«Αχτίδα φωτός» αποτελεί για την ελληνική οικονομία η πορεία των επενδύσεων η οποία χαρακτηρίζεται ικανοποιητική από το υπουργείο Οικονομίας. Ταυτόχρονα όμως επικρατεί φόβος και τρόμος μην τυχόν διακοπεί η πορεία αυτή εξαιτίας της γενικότερης ανασφάλειας και των αβεβαιοτήτων που επικρατούν. Πάντως, ενώ για την αύξηση του ΑΕΠ, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τη ζήτηση προϊόντων, την οικοδομική δραστηριότητα, τις λιανικές πωλήσεις κτλ. τα «μαντάτα» δεν είναι καθόλου ευχάριστα, οι επενδύσεις συνεχίζονται, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας. Με τις επενδύσεις η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας «συγκρατείται», ενώ αν οι επενδύσεις ήταν χαμηλότερες η αύξηση του ΑΕΠ θα ήταν κάτω του 3%. Αυτό θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις και στην απασχόληση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, το α΄ εξάμηνο του 2008 οι χρηματοδοτήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) έφθασαν στα 5.540 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές στα 4.215 εκατ. ευρώ. Το ΠΔΕ προβλέπει συνολικές δαπάνες 9.300 εκατ. ευρώ έναντι των 8.800 εκατ. ευρώ που δαπανήθηκαν το 2007 και των 8.190 εκατ. ευρώ του 2006. Το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζει ότι για πρώτη φορά εφέτος οι πληρωμές μέσω του ΠΔΕ έφθασαν το α΄ εξάμηνο στο 45% των συνολικά προβλεπομένων δαπανών για το τρέχον έτος. Οπως είναι γνωστό, το ΠΔΕ κινείται με χαμηλούς ρυθμούς τους πρώτους μήνες εκάστου έτους και μετά τον Σεπτέμβριο πραγματοποιούνται περίπου οι μισές πλη ρωμές. Από το σύνολο των 4.215 εκατ. ευρώ που έχουν καταβληθεί εφέτος τα 3.000 εκατ. ευρώ αποτελούν το συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ σκέλος και τα 1.215

εκατ. ευρώ το εθνικό σκέλος. Τα τελευταία χρόνια οι συγχρηματοδοτήσεις αυξάνονται συνεχώς και οι δαπάνες από το εθνικό σκέλος μειώνονται.

Ικανοποίηση εκφράζει το υπουργείο Οικονομίας και για το ενδιαφέρον των υποψηφίων επενδυτών για τις χρηματοδοτήσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/2004. Το α΄ εξάμηνο τρέχοντος έτους υποβλήθηκαν 2.255 αιτήσεις, συνολικής επενδυτικής δαπάνης

Επιπλέον €198 εκατ. για μικρές επιχειρήσεις ενέκρινε ο υφυπουργός κ. Ι. Παπαθανασίου

4.924 εκατ. ευρώ και δημόσιας επιχορήγησης περίπου 1.929 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, από τις 2.255 αιτήσεις οι 1.366 αφορούν τη μεταποίηση, οι 481 τον τουρισμό, οι 231 τον πρωτογενή τομέα και οι 177 τις υπηρεσίες. Το γεγονός ότι οι περισσότερες αιτήσεις αφορούν τη μεταποίηση χαρακτηρίζεται θετικό.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι επενδυτές εκδηλώνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην περιφέρεια της Κρήτης (241), στην Ηπειρο (193) και στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (181). Αντίθετα, περιορισμένο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τις περιφέρειες Ιονίων Νήσων και Αττικής (από 36), Β. Αιγαίου (41) και Ν. Αιγαίου (43).

Ωστόσο, από τις υποβληθείσες αιτήσεις (2.255) έχουν εγκριθεί οι 630, προβλεπόμενης δαπάνης περίπου 933 εκατ. ευρώ. Αρα χρειάζεται επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης (ή και απόρριψης) των επενδυτικών σχεδίων ώστε να πραγματοποιούνται οι δαπάνες και να διατηρηθεί ο απολύτως αναγκαίος ρυθμός ανάπτυξης άνω του 3%.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, εκδηλώνεται έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ενίσχυσης μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα (εμπορίου και παροχής υπηρεσιών) με αποτέλεσμα ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου να εγκρίνει άλλα 198 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού. Ως τώρα οι προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ξεπερνούν τις 40.000 και η εξέτασή τους συνεχίζεται.

Από τις 40.000 έχουν εγκριθεί περίπου 15.000. Η υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων θα δημιουργήσει περίπου 20.000 νέες θέσεις εργασίας. Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια ως επί το πλείστον « ρηξικέλευθων δράσεων και ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας που αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και της διοίκησης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και στη χρήση παραγωγικών και λειτουργικών μεθόδων,φιλικότερων προς το περιβάλλον ».