ΧΑΓΗ

Π έρασαν χρόνια για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς. Θα χρειαστούν όμως αρκετά ακόμη για να ολοκληρωθεί η δίκη του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Η πολυπλοκότητα της υπόθεσης και οι πιθανές νομικές αμφισβητήσεις «εγγυώνται» ένα γεμάτο δικαστικό πινάκιο και αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας γρήγορης δίκης.

«Ο Κάρατζιτς είναι ο δεύτερος σημαντικότερος κατηγορούμενος που είχαμε ποτέ.Δεν θα είναι μια γρήγορη δίκη,όμως πιστεύω ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν,πιθανώς εντός των επόμενων χρόνων » δήλωσε ο δικαστής Φρέντερικ Χάρχοφ από τη Δανία στο κανάλι Danish ΤV2 Νews.

Μεταξύ των 11 κατηγοριών που αντιμετωπίζει είναι η γενοκτονία και η συνωμοσία για γενοκτονία, κατηγορίες που αφορούν τη σφαγή 8.000

μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995.

Η ολλανδική αστυνομία έδωσε εντολή να τοποθετηθούν μεταλλικές μπαριέρες στο γρασίδι μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου, το οποίο ελέγχεται εσωτερικά από την αστυνομία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ το επίπεδο ασφαλείας αναβαθμίστηκε.

Ο βέλγος εισαγγελέας του δικαστηρίου Σερζ Μπράμερτζ ανέβαλε επίσκεψή του στο Βελιγράδι, η οποία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, με σκοπό να πιέσει τις σερβικές αρχές να συλλάβουν και τους τελευταίους εναπομείναντες φυγάδες.

Οταν φτάσει στη Χάγη, πιθανώς με στρατιωτικό ελικόπτερο, θα μεταφερθεί βιαστικά και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη μονάδα κράτησης του δικαστηρίου σε μια φυλακή κοντά στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Η μονάδα μπορεί να «φιλοξενήσει» ως και 82 προφυλακιστέους. Οι καταδικασθέντες κατηγορούμενοι μεταφέρονται σε άλλες χώρες στις οποίες και εκτίουν τις ποινές τους.

Ο Κάρατζιτς θα μείνει στο ίδιο μπλοκ κελιών με τον πρώην γιουγκοσλάβο πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς , ο οποίος απεβίωσε το 2006 λίγο πριν από το τέλος της δίκης του, στην οποία ήταν κατηγορούμενος επίσης για γενοκτονία.

Η πρώτη φορά που το κοινό θα δει τον Κάρατζιτς θα είναι τις πρώτες ημέρες μετά την άφιξή του στη Χάγη, όταν θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου για μια σύντομη προκαταρκτική εξέταση, γνωστή ως «αρχική παρουσίαση». Σε αυτή τη διαδικασία οι δικαστές θα του ζητήσουν να απαντήσει στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, δηλώνοντας αθώος ή ένοχος. Ο ίδιος όμως έχει το δικαίωμα να καθυστερήσει την απάντησή του ως και 30 ημέρες.

Σε περίπτωση που αρνηθεί να απαντήσει, το δικαστήριο θα εισηγηθεί αυτόματα εκ μέρους του ότι δηλώνει αθώος. Στο παρελθόν το δικαστήριο έχει, σε ορισμένες περιπτώσεις υπό αυστηρές προϋποθέσεις, επιτρέψει σε κατηγορουμένους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να περιμένουν τη δίκη τους εκεί.

Στην περίπτωση ωστόσο ενός «επώνυμου» υπόπτου, αντιμέτωπου με τόσο σοβαρές κατηγορίες, κατ΄ ουσίαν δεν υπάρχει τέτοια πιθανότητα.

Το δικαστήριο αντιμετώπισε τη σύλληψη του Κάρατζιτς ως « ορόσημο για την ανάπτυξη του διεθνούς δικαίου και την περαιτέρω εκπλήρωση των σκοπών του δικαστηρίου,δηλαδή να φέρει αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη τους πλέον υψηλόβαθμους ανθρώπους που είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο πλαίσιο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας».

Αν και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πιέζει το ΔΠΔ να τελειώσει όλες του τις υποθέσεις και να τερματίσει τη λειτουργία του ως το 2010, ο δικαστής κ. Χάρχοφ είπε πως το δικαστήριο «θα παραμείνει ζωντανό μέχρι να τελειώσει η δίκη και του τελευταίου φυγόδικου».

Οι δύο εναπομείναντες σέρβοι φυγόδικοι είναι ο αρχηγός του σερβοβοσνιακού στρατού, στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, και ο Γκόραν Χόντζιτς, ανώτερος σερβοβόσνιος αξιωματούχος.

«Οταν και ο τελευταίος φυγάς έχει καταδικαστεί θα “κλείσουμε” το δικαστήριο » δήλωσε. « Τώρα ίσως να χρειαστεί να επεκτείνουμε την προθεσμία την οποία έχουμε θέσει επί της ευκαιρίας της σύλληψης του Κάρατζιτς» .