Η Βόρεια Κορέα επεκτείνει ένα εργοστάσιο – κλειδί για την κατασκευή πυραύλων, σύμφωνα με ειδικούς που εξέτασαν εικόνες από δορυφόρο, όπως αποκάλυψε η «Wall Street Journal». Αυτή είναι η τελευταία από μια σειρά ενδείξεων ότι η Πιονγκγιάνγκ συνεχίζει το πυρηνικό της πρόγραμμα παρά τις αμερικανικές πιέσεις να το εγκαταλείψει.
Νέες εικόνες που ανέλυσε το Middlebury Institute of International Studies, στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας, έδειξαν ότι η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωνε κατασκευαστικές εργασίες σε εργοστάσιο που παράγει βαλλιστικούς πυραύλους στερεών καυσίμων και οχήματα για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα κεφαλών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αυτό συνέβαινε τον Ιούνιο, κοντά στην ημερομηνία της συνάντησης ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και στον Κιμ Γιονγκ Ουν, στην οποία ο αμερικανός πρόεδρος πίεσε την Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει το πυρηνικό, το χημικό, το βιολογικό και το βαλλιστικό πρόγραμμά της.
Την περασμένη εβδομάδα, άλλη οργάνωση που παρακολουθεί τη Βόρεια Κορέα, η 38 North, έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από δορυφόρο που δείχνουν ότι η Πιονγκγιάνγκ αναβαθμίζει ταχέως το κυριότερο κέντρο της πυρηνικών ερευνών στη Γιονγκμπγιόν.
Στη σύνοδο Τραμπ – Κιμ στη Σιγκαπούρη, ο βορειοκορεάτης ηγέτης υποσχέθηκε «να εργαστεί προς την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», χωρίς να δώσει χρονοδιάγραμμα ή να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει αμέσως σε ενέργειες σχετικά με το πρόγραμμα όπλων. Ο Τραμπ όμως δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα «θα ξεκινήσει αμέσως αυτή τη διαδικασία» και την επομένη τουίταρε: «Δεν υπάρχει πλέον πυρηνική απειλή από τη Βόρεια Κορέα».
Τον Απρίλιο, ο Κιμ ανακοίνωσε μορατόριουμ στις δοκιμές πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων, ανακηρύσσοντας ότι ολοκληρώθηκε το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Πρόσθεσε ότι θα κατέστρεφε τις εγκαταστάσεις δοκιμής πυραύλων και το έκανε, όμως μόνο παρουσία δημοσιογράφων και όχι ειδικών.
Αλλά όπως φαίνεται από τις εικόνες που ανέλυσαν ερευνητές ειδικοί στη μη διάδοση των πυρηνικών από το Ινστιτούτο Middlebury, επεκτείνει το κυριότερο εργοστάσιο παρασκευής πυραύλων στερεών καυσίμων, το Ινστιτούτο Χημικών Ουσιών στο Χαμχούνγκ. Ο κύριος όγκος των εργασιών πραγματοποιήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο.
Οι περισσότεροι πύραυλοι που έχει εκτοξεύσει η Βόρεια Κορέα, περιλαμβανομένων εκείνων που είναι ικανοί να πλήξουν τις ΗΠΑ, είναι υγρών καυσίμων και η ανάφλεξή τους απαιτεί μια περίπλοκη διαδικασία στο σημείο εκτόξευσης που μπορεί να πάρει αρκετές ώρες, άρα είναι ευάλωτοι σε προληπτικό πλήγμα. Οι πύραυλοι στερεών καυσίμων αντίθετα –που αποτελούν τον κύριο όγκο του οπλοστασίου των περισσότερων προηγμένων στρατών στον κόσμο, όπως των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας –μπορούν να μεταφερθούν και να εκτοξευτούν εντός μικρού χρονικού διαστήματος.
Το πρόγραμμα πυραύλων στερεών καυσίμων της Βόρειας Κορέας είναι σχετικά καινούργιο και η χώρα δεν έχει αποδείξει ακόμη την ικανότητά της να εκτοξεύει πυραύλους στερεών καυσίμων μεγάλου βεληνεκούς. Ειδικοί πιστεύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ επιθυμεί να επεκτείνει το βεληνεκές των πυραύλων της στερεών καυσίμων.
Οι περισσότεροι από τους βορειοκορεατικούς πυραύλους στερεών καυσίμων, όπως οι σειρές Πουκγκουκσόνγκ και Πολάρις, έχουν βεληνεκές περίπου 800 μιλίων –αρκετό για να πλήξουν αμερικανικές βάσεις στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα.
Η Πιονγκγιάνγκ έχει αποδείξει την ικανότητά της να εκτοξεύει πυραύλους με βεληνεκές άνω των 8.000 μιλίων, που μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στις ΗΠΑ. Αλλά οι ειδικοί είναι διχασμένοι ως προς το αν έχει τελειοποιήσει το όχημα που επιτρέπει στην πυρηνική κεφαλή να ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα της Γης χωρίς να καεί.
Οι εγκαταστάσεις στο Χαμχούνγκ κατασκευάζουν ακριβώς αυτά τα οχήματα. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ινστιτούτου Middlebury, εκτός από το Χαμχούνγκ η Βόρεια Κορέα διαθέτει δύο ακόμη γειτονικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή πυραύλων. Οι εικόνες από δορυφόρο έδειξαν ότι πραγματοποιούνται εργασίες και στις δύο.
Ο Τραμπ όμως επιμένει να είναι υπεραισιόδοξος σχετικά με τη Βόρεια Κορέα. «Τα πήγα περίφημα με τον πρόεδρο Κιμ. Είχαμε εξαιρετική χημεία» επανέλαβε σε συνέντευξή του στο Fox News την Κυριακή. «Εκανα μια συμφωνία μαζί του. Σφίξαμε τα χέρια. Πραγματικά πιστεύω πως το εννοεί».

HeliosPlus