▅ Αναδιπλώθηκαν οι Κινέζοι ύστερα από τη διεθνή κατακραυγή για τους περιορισμούς πρόσβασης στο Ιnternet των ξένων μέσων ενημέρωσης
▅ «Το θέμα επιλύθηκε. Η χρήση τού Ιnternet θα γίνει στο Πεκίνο όπως και στους άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε χθες εκπρόσωπος της ΔΟΕ
▅ Δεν είναι σαφές αν η πρόσβαση των δημοσιογράφων θα είναι τελικά δυνατή σε ιστοσελίδες «ενοχλητικές» για το καθεστώς, όπως οι σχετικές με το Θιβέτ
Μετά τη διεθνή κατακραυγή η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και οι κινέζοι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην άρση όλων των περιορισμών στην πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους χιλιάδες ξένους δημοσιογράφους που θα καλύψουν τους Αγώνες. «Το θέμα επιλύθηκε.Η χρήση του Ιnternet θα γίνει στο Πεκίνο όπως και στους άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε χθες εκπρόσωπος της ΔΟΕ.
Αν και είχε δεσμευθεί για ελευθερία στα ΜΜΕ στη διάρκεια των Αγώνων, η Λαϊκή Κίνα ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι δεν θα επιτρέψει «την πλήρη πρόσβαση στο Ιnternet για τα ξένα μέσα ενημέρωσης την περίοδο αυτή» – κίνηση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδίως αφότου φάνηκε ότι η επιχειρούμενη λογοκρισία ήταν σε γνώση της ΔΟΕ.
Υπεύθυνος Τύπου της επιτροπής ομολόγησε ότι η λογοκρισία δεν επεβλήθη αιφνιδιαστικά. «Καταλαβαίνω ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΔΟΕ διαπραγματεύθηκαν με τους Κινέζουςτο κλείσιμο ορισμένων ευαίσθητων διαδικτυακών τόπων,στη βάση τού ότι δεν έχουν σχέση με τους Αγώνες» είπε.
« Καταδικάζουμε την αποτυχία της ΔΟΕ να κάνει κάτι για την επιβολή λογοκρισίας και είμαστε περισσότερο επιφυλακτικοί για την ικανότητά της να εξασφαλίσει ότι τα ΜΜΕ θα είναι σε θέση να μεταδίδουν ελεύθεραστη διάρκεια των Αγώνων» ανακοίνωσε η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
Η οργάνωση παρότρυνε μάλιστα τους δημοσιογράφους να αναζητήσουν τρόπους και πληροφορίες ώστε να ξεφεύγουν από τη λογοκρισία και να εισέρχονται στα «απαγορευμένα» sites. Δεν είναι σαφές αν η πρόσβαση των δημοσιογράφων θα είναι τελικά δυνατή σε ιστοσελίδες που είναι «ενοχλητικές» για το καθεστώς, όπως αυτές που σχετίζονται με το Θιβέτ, ή με τη θρησκευτική οργάνωση Φαλούν Γκονγκ, τα μέλη της οποίας διώκονται από το κινεζικό καθεστώς. Αγνωστο παραμένει αν θα επιτρέπεται η πρόσβαση και σε σελίδες της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία δημοσίευσε προσφάτως μια άκρως αρνητική έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Το βέβαιο είναι ότι θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλες τις διεθνείς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, σαν αυτή του ΒΒC, την οποία «μπλόκαραν» για λίγες ημέρες οι Κινέζοι.
Παγκόσμιο ρεκόρ
Ηδη από τις αρχές του Ιουνίου η Κίνα έσπασε ένα ρεκόρ- οι χρήστες του Ιnternet ξεπέρασαν τα 253 εκατoμμύρια στην αχανή χώρα. Ετσι ο «Κόκκινος Δράκος» εκτόπισε τις ΗΠΑ από την πρώτη θέση στη διαδικτυακή αγορά. Η μεγαλύτερη αύξηση στους χρήστες καταγράφεται ανάμεσα στους εφήβους.
Ο αριθμός των χρηστών έκανε άλμα της τάξεως του 50%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 90 εκατομμύρια νέους χρήστες μόνο στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 70% των χρηστών είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών.
Από τα 43 εκατομμύρια νέων χρηστών που συνδέθηκαν στο Ιnternet το πρώτο εξάμηνο του 2008, τα 39 εκατoμμύρια ήταν μαθητές.
Οι Αμερικανοί που είναι online εκτιμάται ότι έχουν φθάσει τα 220 εκατομμύρια, αριθμός που μεταφράζεται στο 70% του πληθυσμού. Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα εμφανίζουν τα ίδια υψηλά ποσοστά σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Παρά το γεγονός ότι το καθεστώς στην Κίνα συνεχίζει να ασκεί αυστηρή λογοκρισία σε ξένες ιστοσελίδες και σε sites πολιτικού περιεχομένου, τα παιχνίδια, τα blogs, οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και οι διαδικτυακοί προορισμοί διασκέδασης είναι δημοφιλέστατα στους νέους.
Η τεράστια ανάπτυξη του Ιnternet συνοδεύεται από έκρηξη στη διαδικτυακή διαφήμιση. Στοιχεία της Μorgan Stanley δείχνουν ότι αυτού του είδους η διαφήμιση καλπάζει με ρυθμούς 60%70% τον χρόνο.
Το Πεκίνο ανέκρουσε πρύμναν στη λογοκρισία
▅ Αναδιπλώθηκαν οι Κινέζοι ύστερα από τη διεθνή κατακραυγή για τους περιορισμούς πρόσβασης στο Ιnternet των ξένων μέσων ενημέρωσης ▅ «Το θέμα επιλύθηκε. Η χρήση τού Ιnternet θα γίνει στο Πεκίνο όπως και στους άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε χθες εκπρόσωπος της ΔΟΕ ▅ Δεν είναι σαφές αν η πρόσβαση των δημοσιογράφων θα είναι τελικά δυνατή σε ιστοσελίδες «ενοχλητικές» για το καθεστώς, όπως οι σχετικές με το Θιβέτ
▅ Αναδιπλώθηκαν οι Κινέζοι ύστερα από τη διεθνή κατακραυγή για τους περιορισμούς πρόσβασης στο Ιnternet των ξένων μέσων ενημέρωσης ▅ «Το θέμα επιλύθηκε. Η χρήση τού Ιnternet θα γίνει στο Πεκίνο όπως και στους άλλους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε χθες εκπρόσωπος της ΔΟΕ ▅ Δεν είναι σαφές αν η πρόσβαση των δημοσιογράφων θα είναι τελικά δυνατή σε ιστοσελίδες «ενοχλητικές» για το καθεστώς, όπως οι σχετικές με το Θιβέτ
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.