Oι μετοχές των τραπεζών και των εταιρειών πρώτων υλών πρωταγωνίστησαν στις χθεσινές πτωτικές συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, οι οποίες ουδόλως επηρεάστηκαν από την ανάκαμψη του Dow Jones στο μέσον της συνεδρίασης της Wall Street. Κι αυτό γιατί ο δείκτης των αμερικανικών blue chips κάλυψε τις διόλου ευκαταφρόνητες αρχικές απώλειες που εμφάνιζε εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ (τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% σε σύγκριση με τον Μάιο, ποσοστό που είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2005) και έφθασε τρεις ώρες πριν από το κλείσιμο της νεοϋορκέζικης αγοράς να εμφανίζει οριακά κέρδη.

Ο πληθωρισμός αποτελεί το μείζον οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η ευρωζώνη, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ ωστόσο θεωρεί ότι πιθανότατα οι πιέσεις στο επίπεδο των τιμών θα καμφθούν τους επόμενους μήνες στις 15 χώρες-μέλη της ζώνης του ευρώ, κι αυτό επειδή απλούστατα θα πέσει ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης και κατά συνέπεια η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

«Με την οικονομία να επιβραδύνεται και υπό την προϋπόθεση ότι οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας θα σταθεροποιηθούν, ο πληθωρισμός θα πρέπει να υποχωρήσει αισθητά από τα τρέχοντα επίπεδα, αν και οι κίνδυνοι είναι υψηλοί» αναφέρει συγκεκριμένα το ΔΝΤ.

Ο πληθωρισμός αποτελεί το μείζον οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, σύμφωνα με χθεσινή έκθεση του ΔΝΤ

Στην αναθεωρημένη έκθεσή του για την ευρωζώνη το Ταμείο δεν… αναθεωρεί πάντως την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 1,7% το 2008 και 1,2% το 2009- το 2007 η ανάπτυξη ήταν 2,6%.

Αν για το ΔΝΤ ο υψηλός πληθωρισμός αποτελεί τη μείζονα απειλή για την ευρωπαϊκή οικονομία, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποτελεί εφιάλτη – και δικαίως, γιατί θεσμική αποστολή της ΕΚΤ είναι η διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών. Υπό τη σκιά του πληθωρισμού τα μέλη της ΕΚΤ συνεδριάζουν μεθαύριο, Πέμπτη.

Ολοι προεξοφλούν πάντως ότι θα διατηρηθούν σταθερά τα επιτόκια του ευρώ στο 4,25%, έπειτα από την προ μηνός αύξησή τους κατά 25 μονάδες βάσης.

Η λόγω οικονομικής δυσπραγίας και ακρίβειας κάμψη της κατανάλωσης προοιωνίζεται συγκράτηση των τιμών.

Την πεποίθηση αυτή παγιώνουν και οι αγορές. Κι αυτό φαίνεται στη συγκράτηση της κούρσας τόσο του ευρώ όσο και του πετρελαίου, που χθες έπεσε προς στιγμήν κάτω από τα 120 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά έπειτα από τις 5 Μαΐου.