Δεν συντρέχει λόγος μεταφοράς δανείου για όσους πήραν δάνειο τα τελευταία δύο χρόνια

O κύκλος ανοδικών επιτοκίων του ευρώ που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια εκτιμώ ότι πλησιάζει στο τέλος του, χωρίς να αποκλείεται μία ακόμη αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο 4,50% τους επόμενους μήνες, προκειμένου να αποτρέψει τις πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σοβαρότερο πρόβλημα για την Ευρώπη δεν αποτελεί ο πληθωρισμός, καθώς το ισχυρό ευρώ λειτουργεί αντιπληθωριστικά, ενώ το εργατικό κόστος και οι κρατικές δαπάνες είναι υπό έλεγχο, αλλά μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Για τους λόγους αυτούς, εκτιμώ ότι η αναμενόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου στο 4,50% θα είναι και η τελευταία ανοδική κίνηση της ΕΚΤ, ενώ στη διάρκεια του 2009 είναι πιθανό να μειώσει τα ευρωπαϊκά επιτόκια, ιδιαίτερα αν οι ρυθμοί ανάπτυξης στην ευρωζώνη εξασθενήσουν σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των στεγαστικών δανείων, καθώς η αγορά κατοικίας είναι σε κρίση και οι αγοραστές περιμένουν πιθανή πτώση των τιμών προτού προχωρήσουν σε αγορές ακινήτων. Η μείωση στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, σε συνδυασμό με την αυστηρότερη πολιτική εγκρίσεων των τραπεζών, την απόσυρση των προσφορών και τα υψηλότερα επιτόκια, αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του ρυθμού αύξησης στο 16%17% ως το τέλος του 2008. Ενδεικτικό της αλλαγής της πολιτικής των τραπεζών είναι ότι πολλές τράπεζες αύξησαν τα σταθερά επιτόκια τριετίας στα επίπεδα του 6% από 4,5%-5% τους προηγούμενους μήνες.

Ωστόσο οι νέοι δανειολήπτες, οι οποίοι επιλέγουν στεγαστικά δάνεια με δόσεις που αποτελούν χαμηλό ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματός τους, μπορούν να ωφεληθούν από τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Η διαφορά του επιτοκίου ενός μηνός μεταξύ του ευρώ και του ελβετικού φράγκου διατηρείται σταθερά πάνω από το 2%, συνεπώς η μηνιαία δόση είναι πολύ μειωμένη. Επιπλέον, την τελευταία δεκαετία το επιτόκιο του ελβετικού φράγκου διατηρήθηκε χαμηλά, χωρίς να έχει ξεπεράσει το 3,5%, ενώ η διακύμανση στην ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων ήταν περιορισμένη και κυμάνθηκε από 1,45 ως 1,68. Σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν επιθυμεί να αναλάβει συναλλαγματικό κίνδυνο, μπορεί να εκμεταλλευθεί τις προσφορές για επιδοτούμενα σταθερά επιτόκια για τα πρώτα έτη, προτού οι τράπεζες τις αποσύρουν. Θα πρέπει όμως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην περίοδο που η τράπεζα δεσμεύει τον πελάτη να μην αποπληρώσει το δάνειο, η οποία πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή για τη μέγιστη ευελιξία του πελάτη.

Σημειώνεται ότι δεν συντρέχει λόγος μεταφοράς δανείου για όσους πήραν δάνειο τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι όροι των δανείων τους είναι πιθανόν καλύτεροι από αυτούς που προσφέρονται σήμερα. Οι παλαιότεροι δανειολήπτες ωστόσο θα πρέπει να συγκρίνουν τους όρους του δανείου τους με αυτούς που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες για μεταφορές. Οι δανειολήπτες θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τους όρους που αφορούν τυχόν επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα έτη, καθώς και τον τρόπο προσδιορισμού του κυμαινόμενου επιτοκίου.

Ο κ. Κωνσταντίνος Αθανασιάδης είναι διευθυντής Ιδιωτών και Ανάπτυξης της FΒΒank.