ΠΑΡΙΣΙ Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει χτυπήσει τους πάντες. Τελευταίο θύμα της; Η γαλλική γαστρονομία.

Τα γεύματα περιορίζονται, τα δείπνα γίνονται πιο σύντομα και τα απεριτίφ καταργούνται εντελώς, καθώς στην προσπάθειά τους να εξοικονομήσουν λίγα ευρώ οι Γάλλοι κόβουν κάποιες από τις πιο αγαπημένες τους συνήθειες. Εστιατόρια, μπιστρό και καφέ είδαν τις εισπράξεις τους σε ιστορική πτώση.

Οπως λένε οι εστιάτορες, οι λιγοστοί πελάτες που εξακολουθούν να κλείνουν τραπέζια περιορίζονται σε ένα πιάτο και ένα ποτήρι κρασί. Στο δείπνο, τα πρώτα πιάτα, τα γλυκά και ο καφές έχουν κοπεί. «Ο κόσμος έχει πολύ λιγότερα χρήματα σήμερα.Τις περισσότερες φορές,ιδίως στις διακοπές, οι Γάλλοι περιορίζουν το φαγητό για να κάνουν οικονομία» λέει ο Φρανσίς Ατραζίκ, αντιπρόεδρος της Γαλλικής Ενωσης Ιδιοκτητών Εστιατορίων και Ξενοδοχείων. «Το μεσημεριανό γεύμα τις περισσότερες φορές καταργείται.Ο κόσμος δεν παίρνει πια απεριτίφ και το βραδινό γίνεται πιο ελαφρύ» λέει ο κ. Ατραζίκ. Ερευνα της Ενωσης αποκάλυψε πτώση της πελατείας κατά 30% σε εστιατόρια και καφετέριες που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές εφέτος σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο.

Ο αριθμός των τουριστών έχει μείνει σταθερός, αλλά τα έξοδα για το φαγητό έχουν μειωθεί αισθητά. Τα στοιχεία δεν ισχύουν για τους αλλοδαπούς, και κυρίως για τους Βρετανούς, τους Γερμανούς και τους Ρώσους, οι οποίοι τρώνε καλά στις διακοπές τους.

Στη Γαλλική Ριβιέρα, οι τουρίστες δεν τρώνε πια σε εστιατόρια. Αρκούνται σε μια κλασική γαλλική μπαγκέτα, γεμισμένη με ζαμπόν και τυρί, το μεσημέρι, αντί κανονικού γεύματος. Στη Νοτιοδυτική Γαλλία οι εστιάτορες παραπονούνται ότι τα μαγαζιά τους είναι ανησυχητικά άδεια, ακόμη και τη νύχτα.