Με ετήσιο μισθό 65.969 δολάρια ετησίως, ο πρώην διευθυντής αρχειοθέτησης του Λευκού Οίκου Σόλομον Λάρτεϊ είχε μια καριέρα σχεδόν 30 ετών και μια θέση που πολλοί θα ζήλευαν.
Ποτέ όμως δεν θα φανταζόταν ότι τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης Τραμπ και τους τελευταίους της καριέρας του, μια και τον έπαυσαν χωρίς να του δώσουν καμία εξήγηση, θα του ανέθεταν να κάνει μια δουλειά κάπως υποτιμητική: πάνω από ένα γραφείο γεμάτο με μια απίστευτη χαρτούρα, που ήταν στην πραγματικότητα τα «σκουπίδια» του Τραμπ, τα οποία έπρεπε να μαζεύει και να καταχωρίζει.

Τα… ασυμμάζευτα

Τι ακριβώς ήταν αναγκασμένος να κάνει ο κυβερνητικός αξιωματούχος; Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, να κολλάει με σελοτέιπ κάθε έγγραφο που περνούσε από τα χέρια του προέδρου, μια και ο Τραμπ είχε (και εξακολουθεί να έχει) τη συνήθεια να σκίζει κάθε χαρτί –επίσημο και μη –που είχε διαβάσει και φυσικά θεωρούσε πως έχει «τελειώσει» με αυτό.
Ποιος ο λόγος; Είναι απλό. Ο νόμος ορίζει ότι ο Λευκός Οίκος πρέπει να κρατάει κάθε υπόμνημα, κάθε γράμμα, κάθε ηλεκτρονικό μήνυμα και κάθε χαρτί που αγγίζει ο πρόεδρος και έπειτα να το στέλνει στα Εθνικά Αρχεία ώστε να το καταχωρίζει ως ιστορικό έγγραφο.
Εφοδιασμένος λοιπόν με τόνους σελοτέιπ, ο Λάρτεϊ και οι συνάδελφοί του έπρεπε να κοσκινίζουν τους σωρούς κομμένων χαρτιών και να τα συναρμολογούν. Πολλές φορές η δουλειά ήταν απλή καθώς ο Τραμπ έσκιζε τα χαρτιά στη μέση, άλλες όμως φορές τα χαρτιά ήταν κομμένα σε τόσο πολλά και μικρά κομματάκια, που έμοιαζαν περισσότερο με κομφετί. Σαν εκείνα τα παζλ των δύο και τριών χιλιάδων κομματιών που απαιτούν ώρες ατελείωτες για να τα συναρμολογήσει κανείς.
Σύντομα οι υπάλληλοι του Λευκού Οίκου συνειδητοποίησαν ότι μάταια είχαν επιχειρήσει να πείσουν τον 45ο πρόεδρο να κόψει αυτή τη συνήθεια, να σκίζει δηλαδή τα χαρτιά και να τα πετάει στο καλάθι στην καλύτερη περίπτωση –γιατί πολλές φορές τα σκόρπιζε στο πάτωμα.
Ο Τραμπ συνέχιζε ανένδοτος το χούι του. Ετσι οι υπάλληλοι το πήραν απόφαση ότι θα ήταν αναγκασμένοι να μαζεύουν τη σκισμένη χαρτούρα ώστε να μη φέρουν σε δύσκολη θέση τον πρόεδρο και, κυρίως, να εξασφαλίσουν ότι ο Τραμπ δεν παραβιάζει τον νόμο!
Με το σελοτέιπ ανά χείρας ο Λάρτεϊ και η ομάδα του έβρισκαν τα χαρτιά, τα κολλούσαν για να τα στείλουν κατόπιν στα Εθνικά Αρχεία. Οπως αναφέρει ο ίδιος στο Politico, τα χαρτιά που «συναρμολογούσαν» μπορεί να ήταν οτιδήποτε, από αποκόμματα εφημερίδων μέχρι γράμματα ψηφοφόρων ή βουλευτών, και η δουλειά δεν είχε τελειωμό. Μέχρι την ημέρα που τον έπαψαν από τα καθήκοντά του χωρίς να του πουν ποτέ το γιατί.

Επί Ομπάμα

«Ολα τα επίσημα έγγραφα που έμπαιναν στον Λευκό Οίκο έβγαιναν με την ίδια μορφή» αναφέρει η Λίζα Μπράουν που υπηρέτησε ως γραμματέας του προέδρου Ομπάμα. «Ποτέ δεν θυμάμαι τον πρόεδρο να πετάει κάποιο χαρτί» αναφέρει.
Η Μπράουν εξηγεί μάλιστα πόσο οργανωμένος ήταν ο πρώην πρόεδρος. Τα πάντα βρίσκονταν μέσα σε φακέλους με ετικέτες που είχαν διαφορετικό χρώμα: άλλο για τα έγγραφα των αποφάσεων, άλλο για τα γράμματα, άλλο για τις ομιλίες του. Αφού τα διάβαζε, ο Ομπάμα τα επέστρεφε πίσω στη γραμματέα του για να τα προωθήσει με τη σειρά της για αρχειοθέτηση. Σαν να μην τα είχε καν αγγίξει. Αλλες εποχές στον Λευκό Οίκο… Αλλες συνήθειες… Αλλα ήθη…

HeliosPlus