Σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα για τις εξελίξεις στη Νότια Οσετία βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη από το Πεκίνο, όμως το κύριο θέμα είναι η φροντίδα τυχόν ομογενών που πλήττονται από τις εχθροπραξίες. Κατά τα άλλα η ελληνική διπλωματία εμφανιζόταν αμήχανη απέναντι στην κρίση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως αργά χθες το βράδυ ούτε η υπουργός ούτε το υπουργείο είχαν εκδώσει κάποια δήλωση για τον πόλεμο Γεωργίας- Ρωσίας.

Η κυρία Μπακογιάννη αναχωρεί σήμερα από το Πεκίνο, όπου είχε μεταβεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, απευθείας για τις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να φθάσει απόψε το βράδυ προκειμένου να λάβει μέρος αύριο το πρωί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συγκάλεσε η γαλλική προεδρία.

Αρμόδιες πηγές εξηγούσαν χθες ότι η Αθήνα δεν ήταν ακόμη σε θέση να ανακοινώσει ποια στάση θα τηρήσει στην αυριανή συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, πέραν του ότι υποστηρίζει την ανακωχή χωρίς να διευκρινίζει με ποιους όρους και προϋποθέσεις. Κατηγορηματικό όμως είναι το ΥΠΕΞ ως προς το ότι δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής κανένα πρόβλημα με τους έλληνες ομογενείς στη Νότια Οσετία και στη Γεωργία. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Θ.Κασσίμη, ο έλληνας γενικός πρόξενος έχει μεταβεί στο Βλαδικαυκάς ενώ στο υπουργείο στην Αθήνα ετέθη σε λειτουργία σε 24ωρη βάση η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων.

Το ΠαΣοΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν παίρνει θέση στο θέμα του πολέμου, ενώ ο κ. Γ.Παπανδρέου , με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του αντιπροέδρου του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών. Ο κ. Ανδ.Λοβέρδος , εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, κατήγγειλε «τα παιχνίδια που παίζουν στην περιοχή ορισμένοι τρίτοι αλλά ισχυροί» – χωρίς να τους κατονομάσει ευθέως. Απέδωσε τις ευθύνες για τα αιματηρά γεγονότα σε εκείνους οι οποίοι, «ενθαρρυμένοι από προηγούμενες υιοθετήσεις των τετελεσμένων που παρήγαγαν μονομερείς βίαιες ενέργειες, π.χ. στο Κόσοβο,επιχείρησαν να δημιουργήσουν διά του πολέμου νέα τετελεσμένα στην περιοχή του Καυκάσου» .

Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε την Ελλάδα «να καταδικάσει απερίφραστα την επιθετικότητα,την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων» , καθώς και την κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών να αποσαφηνίσουν τη στάση που θα τηρήσει στο αυριανό Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. «Θα παραμείνει για μία ακόμη φορά σιωπηλή στο Συμβούλιο της ΕΕ η κυβέρνηση της ΝΔ;» ρώτησε. * Επίθεση κατά των κυβερνήσεων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) εξαπολύει σε ανακοίνωσή του για τον πόλεμο στη Νότια Οσετία το ΚΚΕ. «Οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ προσποιούνται τους έκπληκτους, τους αμέτοχους και τους ειρηνοποιούς.Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών για την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων στην περιοχή του Καυκάσουκαθώς έχει βάλει και αυτή την υπογραφή της για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη σε αυτό της Γεωργίας και της Ουκρανίας» σημειώνει το ΚΚΕ.

Για «τυχοδιωκτική επιλογή του προέδρου της Γεωργίας να λύσει στρατιωτικά το πρόβλημα της ΝότιαςΟσετίας» κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιρρίπτει ευθύνες στις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως σημειώνεται, «με την άκρατη στήριξη της κυβέρνησης Σαακασβίλι προωθούν τα πετρελαϊκά και γεωστρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή,εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα τον άμαχο πληθυσμό σε νέες τραγωδίες».