Μ ε προτάσεις για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων και την ελπίδα ότι μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το περιβάλλον θα επιτευχθεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, στα τέλη του 2009, διεξάγεται στη Βόννη η 15ήμερη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη.
Συμμετέχουν 2.000 σύνεδροι από 162 χώρες- ανάμεσά τους αποστολές από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι ειδικοί του ΟΗΕ πρότειναν ήδη μία σειρά μέτρα για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της σωτηρίας του περιβάλλοντος, όπως η επιβολή «πράσινου φόρου» στις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές και η δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.
«Το κρίσιμο ζήτημα είναι ο οικονομικός μηχανισμός» είπε ο Ιβο ντε Μπόερ, επικεφαλής της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τις Αλλαγές στο Κλίμα (ΙΡCC).
«Οι αναπτυσσόμενες χώρες έκαναν ένα σημαντικό βήμα λέγοντας στο Μπαλί (σ.σ: όπου έγινε η σύνοδος του περασμένου Δεκεμβρίου) ότι είναι διατεθειμένες να λάβουν πραγματικά,μετρήσιμα και εξακριβώσιμα μέτρα για να περιορίσουν τις εκπομπές τους- με την προϋπόθεση ότι θα τεθούν στο τραπέζι πραγματικά, μετρήσιμα και εξακριβώσιμα χρήματα» τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Ντε Μπόερ, ως το 2030 η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ξοδεύει 200-300 δισ. δολάρια τον χρόνο για να περιοριστεί η υπερθέρμανση και να μπορέσουν οι πιο φτωχές χώρες να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Οι περισσότερες προτάσεις στη Βόννη επικεντρώνονται στη συγκέντρωση κονδυλίων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και αρκετές μικρές χώρες υποστηρίζουν την επιβολή «πράσινου φόρου» στα αεροπορικά και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
Το Μεξικό προτείνει την ίδρυση ταμείου στο οποίο τα κράτη θα συνεισφέρουν ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Τα χρήματα θα διανέμονται στις αναπτυσσόμενες χώρες ανάλογα με τις ανάγκες τους.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολλοί σύνεδροι εκτιμούν ότι τα δικαιώματα εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, που σήμερα διανέμονται στις βιομηχανίες δωρεάν, θα έπρεπε να δημοπρατούνται. Η Greenpeace προβλέπει ότι η επιβολή ενός τέτοιου μέτρου θα αποφέρει έσοδα 40 δισ. δολαρίων τον χρόνο.
Ο κ. Ντε Μπόερ προτείνει τη δημιουργία μιας νέας σύμβασης, σύμφωνα με την οποία οι αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούν να πουλάνε σε επενδυτές «πόντους» για το σύστημα εμπορίας εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το μέτρο αυτό θεωρείται μετεξέλιξη του συστήματος δικαιωμάτων εκπομπής του Κιότο.
Για άλλη μία φορά οι ΗΠΑ πρόβαλαν αντιρρήσεις στην έκκληση για άμεση οικονομική δράση, λέγοντας ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς» για σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της υποχρεωτικής μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Ο Ελμερ Χολτ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Βόννη, παρουσίασε μία σειρά από στατιστικές που, κατά τη γνώμη του, δείχνουν ότι «οι ραγδαίες αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία ορθώνουν πλέον μεγάλα εμπόδια για τις επενδύσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες». Για να ενισχύσει τα αμερικανικά επιχειρήματα, μίλησε εκτενώς για «γραφειοκρατία, διαφθορά, αστάθεια και ανεπαρκή νομικά και οικονομικά πλαίσια» στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Κάποιες αποστολές αντέδρασαν έντονα. «Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι τα χρήματα θα ρεύσουν από μόνα τους προς επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον;» ρώτησε ο εκπρόσωπος της Κίνας.
«Ποιες συμβουλές δίνουν οι ΗΠΑ στις μικρές χώρες,όπου τα κέρδη θα είναι μικρά;» θέλησε να μάθει η Κόστα Ρίκα.
«Τι έχουν να πουν οι Αμερικανοί για τις εκθέσεις των ειδικών που δείχνουν ότι ιστορικές τάσεις συμβάλλουν στην υπερθέρμανση;» είπε εκπρόσωπος της Αιγύπτου. Οι αναπτυσσόμενες χώρες λένε ότι οι εκπομπές από τον βιομηχανικό κόσμο επί έναν αιώνα είναι αυτές που έχουν δημιουργήσει το πρόβλημα της υπερθέρμανσης.
Η Κάισα Κοσόνεν, της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace, χαρακτήρισε «απογοητευτική» την αμερικανική παρουσίαση, αν και πρόσθεσε ότι οι θέσεις των ΗΠΑ «είναι γνωστές και δεν προκαλούν έκπληξη». Οι Αμερικανοί «συνεχίζουν να μην αναγνωρίζουν το γεγονός ότι οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες πρέπει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες» τόνισε. Ο ΟΗΕ προγραμματίζει τουλάχιστον άλλες επτά συνόδους για το κλίμα ως τη σύνοδο της Κοπεγχάγης τον Δεκέμβριο του 2009. Το επόμενο συνέδριό του θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Γκάνα.
Στόχος της συνόδου της Κοπεγχάγης είναι η συμφωνία σε νέο πρωτόκολλο, το οποίο θα διαδεχθεί αυτό του Κιότο, για τη μείωση των ρύπων στην ατμόσφαιρα. Η νέα συμφωνία θα ισχύσει μετά το 2012.
Αναζητούν πράσινα κονδύλια
Μ ε προτάσεις για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων και την ελπίδα ότι μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το περιβάλλον θα επιτευχθεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, στα τέλη του 2009, διεξάγεται στη Βόννη η 15ήμερη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη. Συμμετέχουν 2.000 σύνεδροι από 162 χώρες- ανάμεσά τους αποστολές από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι ειδικοί του ΟΗΕ πρότειναν ήδη μία σειρά μέτρα για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της σωτηρίας του περιβάλλοντος, όπως η ...
Μ ε προτάσεις για τη συγκέντρωση οικονομικών πόρων και την ελπίδα ότι μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το περιβάλλον θα επιτευχθεί στη σύνοδο της Κοπεγχάγης, στα τέλη του 2009, διεξάγεται στη Βόννη η 15ήμερη διάσκεψη του ΟΗΕ για τις αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη. Συμμετέχουν 2.000 σύνεδροι από 162 χώρες- ανάμεσά τους αποστολές από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Οι ειδικοί του ΟΗΕ πρότειναν ήδη μία σειρά μέτρα για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της σωτηρίας του περιβάλλοντος, όπως η ...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.