Οταν το περασμένο καλοκαίρι ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ. Βασίλης Οικονομίδης… πανηγύριζε για την υπογραφή της τηλεοπτικής συμφωνίας με την ΕΡΤ ΑΕ και την TAF Sports Marketing διατυμπανίζοντας ότι οι Καλαθοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες της Α1 είναι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που ξεκινούν το εγχώριο πρωτάθλημα μπάσκετ με μίνιμουμ έσοδα (από ΕΡΤ ΑΕ και ΟΠΑΠ ΑΕ) 400.000 ευρώ, μπορεί να εξασφάλιζε προσωρινή βιωσιμότητα στις ομάδες, αλλά ταυτόχρονα επέτεινε τον… κρατικοδίαιτο χαρακτήρα τους και έκρυβε κάτω από το χαλί την ανοργανωσιά και την αφερεγγυότητα των περισσοτέρων. Οταν λοιπόν προ ημερών η ΕΡΤ κατέθεσε μειωμένη προσφορά σε σχέση με πέρυσι, αντί να έχουν εκπονήσει σχέδιο εξεύρεσης πρόσθετων πόρων για την αύξηση – ή έστω ισοφάριση – των περυσινών εσόδων τους οι ΚΑΕ της Α1 αποφάσισαν την επ’ αόριστον αναβολή της πρεμιέρας του πρωταθλήματος που είχε προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο.

«Είναι φυσιολογικό η ΕΡΤ να λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς. Μας είχε δημιουργηθεί λανθασμένα η βεβαιότητα ότι η πρόταση θα ήταν υψηλότερη. Ετσι είναι οι διαπραγματεύσεις. Αισθάνομαι πίεση. Νιώθω σαν υπουργός της κυβέρνησης που διαπραγματεύεται με την τρόικα. Ο ΕΣΑΚΕ δεν θέλει να προκαλέσει και δεν έχει παράλογες αξιώσεις. Ωστόσο μας ξενίζει η διαφορά από το ποδόσφαιρο. Θα θέλαμε μια λογική προσφορά. Το μπάσκετ έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό. Παίρνουμε ψίχουλα σε σχέση με το ποδόσφαιρο» δήλωσε με πόνο ψυχής ο νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ κ. Γιώργος Χαλβατζάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Οντως η ΕΡΤ πρέπει να διαπραγματεύεται σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς, μολονότι μπαίνει στο στόχαστρο της κριτικής όταν προσφέρει υψηλό τίμημα λ.χ. για το Τσάμπιονς Λιγκ ή… βρίσκει τον μπελά της όταν δεν ικανοποιούνται οι προτάσεις της, όπως εν προκειμένω με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Α1 μπάσκετ. Ωστόσο, η σύγκριση του μπάσκετ με το ποδόσφαιρο είναι αδόκιμη σε μια ελεύθερη αγορά. Εξάλλου για να ξοδεύουν τόσα εκατομμύρια ο ΟΠΑΠ και η συνδρομητική Nova, προφανώς θεωρούν ότι έχουν συμφέρον για να το πράττουν. Ή αν υπάρχουν και άλλου τύπου (κρατικές) παρεμβάσεις στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, ας επιδιώξουν να κινηθούν αναλόγως και οι μπασκετικοί παράγοντες και όχι να κλαψουρίζουν ότι είναι ριγμένοι…
Η προσφορά της ΕΡΤ και ο… Λεβαδειακός
Τουτέστιν, το ζήτημα είναι τι κάνει το μπάσκετ για να αυξήσει τη δυναμική του, να καταστήσει ελκυστικότερο το «προϊόν», να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπορική αξία και εν τέλει να μπορεί να διεκδικεί όσα του αναλογούν από τη διαφημιστική πίτα και τις χορηγίες του ΟΠΑΠ, της ΕΡΤ ή οποιουδήποτε άλλου τηλεοπτικού σταθμού. Γιατί αν το «προϊόν» του πρωταθλήματος αναβαθμιστεί, η ΕΡΤ δεν θα «παίζει» μόνη της, αλλά θα αποκτήσει ανταγωνιστές και φυσικά την επόμενη φορά θα δυσκολευτεί να εκτοξεύσει την απειλή, που ταρακούνησε τις ομάδες της Α1, ότι αποσύρει την προσφορά της (3,3 – 3,4 εκατ. ευρώ με 1,35 εκατ. για ΠΑΟ και ΟΣΦΠ, 1,35 εκατ. για τις υπόλοιπες 12 ΚΑΕ και 600.000 ευρώ σε διαφημιστικό χρόνο).
Ωστόσο οι… μπασκετικοί ιθύνοντες επιμένουν. «Μα, δεν γίνεται να κατηγορείτε το μπάσκετ ως κρατικοδίαιτο, όταν το ίδιο το κράτος όχι μόνο διευκολύνει τις ομάδες του ποδοσφαίρου, με αποκορύφωμα την πρόσφατη τροποποίηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Ιωαννίδης, αλλά και τις πριμοδοτεί μέσω του ΟΠΑΠ. Αυτό είναι το παράπονό μας. Η διάκριση που γίνεται εις βάρος του μπάσκετ» έλεγαν συζητώντας μεταξύ τους δύο παράγοντες στο πρόσφατο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, που αποφάσισε την αναβολή της πρεμιέρας επ’ αόριστον. Το όνομα του Λεβαδειακού, μάλιστα, είχε την τιμητική του, καθώς αρκετοί εκ των παραγόντων μνημόνευαν –χωρίς να έχουν προσωπικό θέμα με την ομάδα της Λιβαδειάς –ότι «τα ετήσια έσοδά του ξεπερνούν τη συνολική χορηγία προς το μπάσκετ»!..
Οι «αιώνιοι» και οι κανόνες…
Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός παρακολουθούν διακριτικά τις διαπραγματεύσεις της επιτροπής του ΕΣΑΚΕ με την ΕΡΤ ΑΕ «πατώντας» όμως και στο τριετές (ως το καλοκαίρι του 2014) συμβόλαιό τους με την TAF Sports Marketing, το οποίο θα αποφέρει στον καθένα περίπου 1 εκατ. ευρώ ετησίως. «Το Βήμα» αποκαλύπτει ότι το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, πριν από το κρίσιμο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο ξενοδοχείο «Civitel», παρουσία όχι μόνο των μελών της επιτροπής που έχει συγκροτηθεί για τα τηλεοπτικά δικαιώματα (Χαλβατζάκης – ΕΣΑΚΕ, Λιανός Πανιώνιος, Ζομπανάκης ΑΓΟ Ρεθύμνου, Πρέλεβιτς – ΠΑΟΚ), αλλά και του νέου ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλου, καθώς και του αντιπροέδρου της ΚΑΕ Ολυμπιακός κ. Γιώργου Σκινδήλια και του γενικού διευθυντή της κ. Χρήστου Σταυρόπουλου.
Μάλιστα ο κ. Δ. Γιαννακόπουλος τάχθηκε υπέρ της έναρξης του πρωταθλήματος (ασχέτως αν στη σχετική ψηφοφορία οι Πράσινοι ψήφισαν προτελευταίοι «λευκό», αφού ούτως ή άλλως δεν θα άλλαζε το αποτέλεσμα, με 11 ΚΑΕ υπέρ της αναβολής και μόλις δύο –Ολυμπιακός, Καβάλα –υπέρ της έναρξης) «αρκεί να μπουν κανόνες, ώστε κάποια στιγμή να αναβαθμιστεί το πρωτάθλημα και να αυξηθούν τα έσοδα», όπως χαρακτηριστικά είπε στους παρισταμένους, που έδειξαν να συμφωνούν.
Είναι βέβαιον ότι με αυτό το σκεπτικό συμφωνεί και η ΚΑΕ Ολυμπιακός, η οποία, πάντως, διαθέτοντας τεχνοκράτες που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες της αγοράς, διαφοροποίησε τη θέση της σε σχέση με την άτυπη «συμμαχία» ΠΑΟΚ – Αρη – Πανιωνίου (που πρότειναν αναβολή καλώντας τους «αιωνίους» να βγουν μπροστά για το καλό του αθλήματος) και διά του αντιπροέδρου της κ. Σκινδήλια εξήγησε στο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ: «Δεν υπάρχει αίσθηση των κανόνων της αγοράς. Αν δεν υπήρχε η ΕΡΤ, δεν θα παίρναμε τίποτα. Δεν πρέπει να κάνουμε τέτοιο εκβιασμό. Αν το κράτος ήθελε να βοηθήσει το μπάσκετ, δεν θα έβαζε την Εφορία στο 80%. Θεωρώ ότι η αναβολή του πρωταθλήματος θα είναι ένα τεράστιο λάθος».
Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ και η «καυτή πατάτα»
Βάσεις εξυγίανσης, αλλά πώς…

Ο Ολυμπιακός και η Καβάλα (που ακόμη δεν έχει εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα) ήταν μειοψηφία και έτσι η πρεμιέρα της Α1 αναβλήθηκε επ’ αόριστον αφήνοντας μια… καυτή πατάτα στα χέρια του νέου προέδρου του ΕΣΑΚΕ, ο οποίος κάτι ήξερε θέτοντας ως πρωταρχικό στόχο την εξυγίανση σε πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα».
Τι είχε πει ακριβώς ο κ. Γ. Χαλβατζάκης; «Ενας από τους βασικούς στόχους είναι η οικονομική εξυγίανση και ο τρόπος λειτουργίας του ΕΣΑΚΕ. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, όμως είμαι φύσει αισιόδοξος και εκτιμώ ότι αν μπουν οι βάσεις και ανάλογα πάντα με την ελληνική οικονομία, το μπάσκετ θα είναι έτοιμο για την απογείωση. Στόχος μας είναι του χρόνου τέτοιον καιρό να έχει εξυγιανθεί πλήρως ο ΕΣΑΚΕ».
Πάντως, αν και ελαφρώς απογοητευμένος, ο κ. Χαλβατζάκης δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει την προσπάθειά του κοιτώντας το αύριο της Λίγκας και όχι να βγάλει προσωρινά τον ασθενή από την Εντατική χρησιμοποιώντας… κρατικά καλώδια. Ακόμη και αν αυτή η λύση (ΕΡΤ – ΟΠΑΠ) αποτελέσει μονόδρομο, ας είναι μόνο για φέτος. Θα είναι όμως υπόλογος και ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ και οι ΚΑΕ της Α1 αν από την επόμενη κιόλας ημέρα δεν παρουσιάσουν σαφή δείγματα των προθέσεών τους και δεν εναρμονιστούν με τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Που δεν περιμένουν το κράτος για να ζήσουν, αλλά στηρίζουν τη βιωσιμότητά τους σε τμήματα μάρκετινγκ, εισιτηρίων και διαφήμισης, τα οποία στην Ελλάδα συνιστούν είδη υπό εξαφάνιση…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ