ΜΟΣΧΑ. Σ ε λαϊκό προσκύνημα στις εκκλησίες ολόκληρης της Ρωσίας εξελίχθηκε η 90ή επέτειος από την εκτέλεση του τελευταίου τσάρου Νικολάου Β΄ και ολόκληρης της οικογένειάς του- δηλαδή της συζύγου του, των τεσσάρων θυγατέρων του και του γιου του και διαδόχου του- από τους μπολσεβίκους, στη μικρή πόλη Εκατερίνμπουργκ, στα Ουράλια.

Μια επέτειος που συνοδεύθηκε με την αποκάλυψη πως τα λείψανα δύο εφήβων παιδιών που βρέθηκαν πέρυσι σε έναν ρηχό λάκκο όχι μακριά από τον τόπο της εκτέλεσης ανήκαν πράγματι στον 13χρονο αιμοφιλικό διάδοχο του θρόνου, τον «τσάρεβιτς» Αλεξέι Νικολάγεβιτς Ρομανόφ, και στην αδελφή του, τη Μεγάλη Δούκισσα Μαρία . Η ταυτοποίηση των οστών έγινε με τεστ DΝΑ. Τα οστά και τα τμήματα οδοντοστοιχίας που βρέθηκαν συγκρίθηκαν με το γενετικό υλικό επιζώντων συγγενών των Ρομανόφ σε όλον τον κόσμο. Τη σχετική αναγγελία έκανε μάλιστα με κάθε επισημότητα το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας, που είχε αναθέσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης σε ομάδα ειδικών ερευνητών. Η γερμανικής καταγωγής, αφού στην ουσία επρόκειτο για «παρακλάδι» της δυναστείας των Χολστάιν, οικογένεια των Ρομανόφ, η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Ρωσίας, εκτελέστηκε τη νύχτα της 16ης προς 17η Ιουλίου στο υπόγειο του κτιρίου όπου κρατούνταν, στο Εκατερίνμπουργκ, όπου είχε μεταφερθεί με εντολή των μπολσεβίκων μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Σήμερα κοντά στο σημείο της εκτέλεσης έχει χτιστεί μεγαλοπρεπής εκκλησία των Αγίων Πάντων, προς τιμήν του τσάρου, όπου και συγκεντρώθηκαν χθες εκατοντάδες πιστοί σε μια μαζική εκδήλωση μνήμης.

Μάλιστα η εκκλησία διακοσμήθηκε ειδικά για την περίσταση με γιγαντιαίες φωτογραφίες της τσαρικής οικογένειας, τα μέλη της οποίας ως γνωστόν αναγνωρίζονται εδώ και 27 χρόνια ως οσιομάρτυρες από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία- όπως άλλωστε και οι τέσσερις υπηρέτες που αρνήθηκαν να τους εγκαταλείψουν και εκτελέστηκαν μαζί τους. Για την ιστορία, τα λείψανα των Ρομανόφ μεταφέρθηκαν πριν από δέκα ακριβώς χρόνια σε παρεκκλήσι στον ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην Πετρούπολη- όπου αναμένεται σύντομα να μεταφερθούν και τα λείψανα του πρίγκιπα διαδόχου Αλεξέι και της 19χρονης πριγκίπισσας Μαρίας.

Οι περισσότεροι ιστορικοί συμφωνούν πως η εκτέλεση της τσαρικής οικογένειας αποφασίστηκε προκειμένου να αποφευχθεί μια απόπειρα απελευθέρωσής τους και επανενθρόνισης του Νικολάου Β΄. Ο τελευταίος τσάρος είχε παραιτηθεί από τον θρόνο και τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό όχι από τους μπολσεβίκους, αλλά από την κυβέρνηση Κερένσκι, μετά την αστική επανάσταση του Φεβρουαρίου 1917. Οι ρώσοι μοναρχικοί, υποστηριζόμενοι από τους Δυτικούς, είχαν ήδη εμπλακεί στον ρωσικό εμφύλιο πόλεμο.

Πάντως, παρά την εντύπωση πολλών ότι το «βασιλικό αίμα» των Ρομανόφ αφανίστηκε πριν από 90 χρόνια, στην πραγματικότητα η δυναστεία επιζεί μέσω αρκετών συγγενών σε όλον τον κόσμο: όμως, παρά την αγιοποίηση της τσαρικής οικογένειας και τις συχνές εκδηλώσεις λατρείας των πιστών χριστιανών, οι πιθανότητες… παλινόρθωσης των Ρομανόφ είναι σήμερα μηδενικές.

Ο ρώσος πατριάρχης Αλέξιος Β΄, με αφορμή την επέτειο, πέρασε το δικό του αντισοβιετικό μήνυμα. «Η δολοφονία της τσαρικής οικογένειας σηματοδότησε την απαρχή μιας εποχής κτηνωδιών κατά του λαού μας επί δεκαετίες.Κανένας πολιτικός στόχος και καμία μεταρρύθμιση δεν πρέπει να βασίζεται στο αίμα αθώων ανθρώπων, ειδικότερα παιδιών» δήλωσε.