Ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο η παρουσία σήμερα το πρωί στη Βουλή του καρατομηθέντος προέδρου της Εθνικής Αρχής για το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» κ. Γ.Ζορμπά, καθώς η αντιπολίτευση κλιμακώνοντας την αντίδρασή της καταγγέλλει «οργανωμένο πραξικόπημα» για να μη διερευνηθούν οι υποθέσεις με το «μαύρο πολιτικό χρήμα» που διακινήθηκε μέσω των σκανδάλων των ομολόγων και της Siemens.

Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης απεδέχθη το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να προσέλθει ο κ. Ζορμπάς στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συζητεί από χθες το νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται η υφιστάμενη Αρχή για το «ξέπλυμα», η οποία μετατρέπεται σε επιτροπή που θα εποπτεύεται από το υπουργείο Οικονομίας και στην οποία θα προεδρεύει εν ενεργεία δικαστικός λειτουργός.

«Ας έρθει και ο πρόεδρος της καταργούμενης Αρχής,αφού αυτοί που τον προτείνουν κάτι προσδοκούν…» ήταν το- μάλλον αμήχανοσχόλιο με το οποίο αντέδρασε στο αίτημα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας. Και αμέσως μετά σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τις εντυπώσεις από την ακρόαση του τέως εισαγγελέα υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου εισάγεται στη Βουλή «για να επιλύσει τα προβλήματα που ανέκυψαν μεταξύ της Αρχής και της τακτικής Δικαιοσύνης,αλλά και τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια» που συμπίπτουν με τη θητεία του κ. Ζορμπά. Οταν προκλήθηκε ωστόσο από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠαΣοΚ κ. Χρ.Παπουτσή για την απουσία από το νομοσχέδιο της υπογραφής του συναρμόδιου υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ.Παυλόπουλου, καθώς και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ι.Δραγασάκη για το αν τις απόψεις του συμμερίζεται όλη η κυβέρνηση, ο κ. Αλογοσκούφης απέφυγε να απαντήσει: «Θα έχουμε άφθονο χρόνο να συζητήσουμε όλα τα θέματα ουσίας» περιορίστηκε να πει.

Υπερασπίστηκε πάντως τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων που προτείνει και απαντώντας στις επισημάνσεις βουλευτών ότι το Σύνταγμα (άρθρο 89) απαγορεύει σε δικαστικούς να ασκούν άλλα καθήκοντα είπε ότι «από πρώτη ανάγνωση του Συντάγματος δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα», καθώς προβλέπονται εξαιρέσεις, ενώ όπως συμπλήρωσε ο επικεφαλής της νέας επιτροπής δεν θα τοποθετείται από την κυβέρνηση, αλλά από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.

Επικαλούμενος εξάλλου τη «συνέχεια του κράτους» διαβεβαίωσε ότι «οι έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη θα συνεχιστούν από τη νέα επιτροπή» , κάτι που αμφισβητήθηκε από τους αντιπολιτευόμενους βουλευτές, οι οποίοι μίλησαν για «βίαιη διακοπή των ερευνών για τη Siemens» και προέβλεψαν ότι για τη σύσταση της νέας επιτροπής θα χρειαστούν μήνες. Για μεθόδευση «ώστε να φθάσουμε στον Σεπτέμβριο και να προκηρυχθούν εκλογές παραγραφής των σκανδάλων» έκανε λόγο ο κ. Παπουτσής. «Εδώ έχουμε ένα οργανωμένο πραξικόπημα για την κατάργηση μιας ανεξάρτητης Αρχής και την αποπομπή ενός έντιμου ανθρώπουεπειδή ενόχλησε με τις έρευνές του.Ολα τα άλλα είναι στάχτη στα μάτια…» ανέφερε ο εισηγητής του ΠαΣοΚ κ. Ντ.Βρεττός και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση Καραμανλή λειτουργεί όπως η κυβέρνηση Μουγκάμπε στη Ζιμπάμπουε».

Σε ανάλογους καταγγελτικούς τόνους κινήθηκαν και οι εισηγητές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας «προσχηματικό» το νομοσχέδιο. Ο κ. Αχ.Κανταρτζής (ΚΚΕ) υπογράμμισε ότι η νέα επιτροπή δημιουργείται για να είναι «πιο ευάλωτη στις κυβερνητικές πιέσεις» και ο κ. Κ.Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ) τόνισε ότι μόνος στόχος είναι «να μπει στο περιθώριο ένας ενοχλητικός εισαγγελέας».

Μαζί με τον κ. Ζορμπά τις απόψεις τους στην κοινοβουλευτική επιτροπή επί του συζητούμενου νομοσχεδίου κλήθηκαν να εκθέσουν εκπρόσωποι της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.