Τι αποκαλύπτει η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που διενήργησε το ΙΟΒΕ

Τ ην απαισιοδοξία των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου αποκαλύπτει η έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας που διενήργησε το ΙΟΒΕ τον Ιούλιο, καθώς ξενοδόχοι, εστιάτορες και τουριστικά γραφεία προβλέπουν μείωση της ζήτησης. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα λειτουργίας λόγω της χαμηλής ζήτησης, ενώ μόνο ένα στα τέσσερα ξενοδοχεία και εστιατόρια προσδοκά κάποια βελτίωση. Τη γενική ανησυχία επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για τις αφίξεις το πρώτο επτάμηνο, οι οποίες στην ουσία παρέμειναν στάσιμες. Τον Ιούλιο, μάλιστα, οι αφίξεις σημείωσαν πτώση σε σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Κέρκυρα, το Ηράκλειο, η Ζάκυνθος, η Ρόδος και η Χαλκιδική.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις του κλάδου αναφέρουν την ανεπάρκεια της ζήτησης ως το βασικότερο πρόσκομμα λειτουργίας, ενώ μόλις το 16% δεν αναφέρει προβλήματα στη διεξαγωγή της δραστηριότητάς τους. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για ξενοδοχεία και εστιατόρια διαμορφώνεται χαμηλότερα τον Ιούλιο, σε 112,7 μονάδες, από 115,2 μονάδες τον Ιούνιο και 125,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2007. Μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις (ποσοστό 24%) προσδοκά βελτίωση της ζήτησης σε σχέση με το 40% του Ιουνίου. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι η δραστηριότητά του διεξάγεται απρόσκοπτα είναι μόλις 39%, καθώς παραμένει στα χαμηλά επίπεδα του Ιουνίου, το 29% δηλώνει ότι δυσκολεύεται από την ανεπάρκεια της ζήτησης και το 11% από την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα τουριστικά πρακτορεία, με τον δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών να παραμένει στις 102,4 μονάδες, επίδοση η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη της αντίστοιχης περυσινής (129,4 μονάδες).

Παράλληλα διατηρείται η δυσαρέσκεια από την εφετινή τουριστική κίνηση, καθώς μόνο το 41% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι αυτή έχει κινηθεί ανοδικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αρνητικές παραμένουν και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης βραχυπρόθεσμα, με τον σχετικό δείκτη να μειώνεται περαιτέρω, στο-16 από-13 τον Ιούνιο. Η δυσαρέσκεια συνοδεύεται από τον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού των επιχειρήσεων (16% από 6% τον Ιούνιο) οι οποίες αναμένουν πτώση της απασχόλησης.

Ο προβληματισμός του κλάδου αντικατοπτρίζεται και στα στοιχεία των αφίξεων στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας για το πρώτο επτάμηνο του έτους, τα οποία δεν παρουσιάζουν παρά οριακή άνοδο, της τάξεως του 0,07% ή κατά μόλις 4.150

άτομα. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, οι αφίξεις υποχώρησαν στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης κατά 2%, της Ρόδου κατά 1,41%, της Κέρκυρας κατά 7,53%, του Ηρακλείου κατά 2,94%, της Ζακύνθου κατά 5,19% και της Σάμου κατά 8,47%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, τα τουριστικά έσοδα εμφανίζουν άνοδο της τάξεως του 8,2%. Ωστόσο σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων εκτιμά ότι η αύξηση των εσόδων δεν πρόκειται να διατηρηθεί, δεδομένης της σαφούς τάσης για μικρότερη διάρκεια διακοπών, η οποία, σε συνδυασμό με τις προσφορές της τελευταίας στιγμής, οδηγεί στη μείωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης. Από τις αρχές του έτους ως και το τέλος Ιουλίου, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο των Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» ήταν χαμηλότερες κατά 1,14%, στα 1.974.114 άτομα. Αντίθετα, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης εμφάνισε συνολική άνοδο 4,18%, με 738.793 αφίξεις. Οριακή άνοδο 0,21%, στα 737.267 άτομα, εμφάνισαν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Ρόδου. Το αεροδρόμιο της Κω δέχτηκε 366.720 άτομα και εμφανίζει άνοδο αφίξεων 2,79%. Κατά 5% υποχώρησαν οι αφίξεις στην Κέρκυρα και διαμορφώθηκαν σε 447.276 άτομα.