Στα δημητριακά ενδέχεται να δούμε μειώσεις καθώς πλησιάζει η εποχή της σοδειάς

Oι τιμές των τροφίμων έχουν σταθεροποιηθεί τώρα, μετά την άνοδό τους στις αρχές της χρονιάς, ενώ ταυτόχρονα ένα αδύναμο δολάριο μπορεί να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις σε πολλές χώρες, όπως εξήγησε χθες ένας από τους επιφανείς οικονομολόγους του ΟΗΕ. Ο Αμπντολρέζα Αμπασιάν, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FΑΟ), που έχει την έδρα του στη Ρώμη, εξήγησε στο Reuters ότι «μοιάζει σαν οι αυξήσεις να σταμάτησαν απότομα τον Μάρτιο». Αλλά και η αδυναμία του δολαρίου επίσης αποκτά από μόνη της μια επιρροή, καθώς μειώνει το κόστος των τιμών των τροφίμων σε εθνικό νόμισμα, για μια σειρά από σημαντικούς εισαγωγείς.

«Είναι καλά νέα αυτά, όσο οι τιμές των εμπορευμάτων δεν αυξάνονται,ενώ ταυτόχρονα αντισταθμίζεται το ύψος τους από τις εξελίξεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες» είπε. «Για τις χώρες που δεν έχουν συνδέσει το νόμισμά τους με το δολάριο,επίσης αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον δεν εισάγουν πληθωρισμό». Ο ετήσιος δείκτης τιμών των τροφίμων που συντάσσει ο FΑΟ αναμένεται να δημοσιευτεί αυτή την εβδομάδα για τον Ιούνιο. Και θα είναι πολύ κοντά στον αναθεωρημένο δείκτη του Μαΐου (216,0), ο οποίος με τη σειρά του ήταν πιο κάτω από το ανώτατο σημείο των 217,8 του Μαρτίου. Βέβαια, ο εφετινός Ιούνιος συνολικά εξακολουθεί να βρίσκεται ξεπερνά και το 40% σε σχέση με τις τιμές του αντίστοιχου μήνα πέρυσι, γεγονός που εξηγεί το έντονο άλμα των τιμών των δημητριακών, ελαίων και λίπους. «Αλλά συνολικά φαίνεται ότι η αγορά έχει σταθεροποιηθεί, παρά το πολύ υψηλό επίπεδο». Ο Αμπασιάν επίσης δεν απέκλεισε την πιθανότητα να πέσουν οι τιμές, τουλάχιστον των δημητριακών καθώς προχωράμε προς την εποχή σοδειάς κατά τους επόμενους μήνες. «Πλησιάζουμε την εποχή της σοδειάς στο βόρειο ημισφαίριο και θα μπορούσε αυτό να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των τιμών των σιτηρών γενικότερα,και του σιταριού ειδικότερα» είπε.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο Αμπασιάν, η άνοδος της τιμής των τροφίμων δεν έχει ακόμη φτάσει πλήρως στις λιανικές τιμές. Ο δείκτης άλλωστε βασίζεται σε εξαγωγικές τιμές, όχι σε λιανικές. Και η καθυστέρηση αυτή μπορεί να «χρειαστεί μερικούς μήνες» αφού καταγραφεί από τον δείκτη του FΑΟ.

Και το κόστος της ενέργειας, τέλος, ως σημαντικό τμήμα του κόστους παραγωγής (σε μερικές περιπτώσεις με τριπλασιασμό ορισμένων λιπασμάτων) είναι μακροχρόνιο. Αυτά σημαίνουν ότι «θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές των τροφίμων για μεγαλύτερη περίοδο».

Ο κ. Νigel Ηunt είναι αναλυτής του Reuters.