Την ώρα που ο θερμός πόλεμος στον Καύκασο μαίνεται, με την άτακτη υποχώρηση των γεωργιανών δυνάμεων και την αντίστοιχη προέλαση ρωσικών μεραρχιών βαθιά στο έδαφος της χώρας,ένας
άλλος πόλεμος,ο ψυχρός,μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και του Κρεμλίνου κλιμακώνεται διαρκώς,καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αγωνιούν πλέον
όχι μόνο για την επιβίωση της κυβέρνησης του Μιχαήλ Σαακασβίλι, αλλά και για ολόκληρο το πολιτικοστρατιωτικό τους «προγεφύρωμα» στο καυκασιανό υπογάστριο της Ρωσίας.
Ανήμποροι να βοηθήσουν πρακτικά τη φιλοδυτική Γεωργία στην- αιφνιδιαστική αλλά υπερφιλόδοξη- επίθεσή της για «ανακατάληψη» της Νότιας Οσετίας, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι περιορίζονται πλέον σε διπλωματικές μάχες οπισθοφυλακής στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στα «παράθυρα» των διεθνών ΜΜΕ, προκειμένου να περιορίσουν όσο το δυνατόν την προφανή γεωπολιτική ζημιά. Η Ρωσία από την πλευρά της δείχνει διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί, αναβιώνοντας ψυχροπολεμικές πρακτικές και σοβιετική φρασεολογία.
Στο στρατιωτικό μέτωπο, κυριαρχεί η ραγδαία υποχώρηση των Γεωργιανών προς Νότο και η προέλαση, προσωρινή έστω, των ρωσικών τεθωρακισμένων σε θέσειςκλειδιά βαθιά στο έδαφος της χώρας. Αν πιστέψουμε τις δηλώσεις Σαακασβίλι, οι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν πλέον « το μεγαλύτερο τμήμα του γεωργιανού εδάφους» – ισχυρισμός που δεν επαληθεύεται από ανεξάρτητες πηγές.
Οπως δεν επαληθεύονται και οι δηλώσεις του γραμματέα του γεωργιανού Συμβουλίου Ασφαλείας Κάχα Λομάια, ότι οι Ρώσοι κατέλαβαν την στρατηγικής σημασίας πόλη Γκόρι, βορείως της πρωτεύουσας Τιφλίδας. Ρεπόρτερ του Reuters που βρίσκεται εκεί μετέδωσε πως οι Γεωργιανοί πράγματι εγκατέλειψαν μεν τη γενέτειρα του Ιωσήφ Στάλιν, αλλά ο ίδιος δεν βλέπει πουθενά Ρώσους.
Αυτό που προκύπτει, αντίθετα, είναι ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκλωβίσει μεγάλο αριθμό γεωργιανών στα απροσπέλαστα φαράγγια του Κοντόρι, το μοναδικό ορεινό πέρασμα προς την Αμπχαζία, και έχουν ήδη ασφαλίσει ένα ισχυρό προγεφύρωμα μέσα στη Δυτική Γεωργία, ως τη βάση Σενάκι, που ελέγχει την περιοχή γύρω από το στρατηγικό λιμάνι Πότι, δημιουργώντας ένα δεύτερο μέτωπο. Αργά το βράδυ πάντως οι Ρώσοι δήλωσαν ότι αποχωρούν σταδιακά από το Σενάκι. Φαίνεται επίσης πως οι Ρώσοι έχουν καταλάβει τη γεωργιανή πόλη Ζουγκντίντι και τα γύρω χωριά, από τα οποία εύκολα μπορούν να προωθηθούν προς το ανυπεράσπιστο Γκόρι- αν βεβαίως διαταχθούν. Επίσης, ρωσικά μαχητικά έχουν βομβαρδίσει επιλεκτικά στόχουςκλειδιά σε όλο τον γεωργιανό Βορρά, αλλά και στα περίχωρα της Τιφλίδας- περιλαμβανομένων εγκαταστάσεων ραντάρ στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης και τη βάση Βαζιάνι, το Πότι, το Γκόρι, αλλά και τμήματα πετρελαϊκών αγωγών.
Στο εσωτερικό της Νότιας Οσετίας, και ιδιαίτερα στη σχεδόν ισοπεδωμένη από τους σφοδρότατους βομβαρδισμούς των Γεωργιανών πρωτεύουσα Τσχινβάλι, οι μάχες έχουν τερματιστεί, αλλά το δράμα των αμάχων συνεχίζεται. Η ρωσική πλευρά κάνει λόγο για 1.600 νεκρούς αμάχους αλλά οι πρώτες εικόνες από την πόλη δείχνουν μεγάλης κλίμακας καταστροφή, εκατοντάδες ημιθανείς τραυματίες και χιλιάδες ανθρώπους χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ανέλαβε ουσιαστικά την καθοδήγηση της ρωσικής αντίδρασης, έκανε λόγο για μαζικά εγκλήματα πολέμου και «σκόπιμη απόπειρα γενοκτονίας» των μόλις 70.000 Οσετών. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απαίτησε σήμερα στις 00.15
(ώρα Ελλάδας) από τη Μόσχα την άμεση κατάπαυση του πυρός κάνοντας λόγο για «εισβολή της Ρωσίας σε γειτονικό κράτος, η οποία απειλεί δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση… απαράδεκτη για τον 21ο αιώνα».Είχε προηγηθεί δήλωση του αμερικανού αντιπρόεδρου Ντικ Τσένι, ο οποίος υποστήριξε πως η επίθεση της Ρωσίας στη Γεωργία «δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη». Ανάλογες δηλώσεις περί άμεσης εκεχειρίας έκαναν και οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και των άλλων μελών της Ομάδας των Επτά.
Η «δήλωση της ημέρας» πάντως ανήκει αναμφισβήτητα στον γερμανό υπουργό Αμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «η κατάσταση δεν πρέπει να κάμψει την πρόθεση της Γεωργίας να ενταχθεί κάποτε στο ΝΑΤΟ». Αμέσως ο κ. Πούτιν απάντησε πως η Δύση «έχει μπερδέψει τους επιτιθέμενους με τα θύματα» και «κάρφωσε» τις ΗΠΑ για άμεση εμπλοκή στη σύρραξη. Πράγματι, αμερικανικά μεταγωγικά αεροπλάνα μετέφεραν στο μέτωπο τους περίπου 2.000 γεωργιανούς στρατιώτες που υπηρετούν στο Ιράκ.
Ο ρώσος πρωθυπουργός απέρριψε επίσης κατηγορηματικά τη μονομερή κατάπαυση του πυρός που ανακοίνωσε η Τιφλίδα.
Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Μπερνάρ Κουσνέρ, αφού πέρασε πρώτα από την Τιφλίδα όπου συναντήθηκε με τον κ. Σαακασβίλι, επισκέφθηκε χθες το στρατόπεδο προσφύγων στο Βλαντικαφκάζ, καθ΄ οδόν προς τη Μόσχα. Και από τις δύο πλευρές ο κ. Κουσνέρ ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών.
Στην Τιφλίδα δήλωσαν πως θα ταξιδέψουν και οι πρόεδροι πέντε χωρών της σφαίρας της πρώην Σοβιετικής Ενωσης (Πολωνία, Ουκρανία και οι τρεις βαλτικές χώρες) για να υποστηρίξουν με την παρουσία τους τη Γεωργία- σύμφωνα με σύμβουλο του πολωνού προέδρου Λεχ Κατζίνσκι.
Σήμερα πάντως οι προβολείς θα στραφούν στην έδρα του ΝΑΤΟ, που συγκαλεί εκτάκτως σύνοδο με τη Ρωσία, έπειτα από αίτημα της Μόσχας να συζητηθεί η κρίση στην αποσχισθείσα από τη Γεωργία, Νότια Οσετία, ενώ νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης θα γίνει και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πραγματοποιήσει και νέα σύνοδο.
Ανάφλεξη στον Καύκασο, αγωνία στη Δύση
Την ώρα που ο θερμός πόλεμος στον Καύκασο μαίνεται, με την άτακτη υποχώρηση των γεωργιανών δυνάμεων και την αντίστοιχη προέλαση ρωσικών μεραρχιών βαθιά στο έδαφος της χώρας,ένας άλλος πόλεμος,ο ψυχρός,μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και του Κρεμλίνου κλιμακώνεται διαρκώς,καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αγωνιούν πλέον όχι μόνο για την επιβίωση της κυβέρνησης του Μιχαήλ Σαακασβίλι, αλλά και για ολόκληρο το πολιτικοστρατιωτικό τους «προγεφύρωμα» στο καυκασιανό υπογάστριο της Ρωσίας.
Την ώρα που ο θερμός πόλεμος στον Καύκασο μαίνεται, με την άτακτη υποχώρηση των γεωργιανών δυνάμεων και την αντίστοιχη προέλαση ρωσικών μεραρχιών βαθιά στο έδαφος της χώρας,ένας άλλος πόλεμος,ο ψυχρός,μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης και του Κρεμλίνου κλιμακώνεται διαρκώς,καθώς οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αγωνιούν πλέον όχι μόνο για την επιβίωση της κυβέρνησης του Μιχαήλ Σαακασβίλι, αλλά και για ολόκληρο το πολιτικοστρατιωτικό τους «προγεφύρωμα» στο καυκασιανό υπογάστριο της Ρωσίας.
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.