Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας πρέπει να σταματήσουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσαν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον οργανισμό Νίκι Χέιλι, η οποία κάλεσε επίσης τη Ρωσία να ασκήσει πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση στη Δαμασκό.

«Ο γενικός γραμματέας (του ΟΗΕ) ανησυχεί σοβαρά από την πρόσφατη στρατιωτική κλιμάκωση, στην οποία περιλαμβάνονται χερσαίες επιθέσεις και αεροπορικοί βομβαρδισμοί, στη νοτιοδυτική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουγιάριτς.

«Χιλιάδες άνθρωποι» έφυγαν από την περιοχή, η πλειονότητα για την μεθόριο με την Ιορδανία, το οποίο θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια, σημείωσε.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες «ζητεί την άμεση διακοπή της τρέχουσας στρατιωτικής κλιμάκωσης και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους» σε διεθνές επίπεδο, «μεταξύ των οποίων είναι η προστασία των αμάχων και των πολιτικών υποδομών», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Οι παραβιάσεις από το συριακό καθεστώς της κατάπαυσης του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία πρέπει να σταματήσουν», υπογράμμισε επίσης από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νίκι Χέιλι.

«Αναμένουμε η Ρωσία να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί για να γίνει σεβαστή και να διασφαλιστεί η εφαρμογή της εκεχειρίας που συνέβαλε η ίδια να επιτευχθεί», όπως και «να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να δοθεί τέλος στις παραβιάσεις από το συριακό καθεστώς και σε οποιαδήποτε άλλη αποσταθεροποίηση στο νοτιοδυτικό τμήμα και σε όλη τη Συρία», πρόσθεσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

Η ΕΕ είχε επίσης καταδικάσει κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας την επίθεση που εξαπέλυσαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην επαρχία Ντεράα, στη νοτιοδυτική Συρία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο ανταρτών, και είχε καλέσει τους συμμάχους της Δαμασκού να ασκήσουν πιέσεις για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να αποφευχθεί ένα ανθρωπιστικό δράμα.

Η περιοχή αυτή είναι μια από τις ζώνες στην οποία τηρείται εκεχειρία βάσει συμφωνίας που συνήφθη στην Αστάνα τον Μάιο του 2017 υπό την αιγίδα της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 12.000 Σύροι έχουν εγκαταλείψει τις τρεις τελευταίες ημέρες την επαρχία της Ντεράα, την οποία ελέγχουν στο μεγαλύτερο μέρος της αντάρτες και αποτελεί στόχο αεροπορικών βομβαρδισμών των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο πόλεμος στη Συρία ο οποίος εισήλθε στον όγδοο χρόνο του στις 15 Μαρτίου, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 350.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων άλλων.