Το πρώτο βήμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα έγινε χθες στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με την παρουσίαση του νέου νόμου για τις μεταπτυχιακές σπουδές.Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια και να χρηματοδοτούν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.Αντιθέτως,σφίγγει το «ζωνάρι» στις επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας.Επόμενο βήμα θα είναι η νομοθετική κατοχύρωση της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει την αναγνώριση των πτυχιούχων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών εφόσον αποτελούν παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.Το φθινόπωρο θα ακολουθήσει η ψήφιση ειδικού νόμου που θα προβλέπει την ίδρυση μη κρατικών,μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από δήμους ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου σε συνεργασία με ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Στην ανάγκη «εξωστρέφειας» των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Ευρ. Στυλιανίδη ς κατά την έξοδό του από την Κυβερνητική Επιτροπή. Η συνεργασία των ελληνικών ΑΕΙ με πανεπιστήμια του εξωτερικού θα είναι άλλωστε και η βάση στην οποία θα στηριχθούν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης απέναντι στις αντιδράσεις που πιθανώς θα εκδηλωθούν από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Ετσι, με τον νέο νόμο για τις μεταπτυχιακές σπουδές, τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας αποκτούν για πρώτη φορά τη δυνατότητα συνεργασίας με μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού, ξεκινάει η συνεργασία τους με ερευνητικά ιδρύματα, ενώ προβλέπεται η πλήρης ή μερική φοίτηση και η συγγραφή διπλωματικών εργασιών σε άλλη γλώσσα εκτός της ελληνικής.
Πάντως, με το δεδομένο ότι και από την πλευρά του ΠαΣοΚ έχουν εκφραστεί θετικές απόψεις για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, η κυβέρνηση δεν αναμένει μεγάλες αντιδράσεις μέσα στο Κοινοβούλιο. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει όμως πώς θα αντιδράσει η ακαδημαϊκή κοινότητα. Ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε χθες ότι «επεβλήθη η δημοκρατία στα πανεπιστήμια» και προχώρησαν οι εκλογικές διαδικασίες κατ΄ εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου, δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του ΠαΣοΚ. Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου μίλησε για «απορρύθμιση της Παιδείας» και πρόσθεσε ότι «η δημοκρατία δεν επιβλήθηκε αλλά κατακτήθηκε από την ώριμη στάση φοιτητών, καθηγητών και πολιτικών δυνάμεων» .
Με τον νέο νόμο για τις μεταπτυχιακές σπουδές που συζητήθηκε χθες στην Κυβερνητική Επιτροπή και θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή προβλέπεται η δημιουργία τμημάτων μεταπτυχιακών σπουδών και από τα ΤΕΙ, υπό αυστηρές προϋποθέσεις και μόνο κατόπιν εσωτερικής αξιολόγησης. Προβλέπεται ακόμα η αναδιοργάνωση της «τέταρτης βαθμίδας» της ελληνικής εκπαίδευσης και η χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών προγραμμάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ από δωρεές, χορηγίες, παροχές ή κληροδοτήματα φορέων του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα. Προβλέπεται συγκεκριμένα τριπλή χρηματοδότηση των μεταπτυχιακών σπουδών (ευρωπαϊκοί πόροι, κρατικοί πόροι και δίδακτρα, τα οποία όμως είναι επιλογή του κάθε Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος αν θα τα εφαρμόσει ή όχι). « Οι χορηγίες γίνονται αποδεκτές καισε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο δυναμώνεται είναι η συνεργασία των ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας,καθώς και η εξωστρέφεια των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων » τόνισε σχετικά ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε ότι αποθαρρύνεται πλέον η σχέση των ξένων πανεπιστημίων με ιδιωτικά κολέγια στην Ελλάδα, καθώς θα έχουν ως εταίρους τους τα έγκριτα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας.
Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ακόμα χθες ότι ο δεύτερος κύκλος των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ολοκληρώνεται με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά στη Βουλή. Συμβολική δήλωση έκανε ο υπουργός Παιδείας και κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στη Σιβιτανίδειο Σχολή για την τέλεση του ετήσιου μνημόσυνου των αδελφών Σιβιτανίδη από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. « Σήμερα τιμήσαμε τη μνήμη δύο λαμπρών ευεργετών, οι οποίοι προσέφεραν αυτό το υπέροχο κτίριο στην ελληνική εκπαίδευση και νομίζω ότι αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, μια ουσιαστική απάντηση σε όλους όσοι αμφισβητούν την ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτή τη συκοφαντημένη ιδιωτική πρωτοβουλία που γέννησε πάρα πολλούς ευεργέτες,που προσέφεραν και στο παρελθόν και προσφέρουν και σήμερα αυτά που χρειάζεται ο τόπος και χρειάζεται και η εκπαίδευση » είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.
Εγινε το πρώτο βήμα για τα ιδιωτικά ΑΕΙ
Το πρώτο βήμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα έγινε χθες στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με την παρουσίαση του νέου νόμου για τις μεταπτυχιακές σπουδές.Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια και να χρηματοδοτούν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.Αντιθέτως,σφίγγει το «ζωνάρι» στις επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας.Επόμενο βήμα θα είναι η νομοθετική κατοχύρωση της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει την ...
Το πρώτο βήμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα έγινε χθες στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής με την παρουσίαση του νέου νόμου για τις μεταπτυχιακές σπουδές.Ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να συνεργάζονται με τα πανεπιστήμια και να χρηματοδοτούν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές.Αντιθέτως,σφίγγει το «ζωνάρι» στις επιχορηγήσεις του υπουργείου Παιδείας.Επόμενο βήμα θα είναι η νομοθετική κατοχύρωση της κοινοτικής οδηγίας που προβλέπει την ...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.