Aνάρπαστο το δολάριο μετά τις χθεσινές προειδοποιήσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι για τους πληθωριστικούς κινδύνους που προκαλεί η εξασθένιση του πράσινου νομίσματος. Μέσω των προειδοποιήσεων αυτών ο κ. Μπερνάνκι έστειλε το μήνυμα του τερματισμού της επιθετικής νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η Fed, καθώς περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων του δολαρίου θα έπλητταν και άλλο την αξία του αμερικανικού νομίσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι σπάνιο για έναν τραπεζίτη της Fed να αναφέρεται τόσο ξεκάθαρα στην ασθενή αξία του δολαρίου, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να πυροδοτήσει τον κερδοσκοπικό πυρετό στις αγορές. Και τούτο διότι το υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για τη συναλλαγματική πολιτική στις ΗΠΑ και όχι η κεντρική τράπεζα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Fed συναντάται δύο φορές την εβδομάδα με τον υπουργό Οικονομικών. Πρόσθεσε απλά ο κ. Μπερνάνκι ότι μαζί με το υπουργείο Οικονομικών « θα συνεχίσουνμε προσοχή να παρακολουθούν» τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος. Αμέσως μετά το δολάριο άρχισε το ράλι έναντι του ευρώ, φθάνοντας ως τα 1,5411 δολάρια ανά ευρώ.

Συμμετέχοντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διεθνή Νομισματική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες στη Βαρκελώνη και στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Μαασάκι Σιρακάβα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας Μιγκουέλ Φερνάντεζ Ορντόνεθ, ο κ. Μπερνάνκι δήλωσε ότι τα επιτόκια του δολαρίου «βρίσκονται σε σωστά επίπεδα» για μια οικονομία η οποία απειλείται από τον διπλό κίνδυνο της αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων και της εξασθένισης των αναπτυξιακών της ρυθμών. «Επαγρυπνούμε για τις επιπτώσεις από την πτώση της αξίας του δολαρίου στον

Σαφές μήνυμα για να φρενάρουν οι μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ

πληθωρισμό και στις πληθωριστικές προσδοκίες και θα συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε τη νομισματική μας πολιτική ώστε να θωρακίσουμε την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τη διττή μας εντολή» δήλωσε ο κ. Μπερνάνκι. Επισημαίνεται ότι χρέος της Fed είναι τόσο η διασφάλιση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας όσο και η σταθερότητα των τιμών. Από την πλευρά του, ο αμερικανός υπουργός Χανκ Πόλσον επανέλαβε για μία ακόμη φορά χθες ότι οι ΗΠΑ είναι υπέρ της πολιτικής του «ισχυρού δολαρίου». Μιλώντας από το Αμπου Ντάμπι, ο κ. Πόλσον δήλωσε: «Πιστεύω ότι τα μακροπρόθεσμα οικονομικά fundamentals θα αντικατοπτριστούν στο νόμισμά μας». Οσο όμως ο κ. Πόλσον και να επαναλαμβάνει τη φράση αυτή οι κερδοσκόποι δεν πείθονται, διότι οι ΗΠΑ προσπάθησαν να επιλύσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες, αφήνοντας το νόμισμά τους να εξασθενίσει. Η πολιτική του φθηνού δολαρίου που με επιμονή ακολούθησε ο αμερικανός υπουργός υποστηρίζεται από τους υπέρμαχους του προστατευτισμού που αποτελούν και την πλειοψηφία στο αμερικανικό Κογκρέσο. Η διαφορά είναι ότι τώρα η Fed έχει θορυβηθεί διότι η αλματώδης άνοδος στις τιμές της ενέργειας που προκαλεί και η πολιτική της εξασθένησης του δολαρίου έχει οδυνηρές επιπτώσεις στον πληθωρισμό και στις πληθωριστικές προσδοκίες.