Ο στόχος της Τουρκίας είναι να μετεξελίξει μια θρησκευτική πολυγενική μειονότητα σε εθνική και εκείθεν σε κοινότητα
Τον τελευταίο καιρό, με πρόσχημα διάφορα γεγονότα, έχουν πληθύνει οι επισκέψεις τούρκων πολιτικών παραγόντων στην ελληνική Θράκη.
Αυτό δεν είναι τυχαίο και αποκαλύπτει ότι η Τουρκία θέλει με κάθε τρόπο να υποδηλώσει την παρουσία της στην ακριτική περιοχή. Υπό τις σημερινές μάλιστα συγκυρίες η ενέργεια της γειτονικής χώρας φαίνεται να εντάσσεται σε ευρύτερο διαβαλκανικό σχέδιο συντήρησης κλίματος όξυνσης και προκλήσεων, όπως αυτό ξετυλίγεται και με τις επιστολές επίσημων πολιτικών παραγόντων από τη γειτονική FΥRΟΜ, που αναζητούν μια ανύπαρκτη μακεδονική μειονότητα.
Η Τουρκία σε αυτή την προσπάθεια επιχειρεί να χρησιμοποιήσει ως εργαλείο τη θρησκευτική μουσουλμανική μειονότητα που παρέμεινε στην Ελλάδα μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και διέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Εκμεταλλευόμενη έναν αριθμό μουσουλμάνων τοπικών παραγόντων που αυτοανακηρύσσονται προστάτες του μειονοτικού πληθυσμού, διεκδικούν μειονοτικά δικαιώματα και ψάχνουν για έναν εθνοτικό συλλογικό προσδιορισμό της μειονότητας.
Ο στόχος της Τουρκίας είναι προφανής: θέλει να μετεξελίξει μια θρησκευτική πολυγενική μειονότητα σε εθνική και εκείθεν σε κοινότητα.
Παράλληλα με τον τρόπο αυτόν εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα, γιατί είναι σε όλους γνωστό ότι η γειτονική χώρα είναι αντιμέτωπη με τα δικά της κοινωνικά και δημοκρατικά ελλείμματα αλλά και με καταπατήσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων λαών που κατοικούν στην επικράτειά της και αγωνίζονται για αυτονόητα δικαιώματα, όπως είναι η διατήρηση της γλώσσας, των ηθών και εθίμων τους.
Παρ΄ όλο που υπάρχει στη Θράκη η «Δημοκρατία του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής», θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο του μειονοτικού πληθυσμού είναι ενσωματωμένο στην τοπική κοινωνική πραγματικότητα και δεν αποπροσανατολίζεται από τα κυρίαρχα προβλήματα, που από κοινού απασχολούν χριστιανούς και μουσουλμάνους και δεν είναι άλλα από τις οικονομικές δυσκολίες, λόγω της ακρίβειας, της ανεργίας, των τιμών του καπνού και άλλων γεωργικών προϊόντων, καθώς και της ραγδαίας αποβιομηχάνισης της Θράκης.
Η Ελλάδα ως ευρωπαϊκή χώρα και ως γενέτειρα του σύγχρονου πολιτισμού και της δημοκρατίας είναι ανοιχτή στις πολυάριθμες αποστολές τούρκων πολιτικών στη Θράκη γιατί δεν έχει να κρύψει τίποτε. Ηδη η ισονομία και ισοπολιτεία είναι κατάκτηση ολόκληρου του λαού της, και χριστιανών και μουσουλμάνων.
Επίσης οι φίλοι μας Τούρκοι να γνωρίζουν ότι μπορεί ο Ξένιος Ζευς να γεννήθηκε στην Ελλάδα και η ευγένεια και η φιλοξενία να είναι κυρίαρχα χαρακτηριστικά μας, οι αποστολές όμως έχουν και αμοιβαιότητα και θα πρέπει και η Τουρκία να δείξει την ίδια ανεκτικότητα τώρα που θα αρχίσουν και οι επισκέψεις από την Ελλάδα, με ομάδες βουλευτών που θα επισκεφθούν την Αγία Σοφία για να αναδείξουν ότι κακοποιείται αρχιτεκτονικά. Το ίδιο και την Παναγία Σουμελά στον Πόντο που καταστρέφεται από τούρκους αρχιτέκτονες, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακες της διαφύλαξής της.
Επίσης, την κλειστή Θεολογική Σχολή της Χάλκης, καθώς και χώρους κρυπτοχριστιανών που καταπιέζονται. Ακόμη και ομάδες ευρωβουλευτών θα επισκεφθούν πληθυσμούς της Τουρκίας που τους στερούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Βλέπετε, η δράση έχει και αντίδραση, είναι νόμος της φυσικής.
Οσο δε για το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αυτό οφείλει να τηρεί την προξενική δεοντολογία, την οποία σήμερα παραβιάζει συστηματικά. Ας μην ξεχνούν οι κατά καιρούς πρόξενοι ότι φιλοξενούνται και η φιλοξενία έχει τα όριά της.
Ο κ. Π. Σγουρίδης είναι βουλευτής Ξάνθης του ΠαΣοΚ.