Θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί γιατί οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο ή γιατί οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις δεν αφήνουν πλεόνασμα
Στις 19 Αυγούστου η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών του μηνός Ιουνίου 2008, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα ο Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (ΟΠΕ) θα ανακοινώσει τα στοιχεία του εμπορικού ισοζυγίου για τον ίδιο μήνα. Τόσο τα στοιχεία του ισοζυγίου πληρωμών όσο και τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο αναμένονται από το υπουργείο Οικονομίας με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Από τα στοιχεία αυτά θα αντληθούν χρήσιμα συμπεράσματα για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (που οδεύει από το κακό στο χειρότερο).
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών και το εμπορικό ισοζύγιο του μηνός Μαΐου 2008 δεν προβλημάτισαν απλώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αλλά το ανησύχησαν. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2008 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 16.178 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2007 κατά 1.907 εκατ. ευρώ.
Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση που διαμορφώθηκε εφέτος είναι χειρότερη από την περυσινή. Στο πεντάμηνο ΙανουαρίουΜαΐου 2007 το έλλειμμα είχε διαμορφωθεί σε 14.289 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2006 κατά 2.033 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, η κατάσταση ήταν καλύτερη πέρυσι απ΄ ό,τι εφέτος.
Το γεγονός ότι «κάθε πέρυσι και καλύτερα» ισχύει και για το εμπορικό ισοζύγιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕ, το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2007 οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% (από 6.966 εκατ. ευρώ μειώθηκαν στα 6.890 εκατ. ευρώ). Στόχος του ΟΠΕ (όπως είναι φυσικό) ήταν να αυξηθούν οι εξαγωγές ώστε να περιορισθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Τούτο θα συνέβαλλε στη μείωση ή έστω στη συγκράτηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ωστόσο ο στόχος δεν επετεύχθη. Ο ΟΠΕ ερεύνησε το θέμα και κατέληξε σε ένα ενδιαφέρον (και αυτονόητο) συμπέρασμα. Οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται όταν γίνεται προβολή των ελληνικών προϊόντων σε στοχευμένες αγορές και με στρατηγικό πρόγραμμα. Ετσι, οι εξαγωγές τροφίμων και δομικών υλικών αυξάνονται συνεχώς, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουμε από άλλες χώρες.
Τώρα ο ΟΠΕ με βάση τα χρήσιμα συμπεράσματα της έρευνάς του θα προβάλλει και μια σειρά άλλων προϊόντων σε στοχευμένες αγορές. Φυσικά, «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», αλλά χρήσιμο θα ήταν να διερευνηθεί γιατί, για παράδειγμα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο ή γιατί οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις (καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία) δεν αφήνουν πλεόνασμα ή γιατί οι άμεσες ξένες επενδύσεις εξακολουθούν να είναι ελάχιστες σε σχέση με τις δυνατότητες της χώρας. Ποιος όμως ασχολείται στην Ελλάδα με την έρευνα;