ΛΟΝΔΙΝΟ Εκατό κορυφαίοι βρετανοί επιστήμονες της Πληροφορικής απευθύνουν έκκληση για τη διάσωση του Μπλέτσλι Παρκ, του κέντρου αποκρυπτογράφησης που διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην αποκωδικοποίηση των γερμανικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι βρετανοί μαθηματικοί που εργάζονταν εκεί υπό άκρα μυστικότητα κατόρθωσαν να παραβιάσουν τον κώδικα των ναζιστών με την επωνυμία Εnigma, τον οποίο οι Γερμανοί θεωρούσαν αδιαπέραστο. Πιστεύεται ότι με το έργο τους συνέβαλαν ώστε να τελειώσει ο πόλεμος πιο γρήγορα.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι το Μπλέτσλι Παρκ, εξοχική κατοικία 25 χλμ. βορείως του Λονδίνου, χρειάζεται επειγόντως συντήρηση και χρηματοδότηση. Ζητούν τη μετατροπή του σε Εθνικό Μουσείο Πληροφορικής.

«Ως χώρα δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αυτό το σημαντικό και μοναδικό μέρος της βρετανικής και της παγκόσμιας κληρονομιάς να τελεί υπό εγκατάλειψη» γράφουν σε επιστολή, την οποία δημοσίευσαν χθες οι «Τimes» του Λονδίνου.

Οι αποκρυπτογράφοι που εργάστηκαν στο Μπλέτσλι Παρκ, το πιο μυστικό μέρος της Βρετανίας, θεωρείται ότι συνέβαλαν στη συντόμευση κατά δύο χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και στη διάσωση της ζωής αναρίθμητων ανθρώπων, αποκωδικοποιώντας 3.000 γερμανικά στρατιωτικά μηνύματα κάθε ημέρα.

Οι αποκρυπτογράφοι που εργάζονταν με επικεφαλής τον μαθηματικό του Κέιμπριτζ Αλαν Τιούρινγκ έσπασαν τον κώδικα Εnigma. Σχεδίασαν επίσης και ανέπτυξαν τον Colossus, μια τεράστια μηχανή, από τους πρώτους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στον κόσμο.

Μετά τον πόλεμο ο πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ διέταξε την καταστροφή του Colossus και των 200 συσκευών που χρησιμοποιήθηκαν για την παραβίαση του κώδικα Εnigma, ώστε να παραμείνουν μυστικά από τη Σοβιετική Ενωση.

Η ύπαρξη του Μπλέτσλι Παρκ ήλθε στο φως τη δεκαετία του 1970, οπότε αποκαλύφθηκε και ο ρόλος που διαδραμάτισε εκείνη την περίοδο.