Την ώρα που η ΕΚΤ εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία της ζωής της, η συνοχή της ζώνης του ευρώ και η επιβίωση του ευρώ αναδεικνύονται κεντρικά θέματα

Ως τώρα γνωρίζαμε τα ΒRΙCs, το αρκτικόλεξο που σχηματίζουν τα αρχικά των χωρών, οι οικονομίες των οποίων τρέχουν με εξαιρετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, δηλαδή των Βrazil (Βραζιλία), Russia (Ρωσία), Ιndia (Ινδία) και China (Κίνα). Τώρα ένας νέος «όρος» κάνει την εμφάνισή του σε αναλύσεις ξένων οίκων και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Πρόκειται για τα ΡΙGS, το αρκτικόλεξο που σχηματίζουν τα αρχικά των χωρών Ρortugal (Πορτογαλία), Ιtaly (Ιταλία), Greece (Ελλάδα) και Spain (Ισπανία).

Τι κοινό έχουν οι χώρες αυτές μεταξύ τους;

Πάντως όχι κάτι που ο υπόλοιπος κόσμος θαυμάζει, όπως στην περίπτωση των ΒRΙCs. Και οι τέσσερις εμφανίζουν σημαντικές αποκλίσεις από τα κριτήρια ένταξης στην ευρωζώνη και συμμετοχής στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Ως εκ τούτου τίθεται το ερώτημα αν θα πρέπει να αποβληθούν από το ευρώ. Διότι στη σειρά περιμένουν άλλες χώρες για να ενταχθούν και από τις οποίες ζητείται με αυστηρότητα να ικανοποιήσουν τα κριτήρια. Μάλιστα, κάποιοι προχωρούν ακόμη παραπέρα θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο η ευρωζώνη επιθυμεί και άλλες Ελλάδες στους κόλπους της, καθώς γι΄ αυτούς η χώρα μας αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν.

Ισως η κριτική αυτή να θεωρηθεί άκρως κινδυνολογική. Εχει όμως την αξία της καθώς στηρίζεται σε ανησυχητικές ενδείξεις. Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία αναπτύσσονται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς, οι οποίοι το πρώτο τρίμηνο ήταν 0,3%, 0,2% και 0,4% αντιστοίχως. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που διαμορφώνονται σε 13,9% και 10,1% αντιστοίχως. Και αυτό που ανησυχεί τους αναλυτές είναι ότι όσο περνάει ο χρόνος τα προβλήματα για τα ΡΙGS θα διογκώνονται εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Και οι χθεσινές ανακοινώσεις του ΟΟΣΑ έρχονται να επιβεβαιώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης. Ο διεθνής οργανισμός αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη των ΡΙGS, ενώ για τη Ελλάδα εκτοξεύει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 15,3%. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η αδυναμία των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να προωθήσουν και να εφαρμόσουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στη διάρκεια των περασμένων ετών, που ήταν η εποχή των παχέων αγελάδων, ενδεχομένως να έχει σπείρει τον σπόρο που μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον σε πιθανή διάσπαση της ευρωζώνης και εξαφάνιση του ενιαίου νομίσματος, κάτι που φυσικά για την Ελλάδα με το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις. Την ώρα λοιπόν που η ΕΚΤ εισέρχεται στη δεύτερη δεκαετία της ζωής της, η συνοχή της ζώνης του ευρώ και η επιβίωση του ευρώ αναδεικνύονται κεντρικά θέματα.

gpapai@dolnet.gr