«Γάλλοι χασάπηδες ζητούν προστασία από μπάτσους γιατί φοβούνται τους… χορτοφάγους». Με τέτοιους τίτλους (και χειρότερες εκφράσεις) υποδέχθηκαν διάφοροι ιστότοποι αναρχικών βίγκαν (και πιο βίαιων ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων, γνωστών και ως αντισπισιστών) μια είδηση που μας ήρθε από τη Γαλλία.
Και λέει, πάνω-κάτω, τα εξής: Οι κρεοπώλες εκεί ζήτησαν από τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Μακρόν, Ζεράρ Κολόμπ, τη συνδρομή της αστυνομίας προκειμένου να προστατευθούν από «τρομοκρατικές» επιθέσεις ομάδων βίγκαν.
«Βασιζόμαστε στις υπηρεσίες σας και στη στήριξη ολόκληρης της κυβέρνησης για να σταματήσει, το συντομότερο δυνατόν, η σωματική, ηθική, λεκτική βία» την οποία αναγκάζονται να υποστούν οι κρεοπώλες, αναφέρουν σε επιστολή με ημερομηνία 22 Ιουνίου, την οποία υπογράφει o Ζαν-Φρανσουά Γκουάρντ, πρόεδρος της Γαλλικής Συνομοσπονδίας Κρεοπωλών (CFBCT).
«Οι 18.000 επαγγελματίες κρεοπώλες» στη Γαλλία «ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υπερπροβολής του βίγκαν (ολικού χορτοφαγικού) τρόπου ζωής» τονίζει ο πρόεδρος της CFBCT. Ο οποίος δηλώνει επίσης «σοκαρισμένος» που ένα μικρό μέρος του πληθυσμού της πατρίδας τού φουαγκρά «επιθυμεί να επιβάλει στη μεγάλη πλειοψηφία μας τον τρόπο ζωής του, για να μην πούμε την ιδεολογία του».
Οι κρεοπώλες τονίζουν ότι στη Βόρεια Γαλλία άγνωστοι έριξαν ψεύτικο αίμα σε επτά χασάπικα τον Απρίλιο, ενώ ένα κρεοπωλείο, ένα ιχθυοπωλείο και μια ψησταριά έγιναν στόχοι βανδαλισμών.
«Μπροστά σε αυτή την κλιμάκωση ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο;» διερωτήθηκε η CFBCT, εκτιμώντας ότι «κάποια πρόσωπα ή οργανώσεις» προσπαθούν «να σπείρουν τον τρόμο» στους γάλλους καταναλωτές.
«Θα τρώμε ό,τι μας αρέσει!»

Με άλλα λόγια, οι γάλλοι κρεοπώλες λένε: «Φτάνει πια! Θα τρώμε ό,τι μας αρέσει!» γράφουν οι «New York Times». Από την άλλη πλευρά, «η επιστολή είναι κάπως υπερβολική –οι γαλλικές οργανώσεις vegan διατρανώνουν ότι το κίνημά τους είναι μη βίαιο -, αν και η υπόθεση έχει αγγίξει πολλούς Γάλλους που δεν θέλουν να τους λένε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.
Τονίζοντας ότι «το φαγητό είναι ιερό στη Γαλλία, μια χώρα υπερήφανη για τα περισσότερα από 300 τυριά της και τις διαφορετικές κοπές βοδινού κρέατος που προσφέρονται στα χασάπικα, και οι οποίες φέρονται τόσο εκλεπτυσμένες ώστε να είναι αδύνατον να παραγγείλεις μια μπριζόλα στον πάγκο του κρεοπωλείου χωρίς να έχεις τη δυνατότητα για τουλάχιστον 10 διαφορετικές επιλογές».
Γεγονός, και μάλιστα πρωτοφανές, είναι ότι και κτηνοτρόφοι, σε διάφορα μέρη της Γαλλίας, έχουν πρόσφατα γίνει στόχοι επιθέσεων με ψεύτικο αίμα από ομάδες αντισπισιστών.
Ο αντισπισισμός –ή αλλιώς το κίνημα ενάντια στις διακρίσεις των ειδών –μετράει δεκαετίες βίαιης δράσης, με χιλιάδες μέλη πρόθυμα να περάσουν στην παρανομία για τον αγώνα του. Είναι απόρροια της θεωρίας του σπισισμού (στα αγγλικά species=είδος), που περιγράφει από τη δεκαετία του 1970 την παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων από επιστημονικά πειράματα που γίνονται με πειραματόζωα συνδέοντάς τα με τον ρατσισμό.
Βάση της θεωρίας είναι ότι δεν πρέπει να διακρίνουμε τους ανθρώπους ως ανώτερους από τα υπόλοιπα είδη των ζώων στον τρόπο με τον οποίο τα μεταχειριζόμαστε. Κάποιοι βίγκαν απορρίπτουν τη χρήση όλων των ζωικών προϊόντων, βάσει της ηθικής πεποίθησής τους ότι «η δολοφονία ζώων για ανθρώπινη κατανάλωση είναι το μεγαλύτερο έγκλημα».
Από τη δεκαετία του ’80 το κίνημα του αντισπισισμού εξαπλώθηκε στις ΗΠΑ, όπου πέρασε σε πιο βίαιες µορφές δράσης µε απελευθερώσεις ζώων από ζωολογικούς κήπους, τσίρκα, εκτροφεία και εργαστήρια πειραµάτων. Μέλη του έκαναν καταστροφές µε βόµβες και εµπρησµούς τέτοιων εγκαταστάσεων, καταστηµάτων γουναρικών, κρεοπωλείων, σφαγείων κ.λπ.
«Αυτά είναι καινούργια στη Γαλλία»

«Αυτά είναι καινούργια στη Γαλλία» είπε στους NYT καθηγητής Κτηνιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. «Τα έχουμε δει αλλού εναντίον σφαγείων και εργαστηρίων, αλλά σε κρεοπωλεία που πουλάνε νόμιμα τρόφιμα, στη Γαλλία; Είναι μάλλον συγκλονιστικό» τόνισε.
Οι επιθέσεις όχι μόνο εξέπληξαν τους γάλλους κρεοπώλες, αλλά φαίνεται ότι τους προσέβαλαν επίσης, ίσως εν μέρει επειδή ο χασάπης του χωριού, όπως ο φούρναρης και ο μπακάλης, είναι κατά παράδοση σεβαστά μέλη της κοινότητας.
Η Ομοσπονδία Vegan της Γαλλίας καταδίκασε επίσης τις επιθέσεις. «Εχουμε μια πολύ ξεκάθαρη θέση: είμαστε εντελώς αντίθετοι με την άσχημη γλώσσα και όλες τις βίαιες εκφράσεις/επιθέσεις» αναφέρει ανακοίνωσή της.
«Η επιστολή των γάλλων κρεοπωλών έρχεται, πάντως, σε μια στιγμή κατά την οποία βλέπουμε να εντείνεται η σταδιακή μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος στη Γαλλία, η οποία οφείλεται σε πολλούς παράγοντες: ανησυχίες για την υγεία, υψηλότερες τιμές και τη γενική αίσθηση του κόστους του κρέατος στο περιβάλλον» σημειώνουν οι NYT.
Στοιχεία δείχνουν ότι το διάστημα 2000-2012 η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στη Γαλλία έχει μειωθεί κατά 10%. Ακόμα και έτσι, δεν φαίνεται ότι οι βίγκαν (για να μην πούμε για τους βανδάλους) θα πάρουν το πάνω χέρι στη Γαλλία. Η οποία παραμένει ο υψηλότερος κατά κεφαλήν καταναλωτής κόκκινου κρέατος στην Ευρώπη, και είναι πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή του foie gras, αγαπημένης λιχουδιάς που παρασκευάζεται από παραφουσκωμένο συκώτι χήνας ή πάπιας.
Aυστηρή ή καθαρή χορτοφαγία, ο βιγκανισμός είναι η ολοκληρωτική αποχή από κρέας, ψάρια, μαλάκια, γαλακτοκομικά, αβγά και μέλι, δηλ. από ό,τι λέμε ζωικές πρωτεΐνες. Συνήθως γίνεται για λόγους ηθικής, καθώς θεωρείται ότι η κατανάλωση αυτών των προϊόντων προϋποθέτει πολλή βία και βαρβαρότητα, επειδή σκοτώνονται ζωντανοί οργανισμοί. Συνδέεται με ανησυχίες για το περιβάλλον και συχνά ακολουθείται για ηθικούς λόγους αφού θεωρείται ότι η χορτοφαγία συνδέεται έμμεσα ή άμεσα με τη θρησκευτικότητα/πνευματικότητα μελών του κινήματος βίγκαν.

HeliosPlus