«Από την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων εξαρτάται η υπέρβαση της κρίσης»

Αδιάκοπη είναι η ροή των αρνητικών για τον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο ειδήσεων καθώς πλησιάζει η συμπλήρωση ενός έτους από την έκρηξη της πιστωτικής κρίσης- ως συμβολική ημερομηνία έχει καθοριστεί η 9η Αυγούστου 2007, όταν η γαλλική τράπεζα ΒΝΡ Ρaribas έκλεισε τρία funds με μεγάλη έκθεση στην αμερικανική subprime market, δηλαδή την αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου και χαμηλής εξασφάλισης. Η είδηση της νέας κυβερνητικής αρωγής προς τη χρεοκοπημένη βρετανική τράπεζα Νorthern Rock λόγω των ζημιών ύψους 600 εκατ. στερλινών (758 εκατ. ευρώ) που εμφάνισε το πρώτο εξάμηνο του έτους, ήλθε να προστεθεί στην είδηση ότι η First Ρriority Βank έγινε η 8η αμερικανική τράπεζα που κατέρρευσε εφέτος- και η… 26η παγκοσμίως! Αίσθηση προκάλεσε επίσης χθες η κάμψη κατά 62% της κερδοφορίας τής ακόμη κλυδωνιζόμενης εξαιτίας της υπόθεσης Κερβιέλ Societe Generale. Και βεβαίως η πρόβλεψη Γκρίνσπαν ότι έπονται και άλλες χρεοκοπίες τραπεζών…

Σε ό,τι αφορά την εθνικοποιημένη από την κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν Νorthern Rock, το μέλλον δεν προδιαγράφεται ρόδινο. Η ίδια η εδρεύουσα στο Νιουκάστλ της Αγγλίας τράπεζα, η οποία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος εξαιτίας των αναπάντεχα μεγάλων επενδύσεών της σε τιτλοποιημένα χρέη εντελώς ανυπόληπτων αμερικανών δανειοληπτών, προανήγγειλε ένα «βαρύτατα ζημιογόνο 2008». Η κατά βάσιν στεγαστική τράπεζα στην ανακοίνωσή της σημειώνει επίσης ότι 7.800 πελάτες της που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο έχουν πάψει εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες να πληρώνουν τις δόσεις τους.

Πρόκειται για το 1,2% των πελατών της, προ δωδεκαμήνου, ωστόσο το αντίστοιχο ποσοστό των μη εξυπηρετουμένων δανείων ήταν μόλις 0,38%.

Ηαύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Νorthern Rock σημαίνει ότι έπονται ακόμη χειρότερες ημέρες για την τράπεζα. Για να τη διατηρήσει στη «ζωή», η κυβέρνηση Μπράουν υποσχέθηκε χθες να μετατρέψει χρέη ύψους 3 δισ. στερλινών της τράπεζας σε μετοχές. «Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει τον ισολογισμό μας και θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε» παραδέχθηκε ο πρόεδρος της Νorthern Rock Ρον Σάντλερ . Παρεμπιπτόντως, σημειωτέον ότι σε ενίσχυση του ισολογισμού της προχώρησε και η επίσης βρετανική τράπεζα Βarclays, οι ζημιές της οποίας εξαιτίας της έκθεσής της στη σύγχρονη εκδοχή των θαλασσοδανείων φθάνει τα 3,8 δισ. δολάρια. Η Βarclays ανακοίνωσε χθες την πώληση του χαρτοφυλακίου ασφαλειών ζωής της τράπεζας στην ελβετική αντασφαλιστική εταιρεία Swiss Re αντί 753 εκατ.

στερλινών (951 εκατ. ευρώ).

Ενώ συνέβαιναν όλα αυτά τα ανησυχητικά στα βρετανικά νησιά, στην απέναντι ακτή του Ατλαντικού η First Ρriority Βank ανακοίνωνε ότι συμφώνησε να πουλήσει τα πάγιά της σε θυγατρική της νεοϊδρυθείσας Βeal Βank Νevada αντί 14 εκατ. δολαρίων. Η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων ανακοίνωσε ότι την ώρα της χρεοκοπίας της First Ρriority Βank τα συνολικά πάγια της τράπεζας ανέρχονταν σε 259 εκατ. δολάρια και οι καταθέσεις της έφθαναν τα 227 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Αλαν Γκρίνσπαν, η First Ρriority Βank δεν θα είναι το τελευταίο θύμα της πιστωτικής κρίσης. Σε άρθρο του που δημοσίευσε χθες η βρετανική εφημερίδα «Financial Τimes», ο άλλοτε «γκουρού» των αγορών προειδοποίησε τις «απανταχού της γης» κυβερνήσεις ότι θα αναγκαστούν να στηρίξουν αρκετούς χρηματοπιστωτικούς ομίλους ώσπου να εκτονωθεί η κρίση.

Αναφέροντας τα παραδείγματα της Νorthern Rock στη Βρετανία και της Βear Stearns στις ΗΠΑ, η οποία ως γνωστόν περιήλθε υπό τον έλεγχο της JΡΜorgan Chase αντί 2,2 δισ. δολαρίων χάρη σε καθοριστική παρέμβαση της (νεοφιλελεύθερης κατά τα άλλα…) κυβέρνησης Μπους, ο Γκρίνσπαν είπε ότι «ένας αριθμός τραπεζών και άλλων χρηματοοικονομικών θεσμών θα φθάσουν στο χείλος της καταστροφής και θα σωθούν από τις κυβερνήσεις». Ο Γκρίνσπαν προειδοποίησε, ωστόσο, για τον κίνδυνο η ασφυκτική επιτήρηση των κεφαλαιαγορών από τις εποπτικές αρχές και εν γένει από τις κυβερνήσεις να βλάψει τις τιμές των μετοχών και εν τέλει να κάνει «περισσότερο κακό από καλό». Γιατί «από τις επιδόσεις των κεφαλαιαγορών θα εξαρτηθεί αν θα επιβιώσουν η παγκοσμιοποίηση και το διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα».