Οι εναλλαγές τάσεων συνεχίζονται με αυξημένη ένταση για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο, μολονότι συμβαδίζει με το διεθνές κλίμα, εμφανίζει υπερβολές τόσο καθοδικά όσο και ανοδικά. Οι συνεχείς αυξομειώσεις των τιμών κρατούν σε εγρήγορση τους έμπειρους επενδυτές αλλά αποτρέπουν κάθε πρόθεση εισόδου στην αγορά απλών επενδυτών που προτιμούν ευνοϊκές συνθήκες και κυρίως ήρεμο κλίμα για να τοποθετηθούν. Επί του παρόντος οι αναλυτές περιμένουν να παγιωθεί η ανοδική τάση, αφού οι έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα παραμένουν εντός του πτωτικού κύματος της αγοράς και δεν συνιστούν ακόμη αναστροφή του κλίματος. Παράλληλα είναι εμφανής η νευρικότητα στις συναλλαγές και οι ακραίες μεταπτώσεις στις τιμές που προκαλούν το intraday trading και το short covering όταν υπάρχουν αιφνίδιες αλλαγές τάσης, με αποτέλεσμα τις υπερβολές στην εικόνα του γενικού δείκτη.

Ωστόσο, τουλάχιστον αυτή τη φορά η ανάκαμψη των δεικτών συνοδεύθηκε από θετικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, που ξεκίνησαν από την ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ και βασικών νομισμάτων του πλανήτη για δεύτερη στη σειρά εβδομάδα, αλλά και την εξ αυτού ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου που έχει υποχωρήσει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 14% σε σχέση με το πρόσφατο ιστορικό υψηλό των 147,27 δολαρίων της 11ης Ιουλίου και το οποίο με τη σειρά του επιβάλλει την «εκλογίκευση» των τιμών στα μέταλλα και στα εμπορεύματα, περιορίζοντας τη ελκυστικότητά τους ως εναλλακτικής μορφής επένδυσης. Οι επενδυτές προξεφλούν θετικά τις εξελίξεις αυτές, αλλά προϋπόθεση για να αποκτήσει διάρκεια ο ανωτέρω συσχετισμός δυνάμεων είναι να προβεί τελικά η Fed σε αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Καθώς μέρος της ρευστότητας κατευθύνεται και πάλι προς τα χρηματιστήρια, στην αιχμή του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τράπεζες, στις περισσότερες διεθνείς αγορές, δεδομένου ότι οι μετοχές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διατίθενται πλέον σε ελκυστικότερες αποτιμήσεις ύστερα από τις συνεχείς ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν στο τελευταίο 12μηνο. Στην επάνοδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις ελληνικές τράπεζες από τα διεθνή χαρτοφυλάκια, προστίθεται και η πεποίθη ση ότι τα θεμελιώδη των εγχώριων τραπεζών παραμένουν ισχυρά, παρά τη διεθνή αναταραχή στον πιστωτικό τομέα, στοιχείο που οι επενδυτές προεξοφλούν επιθετικά προσδοκώντας να επαληθευθούν σύντομα από τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου.

Η όλη δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών αφορά κυρίως τις τράπεζες και τα ισχυρά blue chips της αγοράς στα οποία έχουν υψηλή έκθεση τα ξένα χαρτοφυλάκια και, όπως είναι φυσικό, απορροφούν

«Ανάσα» για τις αγορές η ανάκαμψη του δολαρίου

τη «μερίδα του λέοντος» από τα κεφάλαια που διακινούνται σε κάθε συνεδρίαση. Ενδεικτικά, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, από το σύνολο των 292,3 εκατ. ευρώ της αξίας των συναλλαγών, τα 258,3 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη FΤSΕ-20, ο οποίος υπεραπέδωσε με άνοδο 4,40%.

Οι μικρότερες κατηγορίες της αγοράς, αν και ακολούθησαν την ανοδική τάση, έκλεισαν με εμφανώς μικρότερες αποδόσεις, όπου ο FΤSΕ-40 ενισχύθηκε κατά 1,43% και ο FΤSΕ-80 κατά 1,50%.

Παράλληλα, ο συνολικός τζίρος στις 40 μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανήλθε στα 25 εκατ. ευρώ, ενώ στο σύνολο των 80 μετοχών της μικρής κεφαλαιοποίησης διακινήθηκαν μόλις 2,9 εκατ. ευρώ.

Είναι εμφανές πως ό,τι συμβαίνει στον γενικό δείκτη και στα blue chips δεν απεικονίζει και τη συνολική εικόνα της αγοράς, αφού οι όποιες μεταβολές, είτε ανοδικές είτε καθοδικές, συντελούνται στο ευρύτερο φάσμα της αγοράς δεν έχουν αντίκρισμα σε πραγματικά κεφάλαια, αφού κάποια μετοχή μπορεί να υπεραποδώσει ακόμη και με μόνο… 245 ευρώ, όπως συνέβη με τη ΔΙΕΚΑΤ, που σημείωσε ημερήσια απόδοση 8,70%.