Την επανεκλογή του στην προεδρία της Τουρκίας από τον πρώτο γύρο «κλειδώνει» ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παράλληλα ο συνασπισμός του εξασφαλίζει την πλειοψηφία και στο Κοινοβούλιο. Νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση η οποία αμφισβητεί τα αποτελέσματα.

Ο απεσταλμένος του in.gr, Παναγιώτης Γκανάς, βρίσκεται στην Τουρκία και μεταφέρει το κλίμα.

Με καταμετρημένο το 97,5% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, ο «σουλτάνος» ξεπερνά το απαιτούμενο 50%, καθώς λαμβάνει ποσοστό 52,5%, ενώ ακολουθεί ο κυριότερος αντίπαλός του, Μουχαρέμ Ιντζέ, με 30,77%.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς με ποσοστό 8,19%, ενώ τέταρτη έρχεται η Μεράλ Ακσενέρ η οποία λαμβάνει 7,40.%

Νίκη και στη Βουλή

Αναφορικά με τις βουλευτικές εκλογές η συνεργασία του ισλαμο-συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP) με τους εθνικιστές του Ντεβλέτ Μπαχτσελί αποδίδει καρπούς, καθώς ο συνασπισμός αποσπά το 53,59% των ψήφων, με την καταμέτρηση στο 97,5%.

Στον αντίποδα, το CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) λαμβάνει 22,68%, το «Καλό Κόμμα» (İYİ PARTİ) της Μεράλ Ακσενέρ το 10,6%, ενώ το κουρδικό κόμμα το 11,15%.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu επιβεβαιώνει ότι το κουρδικό HDP ξεπέρασε το 10%, εξασφαλίζοντάς την είσοδό του στο κοινοβούλιο.


Σημειώνεται πως το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε στο 86,82%, ενώ ελαφρώς πιο αυξημένο ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις βουλευτικές, που ανήλθε στο 87%.

Τον αποθεώνουν οι υποστηρικτές του

Οι οπαδοί μετά τη διαφαινόμενη μεγάλη νίκη ήδη έχουν ξεχυθεί στην Άγκυρα, όπου τα ποσοστά του φτάνουν το 54%. Την ίδια ώρα, στα τελικά αποτελέσματα της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν έφτασε το 51%.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αν το κουρδικό κόμμα θα μπει τελικά στην Βουλή. Αυτή την ώρα, φαίνεται πως λαμβάνουν 11-12% ενώ χρειάζονται 10%.

Σε περίπτωση που εισέλθουν στη Βουλή, τότε πολύ δύσκολα ο Ερντογαν θα κάνει κυβέρνηση χωρίς τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Εκλεισαν οι κάλπες

Οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία έκλεισαν στις 17:00, όπως ήταν προγραμματισμένο, και ξεκινά η καταμέτρηση των ψήφων, σημαίνοντας συναγερμό στα κόμματα μετά τους φόβους που έχουν εκφραστεί για προσπάθεια νοθείας από το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν.

Σχεδόν 60 εκατομμύρια Τούρκοι σε συνολικό πληθυσμό περίπου 81 εκατομμυρίων κλήθηκαν σήμερα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Μέχρι τούδε οι εκλογές έχουν σημαδευτεί από καταγγελίες για κλίμα τρομοκρατίας, βία και νοθεία. Λίγα λεπτά δε πριν το κλείσιμο των καλπών έγινε γνωστό ότι υπηρξαν και τρεις νεκροί από σύγκρουση σε εκλογικό τμήμα.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μουχαρέμ Ιντζέ, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της Αντιπολίτευσης (του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος-CHP) κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι να αρχίσει να διαμορφώνεται η εικόνα για τα αποτελέσματα, αφού στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls).

Τα πρώτα επίσημα ασφαλή αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ. Πάντως, στις 18:45 αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση και να ξεκινήσει η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων από τον επίσημο τομέα.

Ο Ιντζέ, κύριος υποψήφιος της Αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές, στη πρώτη δήλωσή του μετά τη λήξη της ψηφοφορίας επέμεινε στο φόβο για ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους».

Πρόσθεσε πως δεν έχει αμφιβολία ότι τα εκλογικά αποτελέσματα θα είναι «πολύ καλά».

Προσεκτικός και μετρημένος εμφανίστηκε στην πρώτη του δήλωσή με το τέλος της εκλογικής διαδικασίας ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είναι νωρίς να πούμε το οτιδήποτε, αλλά είμαστε καλά», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη.

Τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα

Πάντως τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα που είδαν το φως της δημοσιότητας δίνουν 52,56% στον Ερντογάν. Με καταμετρημένο το 9,2% των ψήφων (χωρίς τα εκλογικά τμήματα σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα), τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών είναι:

Ερντογάν: 52,56%

Ιντζέ: 26,33%

Ντεμιρτάζ: 11,8%

Ακσενέρ: 7,2%
Καταγγελίες για βία και νοθεία

Αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο Ερντογάν και το ισλαμοσυντηρητικό του Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) από τότε που ανέβηκαν στην εξουσία πριν από περισσότερο από 15 χρόνια, οι εκλογές συνοδεύθηκαν από καταγγελίες για κλίμα τρομοκρατίας, νοθεία και χρήση αθέμιτων μέσων, όπως καταστροφές υλικού της Αντιπολίτευσης, καυγάδες και ξυλοδαρμούς σε εκλογικά τμήματα.

Μάλιστα λίγο μετά το κλείσιμο των καλπών υπήρξαν πληροφορίες και για τρεις νεκρούς από συμπλοκή σε εκλογικό τμήμα ανάμεσα σε οπαδούς του Ερντογάν και της Ακσενέρ, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του in.gr στην Τουρκία, Παναγιώτης Γκανάς.

Στις σοβαρές «παράπλευρες απώλειες» καταγράφονται και συλλήψεις. Τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη σήμερα στο Άγκρι της Τουρκίας, ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως ‘τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές’», καταγγέλλει το PCF.

Εξάλλου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε πως δικαστικές διαδικασίες άρχισαν σε βάρος 10 ξένων που κατηγορούνται, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι επιχείρησαν να προσποιηθούν τους διεθνείς παρατηρητές.

Σύμφωνα πάντα με το Ανατολή, τρεις Γάλλοι, τρεις Γερμανοί και τρεις Ιταλοί περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες.

Ο Τόμας Ράιμερ, εκπρόσωπος της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που έχει αναπτύξει εκλογικούς παρατηρητές στην Τουρκία, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «δεν έχει καμιά πληροφορία» ότι πρόκειται για μέλη της αποστολής του.