Αισθητή η απουσία των επενδυτών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας όπως αυτή αποτυπώθηκε από τον ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο της αγοράς, αλλά και την υποχώρηση της πλειονότητας των μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Συγκρατημένα αρνητική ήταν η εικόνα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να περιορίζονται σε αμυντικές κινήσεις εν όψει των αποφάσεων για τα επιτόκια, τόσο από τη Fed σήμερα Τρίτη όσο και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕCΒ) και την Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) στις τακτικές συνεδριάσεις της Πέμπτης.

Μολονότι οι επενδυτές δεν αναμένουν να υπάρξει κάποια μεταβολή, το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στις ανακοινώσεις όπου ίσως θα διαφαίνεται η διαμόρφωση της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών από το φθινόπωρο και μετά, καθώς θα έχουν να αντιμετωπίσουν το δίλημμα να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ή να επιβραδύνουν τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε άμεση συνάρτηση με τις διεθνείς αγορές οι οποίες συνεχίζουν να εμφανίζουν αρνητική εικόνα, το Χρηματιστήριο Αθηνών απλώς ακολουθεί την εκάστοτε τάση, χωρίς να διαφαίνεται κάτι εξαιρετικό που θα μπορούσε να αποτιμηθεί θετικά στις εγχώριες εξελίξεις.

Η τρίτη στη σειρά αρνητική συνεδρίαση για τον γενικό δείκτη τον έφερε στην περιοχή των 3.362,18 μονάδων όπου έκλεισε με απώλειες 0,47%, παρά το αρχικά θετικό ξεκίνημα που τον ώθησε στο υψηλό των 3.400 μονάδων. Καθοδικά έκλεισαν όλοι οι βασικοί δείκτες της αγοράς, όπου ο FΤSΕ20 υποχώρησε κατά 0,41%, χαμηλότερα κατά 0,90% πιέστηκε ο δείκτης FΤSΕ40, ενώ ο δείκτης FΤSΕ80 βελτίωσε ελαφρώς την εικόνα του στο τέλος και κατέγραψε οριακές απώλειες 0,09% κλείνοντας στο τοπικό υψηλό.

Πολύ κοντά στα χαμηλά έτους υποχώρησε ο αμιγής τζίρος της αγοράς και συγκεκριμένα στα 113 εκατ. ευρώ, προκαλώντας ανησυχία ως προς τα μεγέθη που θα διαμορφωθούν στην κορύφωση των θερινών διακοπών, ενώ μικρές ήταν και οι συναλλαγές σε πακέτα συνολικής αξίας 1,7 εκατ. ευρώ.

Η συναλλακτική απαξίωση «άφησε» εκτός ταμπλό συνολικά 70 μετοχές που δεν έκαναν καμία πράξη ως τη λήξη της συνεδρίασης. Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 76 ανοδικές μετοχές, 120 καθοδικές και 132 αμετάβλητες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι 70 προαναφερθείσες.

Μετοχές
ΟΠΑΠ: Την υψηλότερη ημερήσια απόδοση μεταξύ των blue chips κατέγραψε η μετοχή που ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,28% στο κλείσιμο των 23,40 ευρώ.

Coca-Cola: Μαζί με την Εθνική Τράπεζα και τον ΟΠΑΠ συναποτέλεσαν τη θετική εξαίρεση στο πτωτικό κλίμα της αγοράς εμφανίζοντας αξιόλογη άνοδο. Η εν λόγω αποτελεί και μόνη της εξαίρεση, καθώς συμπλήρωσε την τρίτη στη σειρά ανοδική συνεδρίαση όπου επανέκτησε τα 16,50 ευρώ προτού κλείσει στα 16,34 ευρώ, με άνοδο 2,12%.

ΔΕΗ: Με μία θετική στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις η μετοχή συνέχισε να δέχεται έντονες πιέσεις με αποτέλεσμα να διασπάσει καθοδικά και τα 19 ευρώ για πρώτη φορά από την αρχή του έτους σε κλείσιμο, καθώς ενδοσυνεδριακά είχε υποχωρήσει στο χαμηλό των 18,72 ευρώ στη συνεδρίαση της 24ης Ιουνίου.

Η αυξημένη προσφορά που εκδηλώθηκε πίεσε τη μετοχή στα 18,50 ευρώ και το σταθμισμένο κλείσιμο διαμορφώθηκε σε 18,60 ευρώ, που αντιστοιχεί σε εκτεταμένες απώλειες 3,33%. Με αφετηρία τα 22,30 ευρώ, οι λίγες αρνητικές συνεδριάσεις που μεσολάβησαν στέρησαν από τη μετοχή συνολικά το 16,6% της αξίας της.