ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ενα εμβόλιο βασισμένο στο DΝΑ ενάντια στη γρίπη των πτηνών φάνηκε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντας τον οργανισμό από το επικίνδυνο στέλεχος Η5Ν1, σύμφωνα με ανακοίνωση της παρασκευάστριας εταιρείας του, Vical, με έδρα το Σαν Ντιέγκο.

Οπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, ύστερα από μελέτη σε 100 εθελοντές, το 67% εκείνων που έλαβαν την υψηλότερη δόση του εμβολίου παρουσίασε ανοσολογική απόκριση τέτοια που θα μπορούσε να προστατεύσει τον οργανισμό από τη μόλυνση με το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Μάλιστα η απόκριση προκλήθηκε ύστερα από δύο εγχύσεις, χωρίς να εμφανιστούν σοβαρές παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν από την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη συγκεκριμένη φάση μελετάται η ασφάλεια του εμβολίου. Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της δοκιμής δρ Ρόμπερτ Μπέλσε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σεντ Λούις, «τα πρώιμα αποτελέσματα της δοκιμής μαρτυρούν για πρώτη φορά ότι ένα εμβόλιο DΝΑ ενάντια στο στέλεχος Η5Ν1 είναι καλά ανεκτό και μπορεί να προσφέρει επαρκή παραγωγή αντισωμάτων στον ιό».

Σύμφωνα με την εταιρεία, ένα εμβόλιο με βάση το DΝΑ θα μπορεί να παραχθεί μέσα σε έξι-οκτώ εβδομάδες, τη στιγμή που για την ανάπτυξη των υπαρχόντων εμβολίων τα οποία δημιουργούνται με χρήση μικροσκοπικών τμημάτων του ζωντανού ιού ο οποίος καλλιεργείται μέσα σε αβγά κότας απαιτούνται τέσσερις-έξι μήνες.

Τα DΝΑ εμβόλια βασίζονται σε χρήση τμημάτων του γενετικού υλικού τα οποία ονομάζονται πλασμίδια και παράγουν ανοσολογική απόκριση ενάντια σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του ιού. Αυτού του είδους τα εμβόλια είναι σχεδιασμένα να διαρκούν περισσότερο από τα συμβατικά υπό συνθήκες ψύχους ή θερμότητας.