Νάρκες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ναυάγια απειλούν τον υπό κατασκευή υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου, αξίας 7,6 δισ. ευρώ, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας. Ο αγωγός, μήκους 1.200 χιλιομέτρων, θα παρακάμπτει τα «πολιτικώς ασταθή» εδάφη της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, καθώς και την Πολωνία. Ονομάζεται Νord Stream και επικεφαλής του ρωσογερμανικού φορέα βρίσκεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Ο εναλλακτικός αγωγός βρίσκεται αντιμέτωπος με άλλης φύσεως προβλήματα. Αρχικά πρόκειται για 100.000 τόνους πυρομαχικών- διάσπαρτων κατά μήκους της διαδρομής-, τα οποία είναι κατάλοιπα του πολέμου.

Το σημαντικότερο πρόβλημα, όμως, αποτελεί ο υποθαλάσσιος στόλος από ναυάγια, βορειανατολικά της Γερμανίας, από όπου θα περνάει ο αγωγός. Το 1715 οι Σουηδοί γέμισαν με πέτρες 20 μεγάλα πλοία τους και τα βύθισαν σε νερά, που σήμερα ανήκουν στη Γερμανία, δημιουργώντας μια πρωτοποριακή ασπίδα προστασίας, μήκους άνω του ενός χιλιομέτρου, ενάντια των Δανών.

Τα ναυάγια ανακαλύφθηκαν το 1990 και αποτελούν έκτοτε υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο.

Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα; «Κατ΄ αρχάς θα στείλουμε δύτες και εκτιμούμε ότι θα έχουμε καταφέρει να αποσπάσουμε ένα πλοίο ως τον επόμενο χρόνο» δήλωσε ο Τζενς Λαντζ, υπεύθυνος για την κατασκευή του αγωγού στα γερμανικά ύδατα. Ωστόσο, στην πράξη, η αφαίρεση ενός πλοίου θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει και να οδηγήσει στην ολική αποσύνθεση του ναυαγισμένου στόλου. Παρ΄ όλα αυτά, η επιχείρηση θα λάβει χώρα χρηματοδοτούμενη κατά το ήμισυ από τη ρωσική Gazprom, η οποία ευελπιστεί να έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός ως το 2011. Πιο ρεαλιστικές προβλέψεις κάνουν λόγο για ολοκλήρωση της κατασκευής το 2015.

Σημειωτέον, κάθε μήνας καθυστέρησης αυξάνει το κόστος κατασκευής, καθώς η τιμή του χάλυβα ανεβαίνει σταθερά. Το καίριο ερώτημα είναι αν τελικά η τιμή του φυσικού αερίου από τη Βαλτική θα είναι ανταγωνιστική, όταν πια ολοκληρωθεί ο αγωγός.

Ως προς την πολιτική διάσταση του ζητήματος, αναλυτές εκτιμούν ότι ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- και σίγουρα η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών- δεν βιάζονται να δουν έναν αγωγό που θα αυξήσει ακόμη περισσότερο την επιρροή του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom στη Γηραιά Ηπειρο © Τhe Τimes 2008