ΠΑΡΙΣΙ

«Κ αμπανάκι» έχει σημάνει στη Γαλλία μετά την τέταρτη διαρροή ραδιενεργού υλικού που σημειώνεται σε διάστημα μόλις 15 ημερών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας ηλεκτρισμού ΕDF περίπου 100 εργαζόμενοι στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τρικαστέν της Νότιας Γαλλίας μολύνθηκαν «με χαμηλή και ακίνδυνη για την υγεία δόση ακτινοβολίας».

Οι προηγούμενες τρεις διαρροές πυρηνικού υλικού είχαν σημειωθεί: στις 7 Ιουλίου σε εγκαταστάσεις της κρατικής εταιρείας Αreva στο Τρικαστέν, στις 18 Ιουλίου στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ρομάν-σιρ-Ιζέρ πάλι της Αreva, η οποία είχε χαρακτηριστεί στο επίπεδο «1» της κλίμακας κινδύνου που φθάνει ως το «7», ενώ στις 21 Ιουλίου και άλλη διαρροή ραδιενεργού υλικού είχε σημειωθεί σε εγκαταστάσεις του Σεν Αλμπάν. Η διαρροή της 23ης Ιουλίου σημειώθηκε κατά τη διάρκεια έργων επισκευής στον πυρηνικό αντιδραστήρα νούμερο τέσσερα του Τρικαστέν, ο οποίος είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από τις 12 Ιουλίου.

Κατά το ατύχημα της 7ης Ιουλίου 30 κυβικά μέτρα υγρού το οποίο περιείχε « χαμηλό ποσοστό ουρανίου» διέρρευσαν στο έδαφος και από εκεί σε παρακείμενο ποταμό. Με ανακοίνωσή της στις 17 Ιουλίου η εταιρεία υποστήριξε ότι το περιστατικό σημειώθηκε κατά το άδειασμα δεξαμενής για καθαρισμό στο εργοστάσιο της θυγατρικής της Αreva Socatri. Ερευνες ωστόσο έδειξαν ότι το νερό του εδάφους είχε μολυνθεί με ραδιενεργό υλικό πριν από τη διαρροή. Στις 9 Ιουλίου έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν σε πηγάδια της Σερινιάν έδειξαν την ύπαρξη 70 μικρογραμμαρίων ουρανίου ανά λίτρο, σύμφωνα με τον κρατικό φορέα προστασίας κατά της ραδιενέργειας ΙRSΝ, τη στιγμή που τα αποδεκτά όρια κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι τα 15 μικρογραμμάρια.

Η συγκεκριμένη διαρροή είχε αναγκάσει τον γάλλο υπουργό Περιβάλλοντος Ζαν-Λουί Μπορλού να δώσει εντολή για τη διεξαγωγή τεχνικών ελέγχων σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια της Γαλλίας. Τότε η γαλλική Αρχή για την Πυρηνική Ασφάλεια, ΑSΝ, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίον η Αreva είχε χειριστεί το περιστατικό και ειδικά για τον τρόπο που το είχε γνωστοποιήσει στις αρμόδιες αρχές. Η γαλλική αρχή είχε επισημάνει επίσης ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι ανεπαρκή, ενώ είχε παρατηρήσει δυσλειτουργίες στο σύστη μα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕDF για το προχθεσινό περιστατικό « 97 μέλη του προσωπικού απομακρύνθηκαν και εστάλησαν για ιατρικές εξετάσεις. Εβδομήντα εξ αυτών εμφανίζουν ίχνη ραδιοστοιχείων ».

Αν και το νέο περιστατικό ανήκει στο επίπεδο «0» της κλίμακας κινδύνου, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στη γαλλική κοινή γνώμη και επιφέρει ένα πλήγμα γοήτρου στη γαλλική πυρηνική βιομηχανία. Την ανησυχία της εξέφρασε η γαλλική Ανεξάρτητη Επιτροπή Ερευνας και Πληροφορίας για τη Ραδιενέργεια CRΙΙRΑD.

« Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 15 ημερών η CRΙΙRΑD ενημερώθηκε για τέσσερις δυσλειτουργίες σε τέσσερα πυρηνικά εργοστάσια,οι οποίες οδήγησαν στη μόλυνση εργαζομένων» δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής Κορίν Καστανιέ, εκφράζοντας την ανησυχία της, καθώς « είναι η πρώτη φορά » όπως είπε « που μολύνονται τόσοι πολλοί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ». Αυστηρή ήταν και η κριτική της CRΙΙRΑD στην κρατική ΕDF γιατί υποστήριξε ότι οι μικροδιαρροές είναι «κάτω από τα διεθνή όρια και συνεπώς εντελώς ακίνδυνες». « Τα όποια όρια της ακτινοβολίας δεν σημαίνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.Συνδέονται με τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα κινδύνου » υπενθύμισε με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα της η CRΙΙRΑD.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιτροπή συστάθηκε το 1986 για τη διενέργεια ανεξάρτητων ερευνών, μετά τους ισχυρισμούς της γαλλικής κυβέρνησης- εσφαλμένους όπως αποδείχθηκε- ότι το ραδιενεργό νέφος του Τσερνόμπιλ είχε… «σταματήσει» στα σύνορα με την Ιταλία και δεν χρειαζόταν η λήψη μέτρων προστασίας.

Τα περιστατικά σημειώνονται ημέρες αφ΄ ότου ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε την κατασκευή του 60ού πυρηνικού αντιδραστήρα της χώρας. Ως σήμερα η κοινή γνώμη δεν έχει σταθεί εμπόδιο για την κατασκευή μέσα σε τρεις δεκαετίες 58 αντιδραστήρων (με άλλον έναν υπό κατασκευή) σε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παγκοσμίως: το 80% της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από την πυρηνική.

Ο δε πρόεδρος Σαρκοζί επικαλείται συχνά το «επιχείρημα» ότι «η γαλλική πυρηνική τεχνολογία είναι η ασφαλέστερη στον πλανήτη», προκειμένου να πουλά αντιδραστήρες και να χτίζει εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μεταξύ άλλων, στην Κίνα και στη Λιβύη.