Η νέα βουτιά της τιμής του πετρελαίου εξασθένησε κάπως τις πτωτικές πιέσεις που υφίσταντο χθες οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές και ενίσχυσε το δολάριο. Η τιμή του αργού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης αφού βούτηξε ως τα 125,63 δολάρια το βαρέλι, στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 126 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας πάνω από 4 δολάρια το βαρέλι. Η νέα κάθετη πτώση της τιμής του αργού είναι ιδιαίτερα σημαντική από τη στιγμή που την περασμένη εβδομάδα σημείωσε τις μεγαλύτερες στην ιστορία του εβδομαδιαίες απώλειες. Οι φόβοι για τα οικονομικά προβλήματα στις ΗΠΑ και η χαμηλότερη ζήτηση έπληξαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με αποτέλεσμα να κάψουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι καθώς το κόστος του βαρελιού υποχώρησε κατά 17 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα. Το δολάριο από τα 1,5944 δολάρια που είχε πέσει έναντι του ευρώ ανέβηκε ως τα 1,5758 δολάρια. Η εξέλιξη αυτή στήριξε και τα χρηματιστήρια που υποχωρούσαν εξαιτίας των απαισιόδοξων αποτελεσμάτων από την αμερικανική τράπεζα Wachovia, από τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας Αpple και Τexas Ιnstruments και από τη βρετανική Vodafone, τα οποία είχαν οδηγήσει σε απώλειες τις μετοχές. Η μεγαλύτερη, βάσει τζίρου, εταιρεία ασύρματης τηλεφωνίας στον κόσμο, η Vodafone, ανακοινώνοντας ότι τα ετήσια έσοδά της αναμένεται να περιοριστούν στα χαμηλότερα επίπεδα των προβλέψεών της εξαιτίας της αδυναμίας των καταναλωτών να αγοράσουν νέες κινητές συσκευές, προκάλεσε ανησυχίες που έπληξαν όχι μόνο τη μετοχή τηςέπεσε 12,9%- αλλά και τις άλλες μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον καταναλωτικό τομέα. Ετσι το χρηματιστήριο του Λονδίνου έκλεισε με πτώση 0,74%, αλλά το Παρίσι παρέμεινε αμετάβλητο και η Φραγκφούρτη έκλεισε με οριακά κέρδη 0,28%.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χανκ Πόλσον προσπάθησε χθες να πείσει το Κογκρέσο να εγκρίνει το σχέδιο διάσωσης από τη χρεοκοπία των δύο μεγαλύτερων ιδρυμάτων ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, της Fannie Μae και της Freddie Μac. Υποστήριξε μάλιστα ότι πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα, καθώς απειλούνται η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ και η αξιοπιστία της αμερικανικής κυβέρνησης. «Δεν πρόκειται μόνο για τη διάσωση της δικής μας αγοράς κατοικίας αλλά και για τις αγορές κεφαλαίου όλου του κόσμου» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός. Σε συνέντευξη δε που έδωσε στην τηλεόραση του Βloomberg ο κ. Πόλσον τόνισε ότι «η κατάσταση αυτή είναι πέραν των δύο ιδρυμάτων, της Fannie Μae και της Freddie Μac-,καθώς έχει να κάνει με τους επενδυτές στις ΗΠΑ και τους επενδυτές σε όλον τον κόσμο». Οι δηλώσεις του κ. Πόλσον και η κάθετη πτώση της τιμής του πετρελαίου
Οι τεράστιες ζημιές της αμερικανικής τράπεζας Wachovia αναστάτωσαν τα χρηματιστήρια
στήριξαν τους τρεις δείκτες (Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq), οι οποίοι «παραπατούσαν» δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, η Wachovia, ανακοίνωσε ότι είχε ζημιές ύψους 8,9 δισ. δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ότι δεν θα δώσει μέρισμα για δεύτερη φορά εντός των τελευταίων τριών μηνών και ότι θα μειώσει κατά 6.000 τις θέσεις εργασίας. Οι δραματικές αυτές προειδοποιήσεις έπληξαν τη μετοχή της, που έπεσε γύρω στα 5 δολάρια (είναι η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία της τράπεζας και η πρώτη στα τελευταία περίπου είκοσι χρόνια). Σημειωτέον ότι η Wachovia σημείωσε ζημιές και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ τα καθαρά κέρδη της είχαν ανέλθει στα 2,34 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2007.
Τα αρνητικά νέα από τον τραπεζικό τομέα δεν περιορίστηκαν στην Wachovia. Αρκετές μεγάλες περιφερειακές τράπεζες, όπως η Fifth Τhird Βancorp και η Κeycorp, ανακοίνωσαν νέες ζημιές, καθώς το βάθεμα της κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές, επιχειρηματίες και κατασκευαστές ακινήτων στο να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Με αγωνία επίσης οι επενδυτές ανέμεναν χθες τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης στεγαστικής τράπεζας των ΗΠΑ, της Washington Μutual, τα οποία θα δίδονταν στη δημοσιότητα μετά το κλείσιμο της Wall Street, διότι αναμενόταν ότι θα δημοσιοποιήσει τεράστιες ζημιές και το δεύτερο τρίμηνο.