ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ

Το Νότιο Τιρόλο αναμένει ιδιαίτερα υψηλούς επισκέπτες εφέτος το καλοκαίρι- και δεν εννοώ φυσικά όσους πήγαμε εκεί για τα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Μπιενάλε Μanifesta 7, η οποία φιλοξενείται τρεχόντως στις πόλεις του Μπολτσάνο, του Τρέντο και του Ροβερέτο. Τις διακοπές του θα περάσει στην περιοχή ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄. Ηδη όμως η συγκατοίκηση σύγχρονης τέχνης και Εκκλησίας αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά δύσκολη: όπως ωραία το έγραψε ο Γκέρχαρντ Μουλμέτερ της «Standard», …

Το Νότιο Τιρόλο αναμένει ιδιαίτερα υψηλούς επισκέπτες εφέτος το καλοκαίρι- και δεν εννοώ φυσικά όσους πήγαμε εκεί για τα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Μπιενάλε Μanifesta 7, η οποία φιλοξενείται τρεχόντως στις πόλεις του Μπολτσάνο, του Τρέντο και του Ροβερέτο.

Τις διακοπές του θα περάσει στην περιοχή ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ΄. Ηδη όμως η συγκατοίκηση σύγχρονης τέχνης και Εκκλησίας αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά δύσκολη: όπως ωραία το έγραψε ο Γκέρχαρντ Μουλμέτερ της «Standard», «έμοιαζε να μην υπάρχουν άλλα εμπόδια στη θριαμβευτική απομάκρυνση της αλπικής περιοχής από την παραδοσιακή κουλτούρα,με την εξαίρεση εκείνου του αστείου πράσινου βατράχου- με τη γλώσσα να κρέμεται και μια μπίρα στο ένα χέρι- ο οποίος είναι κρεμασμένος πάνω σε έναν σταυρό».

Πρόκειται φυσικά για το έργο του Μάρτιν Κίπενμπεργκερ (1953-1997) από τη σειρά «Fred the Frog» (στη φωτογραφία). Ολως παραδόξως, δεν εκτίθεται στη Μanifesta 7 αλλά σε πολύ πιο θεσμικό, και ενδεχομένως μόνιμο, πλαίσιο: στο Μuseion, δηλαδή το νέο μουσείο του Μπολτσάνο. Η ανησυχία που κυριαρχεί, φυσικά, είναι ότι ο βάτραχος θα χαλάσει τις διακοπές του Πάπα, καθ΄ ότι, με τα λόγια του τοπικού κυβερνήτη του Νοτίου Τιρόλου Λούις Ντυρνβάλντερ στη «Suedtirol Οnline», το έκθεμα «στερείται σεβασμού και γούστου». Οταν μάλιστα καλλιτεχνικοί κύκλοι επέμειναν στις ερωτήσεις γιατί το Μuseion έκρυψε το εν λόγω έργο πίσω από πανέλο όπου εκτίθεται η ειδησεογραφία γύρω από το ζήτημα και γιατί οι τοπικές αρχές επιμένουν να απομακρύνουν το έργο ενός καλλιτέχνη που τιμάται με αναδρομικές σε όλον τον κόσμο, η πολιτιστική σύμβουλος του Μπολτσάνο Σαμπίνα Κάσλατερ-Μυρ έδωσε την αποστομωτική απάντηση: «Δεν είμαστε στη Νέα Υόρκη εδώ!». Δεν έχει δίκιο, πάντως. Και στη Νέα Υόρκη τα πράγματα δεν ήταν πολύ διαφορετικά, όπως είναι σε θέση να πιστοποιήσουν συνάδελφοι από το Μουσείο του Μπρούκλιν. Και εκεί δεν διακυβευόταν καν η ηρεμία ενός Πάπα, αλλά μόνο του Ρούντι ΤζουλιάνιΕπιστροφές
Επιστροφή στην καυτή Αθήνα λοιπόν, μετά τον ευχάριστο, ήπιο χειμώνα του Σίδνεϊ και τις ξαφνικές, βίαιες καταιγίδες των ιταλικών Αλπεων (δεν αναφέρομαι στον βάτραχο, κυριολεκτώ). Ησυχία προβλέπεται για τις επόμενες εβδομάδες, αν εξαιρέσει κανείς την Αμφιλοχία και τις εκθέσεις που διοργανώνει εκεί το Ιδρυμα Μάργαρη. Περισσότερα προσεχώς, για τη Μanifesta 7, για το Σίδνεϊ και την καταπληκτική Μπιενάλε του, αλλά και για την Αμφιλοχία.

zenakos@dolnet.gr

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk