Καθώς οι αγορές σε όλο τον κόσμο περίμεναν ότι τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου του τραπεζικού κολοσσού Citigroup θα ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που ανακοίνωσε χθες ο αμερικανικός όμιλος, τρελάθηκαν από τη χαρά τους. Τα χρηματιστήρια της Ευρώπης μηδένισαν ταχύτατα τις πρωινές απώλειες που κατέγραφαν και γύρισαν στα κέρδη και τα futures της Wall Street από κόκκινα έγιναν αμέσως πράσινα. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σπίτι του κόσμου, η Μerrill Lynch, ανακοίνωσε πολύ μεγαλύτερο ύψος τριμηνιαίων ζημιών και νέων διαγραφών από αυτό που αναμενόταν. Οι πανηγυρισμοί των αγορών οφείλονται στο ότι η Citigroup, το γιγαντιαίο αυτό χρηματοπιστωτικό συγκρότημα που δημιουργήθηκε πριν από δέκα χρόνια, με την ευρύτητα των επιχειρήσεων που διαθέτει εκτιμάται ως το βαρόμετρο της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ.

Επίσης, τα νέα από το εφιαλτικό μέτωπο του πετρελαίου είναι ιδιαίτερα ευχάριστα, καθώς η τιμή του αργού γκρέμισε στα 128,54 δολάρια το βαρέλι χθες από τα ύψη ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι στα οποία είχε πετάξει την περασμένη Παρασκευή. Τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Φραγκφούρτη κέρδιζαν 1,10%, 1,11% και 1,80% αντίστοιχα προτού ανοίξει η Wall Street. Τη διάθεση των επενδυτών για τις μετοχές του τραπεζικού τομέα σε όλο τον κόσμο είχε χθες το πρωί χαλάσει η Μerrill Lynch, με τις νέες υψηλότερες των αναμενομένων διαγραφές ύψους 9,4 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε. Σημειωτέον ότι οι επικεφαλής της Μerrill Lynch περίμεναν να κλείσει προχθές (Πέμπτη) το βράδυ η Wall Street, προκειμένου να ανακοινώσουν τόσο τις νέες διαγραφές όσο και τις ζημιές δευτέρου τριμήνου ύψους 4,6 δισ. δολαρίων και κυρίως τις πωλήσεις επενδυτικών αξιών ύψους 8 δισ. δολαρίων, προκειμένου να αντλήσουν νέα αναγκαία κεφάλαια.

Οι επενδυτές, όμως, μόλις έμα

Αντιθέτως η Μerrill Lynch παραπαίει από τις τεράστιες πιστωτικές ζημιές

θαν ότι οι ζημιές της Citigroup περιορίστηκαν στα 2,5 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, από τα 4 δισ. δολάρια για τα οποία έκαναν λόγο οι αναλυτές, «ξέχασαν» τους προαναφερόμενους αριθμούς που υποδηλώνουν ότι η Μerrill Lynch αδυνατεί να συνέλθει από την πιστωτική κρίση. Επισημαίνεται ότι για τη Citigroup αυτό είναι το τρίτο, κατά σειρά, κόκκινο τρίμηνο για την κερδοφορίας της, ενώ οι πιστωτικές απώλειες και οι διαγραφές της έχουν υπερβεί τα 45 δισ. δολάρια από τα μέσα του 2007 και έχει χάσει σχεδόν 15 δισ. δολάρια τα τελευταία δύο τρίμηνα. Σημειωτέον ότι οι επενδυτές, έχοντας προεξοφλήσει το ότι η Citigroup θα ανακοινώσει πολύ δυσοίωνα στοιχεία, είχαν ρίξει τις μετοχές της στον πάτο.

Τη Δευτέρα οι μετοχές της Citigroup είχαν κατρακυλήσει στα 15,22 δολάρια, η χαμηλότερη τιμής της μετοχής από το 1998, όταν δημιουργήθηκε ο τραπεζικός αυτός γίγαντας. Οργίαζαν μάλιστα οι φήμες στην αμερικανική αγορά ότι δεν θα είχε μέρος να κρυφτεί ο Βίκραμ Σ.

Ανέρχονται σε 4,6 δισ. δολάρια ενώ οι πωλήσεις επενδυτικών αξιών σε 8 δισ. δολάρια

Παντίτ, ο διευθύνων σύμβουλος τους τελευταίους οκτώ μήνες στη Citigroup, αν και το τρίτο κατά σειρά τρίμηνο παρουσίαζε ιδιαίτερα υψηλές ζημιές. Από την ημέρα που ανέλαβε τη διεύθυνση της Citigroup, ο κ. Παντίτ έχει αντλήσει περίπου 40 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια, έχει ανακοινώσει προγράμματα μείωσης κατά 40.000 των θέσεων εργασίας και πωλήσεις επενδυτικών αξιών γύρω στα 400 δισ. δολάρια στα επόμενα τρία χρόνια.

Το πόσο διψούν, άλλωστε, οι αγορές για νέα τα οποία θα διαψεύδουν τις προβλέψεις των αναλυτών για τις αναμενόμενες πιστωτικές ζημιές των κολοσσών του χρηματοπιστωτικού τομέα αντικατοπτρίστηκε το τριήμερο αυτό. Το ξεφόρτωμα των τραπεζικών μετοχών το τελευταίο χρονικό διάστημα, το οποίο είχε πάρει διαστάσεις πανικού τις τελευταίες ημέρες, άρχισε να γίνεται ηπιότερο μόλις ορισμένοι τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ, όπως η JΡ Μorgan και η Well Fargo, ανακοίνωσαν αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου σχετικά καλύτερα από τα αναμενόμενα.