείκτη καθώς επιδείνωσε την εικόνα του στη διάρκεια των δημοπρασιών για να κλείσει στο χαμηλό των 13,10 ευρώ και νεότερο χαμηλό 42 μηνών με εκτεταμένες απώλειες 4,66%.

ΔΕΗ: Τρίτη στη σειρά συνεδρίαση με κλείσιμο στα 19 ευρώ για τη μετοχή, που διατήρησε αμετάβλητη την τιμή της στις τρεις από τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις.