Tα αρνητικά οικονομικά στοιχεία για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ, τα απαισιόδοξα επιχειρηματικά νέα και η βουτιά της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία πυροδότησαν ισχυρές ρευστοποιήσεις κερδών στη Wall Street και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Δυνατό όμως ήταν το σοκ από το γεγονός ότι υπήρξε κάποιο αποτέλεσμα για τα πυρετώδη κερδοσκοπικά παιχνίδια που γίνονταν και γίνονται στη μεγαλύτερη αγορά προθεσμιακών συμβολαίων αργού στον κόσμο, την αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Νymex), και τα οποία είχαν μπει στο στόχαστρο των Ελεγκτικών Αρχών των ΗΠΑ από τον περασμένο Μάιο.
Τρομαγμένο το αμερικανικό Κογκρέσο από την αλματώδη άνοδο των ενεργειακών τιμών σε μια χρονιά εκλογών για τις ΗΠΑ είχε αναθέσει στην αρμόδια Ελεγκτική Αρχή, την Commodity Futures Τrading Commission, να ερευνήσει για την αγορά, μεταφορά, αποθήκευση και κυρίως τις πρακτικές στα προθεσμιακά συμβόλαια αργού από τον Δεκέμβριο του 2007. Χθες λοιπόν η Επιτροπή κατηγόρησε το Οptiver, ένα κεφάλαιο με έδρα την Ολλανδία, για χειραγώγηση της τιμής του αργού, της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης για αρκετές μέρες συναλλαγών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης τον Μάρτιο του 2007. Συγκεκριμένα κατηγορείται το Οptiver ότι δύο θυγατρικές του και τρεις υπάλληλοί του χειραγώγησαν τις τιμές στα προθεσμιακά ενεργειακά συμβόλαια στα τελευταία λεπτά των συναλλαγών χρησιμοποιώντας μια τεχνική που αποκαλείται στη γλώσσα της αγοράς «banging the close». Χθες πάντως η τιμή του αργού αφού σημείωσε νέα πτώση ως τα 123,50 δολάρια το βαρέλι στη συνέχεια ανέκαμψε στα 126 δολάρια το βαρέλι.
Στη Wall Street η δυναμική ξεπουλήματος των μετοχών ήταν έντονη. Ο δείκτης Dow Jones έχανε γύρω στο 1,40% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Οι δυσοίωνες προβλέψεις του Μπιλ Γκρος, ο οποίος είναι επικεφαλής του μεγαλύτερου αμοιβαίου κεφαλαίου ομολόγων στον κόσμο, του Ρacific Ιnvestment Μanagement, ότι η κατάρρευση των τιμών των αμερικανικών κατοικιών θα κοστίσει 1 τρισ. δολάρια στον χρηματοπιστωτικό τομέα, πάγωσαν τους επενδυτές. Εκτιμά ο κ. Γκρος ότι ένα σύνολο ενυπόθηκων δανείων ύψους 5 τρισ. δολαρίων ανήκει στην «κατηγορία των ρισκαδόρικων αξιών».
Οι εκτιμήσεις αυτές υποδηλώνουν ότι έχει δημοσιοποιηθεί λιγότερο από το ήμισυ των πιστωτικών ζημιών ως σήμερα. Από τις αρχές του 2007 οι τράπεζες και οι άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχουν αναφέρει διαγραφές και απώλειες ύψους 467,9 δισ. δολαρίων σύμφωνα με τα στοιχεία του Βloomberg. Και να σημειωθεί ότι τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν νέα πτώση κατά 2,6% στις πωλήσεις των μεταχειρισμένων κατοικιών τον περασμένο
Η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος έπληξε το ευρώ καιτις μετοχές της Ευρώπης
μήνα στις ΗΠΑ. Επιπλέον ούτε η αμερικανική αγορά εργασίας πάει καλά. Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, οι αιτήσεις για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας εκτινάχθηκαν σε ύψη τετραετίας την εβδομάδα που πέρασε. Κατρακύλα και στα χρηματιστήρια της Ευρώπης αφού τα στοιχεία δείχνοντας συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας για δεύτερο κατά σειρά μήνα σήμαναν το καμπανάκι για το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού σε όλη την περιοχή της ευρωζώνης. Χειρότερη της αναμενομένης ήταν η πτώση στους δείκτες (purchasing manager) στις 15 χώρεςμέλη της ζώνης του ευρώ και αποδίδεται στην καλπάζουσα τιμή του πετρελαίου, στο ισχυρό ευρώ, στα υψηλά επίπεδα των βασικών επιτοκίων δανεισμού και στην εξασθένιση της αμερικανικής οικονομίας.