Μπους εναντίον Τραμπ, ήτοι η σύγκρουση μιας Ρεπουμπλικανικής επιχειρηματικής και πολιτικής δυναστείας με τον αλλοπρόσαλλο μεγιστάνα και πρόεδρο των ΗΠΑ είναι γνωστή στο κόμμα και στην αμερικανική κοινή γνώμη. Αλλοι την βρίσκουν διασκεδαστική, άλλοι προβληματίζονται _ γεγονός, πάντως, είναι ότι η αντιπάθεια δεν κρύβεται, και κάποιοι μιλάνε για βεντέτα.
Τελευταίο κρούσμα; Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, ο μεγαλύτερος γιος του προέδρου, ακύρωσε ξαφνικά την προγραμματισμένη εμφάνισή του σε εκδήλωση για συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του Ρεπουμπλικάνου Τζορτζ Π. Μπους (Τέξας) εν μέσω αυξανόμενης έντασης ανάμεσα στα δύο μεγάλα σόγια.
Ο 40χρονος μπίζνεσμαν Τραμπ Τζούνιορ επρόκειτο να εμφανιστεί στην εκδήλωση της 25ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη για τον 42χρονο Μπους, ο οποίος είναι γιος του πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα Τζεμπ Μπους, ανηψιός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Γ. Μπους και εγγονός του επίσης πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους (του πρεσβύτερου).
Δικηγόρος, επενδυτής σε ακίνητα και πολιτικός, ο Τζορτζ Π. είναι εκλεγμένος αξιωματούχος (επίτροπος γης στο Τέξας, υπεύθυνος για την διαχείριση της δημόσιας γης) και είναι πάλι υποψήφιος για αυτή τη θέση στις εκλογές του Νοεμβρίου.
Αν και οι δύο γόνοι είχαν καλές προσωπικές σχέσεις, ο Τραμπ Τζούνιορ φέρεται να ακύρωσε την εμφάνισή του στην εκδήλωση του Τζορτζ Π. επειδή μέλη της οικογένειας Μπους καταδίκασαν εντόνως και δημοσίως την απάνθρωπη πολιτική του Τραμπ για τον καταναγκαστικό χωρισμό παιδιών από τους παράνομους μετανάστες γονείς τους, και την κράτηση των ανηλίκων, στα νότια σύνορα των ΗΠΑ.
Ο Τραμπ Τζούνιορ είχε αναπτύξει πολιτική φιλία με τον Τζορτζ Π. Μπους παρά την ανοιχτή εχθρότητα ανάμεσα στους μπαμπάδες τους, στη διάρκεια των προκριματικών για το προεδρικό χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, το 2016.
Ο Τζεμπ ήταν υποψήφιος για το χρίσμα απέναντι στον Τραμπ, αλλά αποσύρθηκε από την κούρσα των προκριματικών γιατί έχασε στις πρώτες Πολιτείες. Σε προεκλογικό ντιμπέιτ τον Δεκέμβριο του 2015, ο Τζεμπ είχε πει ότι «ο Τραμπ είναι ο υποψήφιος του χάους και θα είναι ο πρόεδρος του χάους». Ο Τραμπ αντέτεινε ότι «ουδείς ενδιαφέρεται για το τι έχει να πει ο Μπους», μια χλευαστική αναφορά στις πενιχρές δημοσκοπικές επιδόσεις του γόνου της δυναστείας.
Στις προεδρικές εκλογές του 2016, ο Τζορτζ Π. Μπους στήριξε τον Τραμπ, και νωρίτερα εφέτος ο πρόεδρος Τραμπ στήριξε την επανεκλογή του Μπους ως επιτρόπου στο Τέξας.

Εξόργισε τους Τραμπ

Αλλά ο πατέρας του, ο 65χρονος Τζεμπ Μπους, εξόργισε μέλη της οικογένειας Τραμπ με ένα σχόλιο που έκανε τον Μάρτιο. Τελειώνοντας μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, ο πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα (1999-2007) είπε ότι γυρίζει πίσω στο σπίτι και στα παιδιά του «που με αγαπούν πραγματικά». Αυτό θεωρήθηκε «μπηχτή» για κάποια ειρωνικά σχόλια που έκανε η Ιβάνκα Τραμπ για τα μαλλιά του προέδρου μπαμπά της. Τότε ο Τραμπ Τζούνιορ προειδοποίησε τον Τζορτζ Π. ότι εάν ο μπαμπάς του, ο Τζεμπ, δεν σταματήσει να επιτίθεται στον δικό του μπαμπά, τον Ντόναλντ, θα υπάρξουν συνέπειες, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται η Washington Post.
Αλλά μετά ήρθε η τεράστια κατακραυγή για την απάνθρωπη πολιτική του Τραμπ στα σύνορα, στην οποία έλαβε μέρος ο Τζεμπ με ένα tweet που λέει τα εξής: «Τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό εργαλείο. @realDonaldTrump πρέπει να τερματίσεις αυτή την άκαρδη πολιτική και το Κογκρέσο θα πρέπει να κάνει συμφωνία για τη μετανάστευση που θα περιέχει μεταρρύθμιση του ασύλου, ασφάλεια των συνόρων, και δρόμο για ιθαγένεια για τους Ονειροπόλους» ( «Ονειροπόλοι» είναι οι νεαροί μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ ως παιδιά).
Να σημειωθεί εδώ ότι η σύζυγος του Τζεμπ και μητέρα του Τζορτζ Π. είναι Μεξικανοαμερικανίδα και η οικογένεια (που μιλάει άπταιστα ισπανικά) έχει αυξημένη ευαισθησία στο ζήτημα των μεταναστών από την Νότια Αμερική.
Προηγήθηκε, βεβαίως, ένα απολύτως καταδικαστικό άρθρο για την πολιτική του Τραμπ στα σύνορα διά χειρός Λόρας Μπους. Η 71χρονη πρώην πρώτη κυρία, σύζυγος του Τζορτζ Μπους υιού και θεία του Τζορτζ Π. έγραψε (μεταξύ άλλων) στην Washington Post: «Ζω σε μια Πολιτεία των συνόρων. Εκτιμώ την ανάγκη να προστατευθούν τα διεθνή σύνορά μας, αλλά αυτή η πολιτική μηδενικής ανοχής είναι σκληρή. Είναι ανήθικη. Και μου σπαράζει την καρδιά».

Βεντέτας συνέχεια

Τον Απρίλιο είχαν οργιάσει πάλι τα κουτσομπολιά για την βεντέτα Μπους-Τραμπ, όταν ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ δεν παρέστη στην κηδεία της Μπάρμπαρα Μπους (της πρώην πρώτης κυρίας, συζύγου του 94χρονου 41ου προέδρου Μπους πατρός, και μητέρας του 43ου προέδρου των ΗΠΑ Μπους υιού) και έστειλε μόνη την πρώτη κυρία, Μελάνια Τραμπ, στο Χιούστον.
Ο ίδιος ο Τραμπ παρέμεινε στο Mar-a-Lago στη Φλόριντα, όπου ανακοινώθηκε ότι παρακολούθησε την τελετή από την τηλεόραση. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ δεν έδωσε το «παρών» στην κηδεία, «από σεβασμό προς την οικογένεια Μπους και των οικείων της, για να μη δημιουργηθεί αναστάτωση από τα επιπλέον μέτρα ασφαλείας» που θα χρειάζονταν εάν παρευρισκόταν στην τελετή ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ.
Στην κηδεία της Μπάρμπαρα Μπους, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών, παρευρέθηκαν το ζεύγος Ομπάμα, καθώς και το ζεύγος Κλίντον, ανάμεσα σε 1.500 προσκεκλημένους.
Αυτό που φαίνεται πως κανείς δεν έχει ξεχάσει είναι το γεγονός ότι στις προεδρικές του 2016 οι Μπους δεν ψήφισαν τον Τραμπ, αν και ανήκουν στο ίδιο κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό. Ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους και η σύζυγός του Λόρα προτίμησαν να αφήσουν κενό το σημείο του ψηφοδελτίου για την εκλογή προέδρου, ουσιαστικά επιλέγοντας το λευκό. Ψήφισαν μόνο τους Ρεπουμπλικανούς υποψήφιους για το Κογκρέσο, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους στο αμερικανικό δίκτυο CBS.
Σύμφωνα μάλιστα με το CNN, ο πατριάρχης Μπους, (αντιπρόεδρος του Ρίγκαν και πρόεδρος των ΗΠΑ την τετραετία 1989-1993), φέρεται να δήλωσε σε φίλους του ότι επρόκειτο να ψηφίσει την υποψήφια των Δημοκρατικών (!) Χίλαρι Κλίντον για πρόεδρο στις εκλογές του 2016.