ΜΟΝΑΧΟ. Το όνομα « Πρόδρομος Μαυρίδης » ακούστηκε πάλι στο Πρωτοδικείο του Μονάχου. Ο πρώτος που αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία στον πρώην μάνατζερ της Siemens Ηellas ήταν ο έως το 2006 υπεύθυνος του τμήματος Compliance (εσωτερική ασφάλεια) της Siemens Αλμπερτ Σέφερ. «Τον Ιούλιο του 2005 εισηγήθηκα να γίνει μήνυση εναντίον του Μαυρίδη για υπεξαίρεση μεγάλων ποσών» είπε κατά την κατάθεσή του στη δίκη εναντίον του πρώην εμπορικού διευθυντή του τμήματος τηλεπικοινωνιών ΙCΝ του ομίλου Ράινχαρτ Σίκατσεκ. Αυτό δεν έγινε ωστόσο, επειδή λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Μαυρίδης χρησιμοποιούσε τα εν λόγω χρήματα όντως μόνο για «ωφέλιμες παροχές», ήτοι για δωροδοκία. Το θέμα της δίωξης απέκτησε ξανά επικαιρότητα στις αρχές του 2006, όταν διαπιστώθηκε ότι ο κ. Μαυρίδης είχε μεταφέρει 8 εκατ. ευρώ από τα «μαύρα ταμεία» σε προσωπικό λογαριασμό του. «Μόλις το έμαθα,κίνησα αγωγή εναντίον του στα ελληνικά δικαστήρια» είπε. «Αυτό δεν άρεσε σε ορισμένους στη Siemens».

Η παραβίαση του κανόνα των «μαύρων ταμείων»
Ο δεύτερος μάρτυρας που «κάρφωσε» χθες τον κ. Μαυρίδη ήταν ο πρώην επικεφαλής του τμήματος πωλήσεων της Siemens στην Ευρώπη Γκούντερ Μπρόινινγκερ. Το 2004, τόνισε, του παρέδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό τοις μετρητοίς- ενάντια στον κανόνα που καθόριζε ότι η κυκλοφορία «μαύρου χρήματος» πρέπει να γίνεται μόνο μέσω «μαύρων ταμείων». «Ο Μαυρίδης μού είπε ότι ήθελε τα χρήματα αμέσως για να πληρώσει τοπικούς συμβούλους» είπε. Κατά τα άλλα, πρόσθεσε, είχε τον κ. Μαυρίδη «στο μάτι» από τη στιγμή που έμαθε ότι κατείχε, κατά αθέμιτο τρόπο, δύο θέσεις. «Στην Ελλάδα υπήρχαν, τυπικά, δύο Siemens » είπε. «Στη μία ο Μαυρίδης ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, στην άλλη, μέλος του εποπτικού. Αυτό ήταν όμως, νομικά και ουσιαστικά, ανεπίτρεπτ ο ».

Οι μάρτυρες- οι περισσότεροι εκ των οποίων απειλούνται επίσης με δικαστική δίωξη- ανάλωσαν βέβαια το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεών τους στο να καταδείξουν ότι εξωθήθηκαν σε παρανομίες από τους ανωτέρους τους. «Το 2001 μού υποδείχθηκε εκ των άνω να αναζητήσω καινούργιους δρόμους για τις μίζες,επειδή ο παλιός,των κατευθείαν εμβασμάτων,γινόταν όλο και πιο επικίνδυνος» υπογράμμισε ο κ. Μπρόνινγκερ. Αυτό, πρόσθεσε, τον οδήγησε στον κ. Σίκατσεκ- «το κορίτσι για όλες τις δουλειές» όπως τον αποκάλεσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πέτερ Νολ. Και αυτός πάλι τον μύησε στον δρόμο των «μαύρων ταμείων».

Η αδιαφορία των ηγετικών στελεχών
Οι μάρτυρες υποστήριξαν επίσης ότι αγωνίστηκαν σκληρά πλην όμως ατελέσφορα για να θέσουν υπό έλεγχο την «πυραμίδα των μαύρων ταμείων». Ο κύριος λόγος για αυτό ήταν η απραξία των ηγετικών μελών της Siemens. «Το 2003 κατήγγειλα στο μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου Τόμας Γκάσβιντ διάφορες παρανομίες και του ζήτησα να μιλήσει για αυτό με τον πρόεδρο του συμβουλίου Χάινριχ φον Πίρερ. Ακόμη περιμένω απάντηση» σημείωσε ο κ. Σέφερ. Απραξία με σύστημα για πολλούς, ρουτίνα από αδιαφορία για άλλους. «Η διαφθορά αποτελούσε συστατικό μέρος της πολιτικής της Siemens» ήταν το συμπέρασμα ανακριτή. Ακόμη πιο αρνητική ήταν η αντίδραση του Γιούργκεν Ραντόμσκι . «Τι είναι πάλι αυτό» είπε σύμφωνα με μάρτυρες, όταν τον Ιούλιο του 2005 είδε πάνω στο γραφείο του ένα γράμμα του κ. Σέφερ το οποίο αναφερόταν σε άλλες περιπτώσεις διαφθοράς. «Να μην ξαναδώ τέτοιο χαρτί πάνω στο γραφείο μου» συνέχισε. Με τις χθεσινές καταθέσεις ολοκληρώθηκε η ακροαματική διαδικασία ενώ την επόμενη εβδομάδα η δίκη εισέρχεται στο τελικό στάδιο με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.