▅ Η Επιτροπή σκοπεύει να «παγώσει» από το 2009 περίπου το 10% ετησίως των αγροτικών πληρωμών επειδή δεν γίνεται έλεγχος των κονδυλίων
▅ Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν είναι σε θέση να την ενημερώσουν ως προς το πόσα και ποια στρέμματα καλλιεργούνται στη χώρα
▅ Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει χρήση του δικαιώματος να «παγώνει» εκ των προτέρων τις πληρωμές σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Σε πείσμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο τους τελευταίους μήνες διέψευδε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα του «Βήματος» ότι επίκειται μερική παύση πληρωμών από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες πως λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία της ελληνικής κρατικής μηχανής να ελέγξει αποτελεσματικά τον τρόπο χρήσης των αγροτικών κονδυλίων αποφάσισε να κινήσει τη διαδικασία για την παρακράτηση ποσού της τάξεως των 250 έως 300 εκατ. ευρώ ετησίως από τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν την Ελλάδα. Και αυτό ως την ημέρα που οι ελληνικές αρχές θα είναι κατά βάση σε θέση να κοινοποιούν στις Βρυξέλλες τα πλήρη στοιχεία αυτών που λαμβάνουν τις αγροτικές ενισχύσεις στην Ελλάδα και τους λόγους για τους οποίους τις λαμβάνουν. Κάτι που ως σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση έναντι της Επιτροπής το 2006.
Οπως ανέφεραν χθες στο «Βήμα» καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές η εν λόγω εξέλιξη αναμενόταν τους τελευταίους μήνες στις Βρυξέλλες, αφού με αφορμή την ελληνική περίπτωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρισκόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο στόχαστρο, είτε του Ελεγκτικού Συνεδρίου είτε της Ευρωβουλής, της οποίας καταλόγιζαν αδυναμία ελέγχου στον τρόπο χρήσης των κοινοτικών κονδυλίων. Δεδομένου όμως ότι η θητεία της παρούσας Επιτροπής βαίνει προς το τέλος της και ο πρόεδρός της κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έχει δηλώσει πως επιθυμεί δεύτερη θητεία, οι κοινοτικές υπηρεσίες αποφάσισαν χθες να θέσουν το ζήτημα των ελληνικών αγροτικών δαπανών επί τάπητος. Και αυτό διότι, αφενός μεν οι πάντες γνώριζαν πως η κατάσταση με την Ελλάδα είχε φθάσει στο απροχώρητο, αφετέρου δε ότι ήταν υπαρκτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί η ακινησία των κοινοτικών υπηρεσιών επί του θέματος ως επιχείρημα κατά της παραμονής του κ. Μπαρόζο στις Βρυξέλλες.
Ετσι η Επιτροπή υιοθέτησε τη χθεσινή πρωτοφανή για τα κοινοτικά χρονικά απόφαση.
Πρωτοφανής υπό την έννοια ότι πρώτη φορά η Επιτροπή έκανε χρήση του δικαιώματος να «παγώνει» εκ των προτέρων τις πληρωμές αγροτικών δαπανών σε ένα κράτοςμέλος της ΕΕ. Δικαίωμα που βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας απέκτησε το 2005 και το οποίο της επιτρέπει «να μειώνει τις πληρωμές προς τα κράτη-μέλη σε περίπτωση σοβαρών και επαναλαμβανόμενων ελλείψεων στα οικεία εθνικά συστήματα ελέγχου».
Πρωτοφανής όμως και ως προς το ύψος των χρημάτων που «παγώνουν», στον βαθμό που αφορούν το 10% του συνόλου των χρημάτων τα οποία δικαιούται η Ελλάδα από το Γεωργικό Ταμείο της ΕΕ. Από την ένταξή της στην ΕΟΚ το 1981 ως σήμερα ουδέποτε η Ελλάδα είχε αντιμετωπίσει θέμα απώλειας τόσο σημαντικών ποσών όσο αυτών που ενδέχεται πλέον να χάσει. Ενδεικτικώς αναφέρεται ότι από το 1995 ως το 2007 η Ελλάδα έχασε από το Γεωργικό Ταμείο της ΕΕ ποσά που συνολικώς ανέρχονται σε 600 εκατ. ευρώ. Μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής ενδέχεται να απολέσει ποσό της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ μόνο για το 2008.
Ενδεικτικό άλλωστε της σημασίας που αποδίδει η Επιτροπή στο θέμα είναι χωρίς αμφιβολία και το γεγονός ότι η αρμόδια για τα αγροτικά ζητήματα επίτροπος κυρία Μάριον Φίσερ Μπόελ θεώρησε σκόπιμο να τηλεφωνήσει προχθές το βράδυ στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ.Κοντό με σκοπό να τον προϊδεάσει επί της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής. Ανάλογες επαφές επιτρόπων με υπουργούς πριν από την έκδοση επίσημων αποφάσεων δεν είναι ιδιαίτερα συνήθεις στους παροικούντες τις Βρυξέλλες.
Επί της ουσίας τώρα οι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή αποφάσισε χθες να προαναγγείλει ότι από το 2009 σκοπεύει να «παγώσει» περίπου το 10% των αγροτικών πληρωμών στην Ελλάδα είναι μάλλον απλοί.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή αναφέρει ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν είναι καν σε θέση να την ενημερώσουν πόσα και ποια είναι τα στρέμματα που καλλιεργούνται στην Ελλάδα και να το αποδείξουν με σχετικές φωτογραφίσεις. Δεν είναι επίσης σε θέση να γνωρίζουν επακριβώς τον αριθμό των ζώων που διαθέτει κάθε κτηνοτροφική μονάδα, ούτε να διενεργούν ταχέως επιτόπιους ελέγχους αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις τόσο σε βασικές υποδομές όσο και σε έμψυχο υλικό.
Με άλλα λόγια δεν υπάρχει απολύτως τίποτε, παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί το 2006 πως ως το 2008 σχεδόν τα πάντα θα λειτουργούν τέλεια. Το γεγονός πάντως ότι οι αγρότες δεν πρόκειται να χάσουν τα χρήματά τους, αφού αυτά θα καταβληθούν από τον κρατικό κορβανά, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει «αβρόχοις ποσί» το πρόβλημα. Και αυτό διότι αν τελικά η Ελλάδα συνεχίσει τα επόμενα χρόνια να στερείται από τις Βρυξέλλες κοινοτικά κονδύλια της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ ετησίως και να τα καταβάλλει εξ ιδίων στους αγρότες, τότε θα σημειωθεί σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση η οποία ασφαλώς θα υποχρεώσει τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη να λάβει διορθωτικά μέτρα.
Το βέβαιο επίσης είναι ότι πολλοί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα περάσουν ευχάριστο καλοκαίρι εφέτος. Αρχές Σεπτεμβρίου οι ελληνικές υπηρεσίες θα πρέπει να αποστείλουν στις Βρυξέλλες τις παρατηρήσεις τους επί της χθεσινής απόφασης της Επιτροπής και ενδεχομένως τα μέτρα που είναι έτοιμες να λάβουν για τον περιορισμό των απωλειών. Στις 22 Σεπτεμβρίου θα φθάσει στην Ελλάδα κοινοτική επιτροπή ελέγχου η οποία θα αξιολογήσει τις ελληνικές αντιδράσεις και στη συνέχεια θα συντάξει έκθεση προς την Επιτροπή η οποία θα αποφανθεί επί του ακριβούς ποσού που θα πρέπει να «παγώσει». Το ενδεχόμενο το ποσό αυτό να είναι τελικώς μικρότερο των 300 εκατ. ευρώ ετησίως δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ανέφερε χθες στις Βρυξέλλες αρμόδιος κοινοτικός παράγοντας ο οποίος ωστόσο σημείωνε ότι «πολύ μικρότερο δεν θα είναι», αφού μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής επί της ουσίας «μπήκε το νερό στ΄ αυλάκι».
Οι Βρυξέλλες κόβουν τις επιδοτήσεις
▅ Η Επιτροπή σκοπεύει να «παγώσει» από το 2009 περίπου το 10% ετησίως των αγροτικών πληρωμών επειδή δεν γίνεται έλεγχος των κονδυλίων▅ Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν είναι σε θέση να την ενημερώσουν ως προς το πόσα και ποια στρέμματα καλλιεργούνται στη χώρα▅ Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει χρήση του δικαιώματος να «παγώνει» εκ των προτέρων τις πληρωμές σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ
▅ Η Επιτροπή σκοπεύει να «παγώσει» από το 2009 περίπου το 10% ετησίως των αγροτικών πληρωμών επειδή δεν γίνεται έλεγχος των κονδυλίων▅ Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν είναι σε θέση να την ενημερώσουν ως προς το πόσα και ποια στρέμματα καλλιεργούνται στη χώρα▅ Είναι η πρώτη φορά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει χρήση του δικαιώματος να «παγώνει» εκ των προτέρων τις πληρωμές σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.